‘Deze 5 nieuwe camerafeatures komen naar de Samsung Galaxy S10’

Rens Blom
13 februari 2019, 12:19
3 min leestijd
‘Deze 5 nieuwe camerafeatures komen naar de Samsung Galaxy S10’

Nu de Samsung Galaxy S10-serie voor de deur staat, lekken er steeds meer details uit. Een uitgebreide analyse van de camerasoftware van de smartphones maakt duidelijk dat je straks nog betere foto’s en video’s kan maken. We zetten de verwachte vernieuwingen op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Vernieuwingen in de Samsung Galaxy S10-camera

De Samsung Galaxy S10 (Plus) camera wordt technisch anders dan die van de S9. Zo krijgen de smartphones maar liefst drie lenzen achterop voor meer features, en is de camerakwaliteit beter. Door de nieuwe hardware te combineren met software, biedt de S10-camera een aantal vernieuwingen. XDA Developers ploos de softwaredocumentatie door en vond onderstaande vijf features.

1. Filmen met de groothoekcamera

De drie camera’s op de S10 (Plus) kunnen verschillende dingen, zo lekte al eerder uit. Eén camera heeft een groothoeklens en legt een groter deel van de omgeving vast. Handig, maar dit werkt normaliter alleen bij het maken van foto’s.

De Galaxy S10 (Plus) kan de groothoeklens ook inzetten bij het opnemen van video. Volgens XDA kan de S10-camera tijdens het filmen wisselen van lens, dus bijvoorbeeld van de primaire camera naar de groothoeklens.

samsung galaxy s10e naam

De videokwaliteit van de groothoeklens is wel minder en gelimiteerd tot 30 frames per seconde. De primaire Samsung Galaxy S10-camera kan filmen met 60 frames per seconde, waardoor het beeld vloeiender oogt. Desalniettemin is het wisselen tussen de camera’s een interessante feature, want met de groothoekcamera kan je een veel groter deel van je uitzicht in beeld brengen.

2. Portretfoto’s met lichteffecten

Een andere feature die Samsung introduceert op de S10-modellen, draagt de naam ‘bokeh effecten voor live focus’. Dat klinkt mysterieus, maar de werking lijkt vergelijkbaar met de ‘stage lighting’-modus op de iPhone XS (Max). Je kunt op de S10 (Plus) een portretstand activeren en daar een lichteffect bij kiezen, zodat de persoon op de voorgrond meer naar voren komt.

De S10 kan de achtergrond onder andere zwart maken, maar ook inzoomen of een zwart-wit-effect toepassen. Dit moet professionele portretfoto’s, al kunnen we dat natuurlijk pas zeggen na een review van de smartphone.

3. Slowmotion-video in full-hd

Veel vlaggenschepen filmen in slow-motion, maar doen dat – uit technische beperkingen – in hd-resolutie (1280 bij 720 pixels) als ze 960 frames per seconde opnemen. Dit geldt ook voor de Samsung Galaxy S9 en Note 9. Bij de S10 voert Samsung een interessante verbetering door, namelijk 960 fps-video in full-hd (1920 bij 1070 pixels). Dit levert een veel scherpere slowmotionvideo op, die daarom beter tot zijn recht komt op alle schermen. Niet alleen je smartphone, maar ook je computermonitor of televisie.

4. Minder schokkerige filmpjes

Met de ‘super steady video’-modus wil Samsung schokkerige filmpjes naar het verleden verbannen. De S10 krijgt namelijk een softwarefeature die betere beeldoptimalisatie moet bieden. Deze techniek wordt gecombineerd met OIS; optische beeldstabilisatie in de camera. Hoe de modus precies werkt en in hoeverre hij minder schokkerige video’s maakt, is nog onduidelijk.

Samsung Galaxy s10e design groen

5. Documenten scannen

Grote kans dat jij je smartphonecamera wel eens gebruikt om een papieren document te scannen, bijvoorbeeld voor een e-mail of je eigen archief. Bij de Note 9 introduceerde Samsung externe plug-ins via Bixby Vision, zijn slimme digitale assistent. Adobe bracht bijvoorbeeld een plug-in uit om documenten te scannen. Handig, maar het is natuurlijk eenvoudiger als die mogelijkheid standaard in de camera zit.

Dat gaat Samsung doen bij de S10-serie, blijkt uit de gelekte softwarebestanden. De ingebouwde scanner werkt via kunstmatige intelligentie (AI) en toont bij het schieten van een foto van een document een speciale sluiterknop. Die moet je sneller laten scannen en voorkomen dat je bewegende plaatjes maakt.

Welke nieuwe camerafeature is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!

Het laatste nieuws over Samsung

Bron afbeelding: Winfuture
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu