Update: alles wat we al weten over de Samsung Galaxy S10

Thomas Haenen
10 januari 2019, 15:00
6 min leestijd
Update: alles wat we al weten over de Samsung Galaxy S10

Wat is er nieuw aan de Samsung Galaxy S10? Wat kunnen we verwachten van de camera en specificaties, en wat zijn Samsungs plannen voor het design? Check ons overzicht met alle Samsung Galaxy S10-geruchten.

Lees verder na de advertentie.

Overzicht: alle Samsung Galaxy S10 geruchten

Hoewel de Samsung Galaxy S9 nog prima mee kan met de beste smartphones van het moment, komt zijn opvolger steeds dichterbij. Haast dagelijks verschijnen er nieuwe geruchten over de Galaxy S10. Hoewel de onthulling pas ergens eind februari plaats zal vinden, lijkt veel al bekend. Van de kleuren tot de verwachte adviesprijs, en van opvallende features tot verwachte hardware: we hebben de belangrijkste geruchten op een rijtje gezet voor je.

Samsung Galaxy S10

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 10 januari.

Nieuw: Samsung heeft bevestigd dat de Galaxy S10 op 20 februari officieel onthuld wordt.

1. Drie versies: Galaxy S10, S10 Plus en S10E

Voor het eerst in lange tijd verwachten we dat Samsung niet twee, maar drie versies van zijn vlaggenschip uitbrengt. Bronnen claimen dat er niet alleen een Samsung Galaxy S10 of Galaxy S10 Plus verschijnt, maar ook een S10E. Samsungs smartphones zijn de laatste jaren steeds duurder geworden, en met de E hoopt het bedrijf weer een betaalbare optie te bieden. Zie het daarmee als Samsungs antwoord op de iPhone XR van Apple.

Net als voorgaande jaren zijn de Samsung Galaxy S10 en Galaxy S10 Plus vrijwel identiek. De Galaxy S10 zou een 6,1 inch-scherm hebben, terwijl de Galaxy S10 Plus 6,4 inch meet. De hardware, camera en andere features zijn op beide toestellen hetzelfde.

De Galaxy S10E wordt echter geen budgetmodel, en ook niet de langverwachte opvolger van de Galaxy S5 Mini. Sterker nog: deze Lite wordt verre van klein, en heeft naar verwachting een 5,8 inch-scherm. Het design is verder identiek en ook de hardware vergelijkbaar. We weten dat de Galaxy S10E waarschijnlijk een dubbele camera achterop heeft, een koptelefoonaansluiting heeft, en een vingerafdrukscanner in de powerknop op de zijkant.

2. Design: geen notch, wel een gat

Samsung heeft twee belangrijke, onderscheidende keuzes gemaakt voor het ontwerp van zijn smartphones. Het bedrijf wil dat het scherm vrijwel de hele voorkant vult, maar weigert tegelijkertijd een notch toe te voegen. Anders dan Apple, OnePlus, Huawei en anderen is Samsung niet van plan om voor een inkeping te kiezen.

Samsung Galaxy S10 geruchten

In plaats daarvan heeft het bedrijf een andere oplossing bedacht: een cameragat. De Samsung Galaxy S10 krijgt waarschijnlijk een klein gaatje links- of rechtsboven in het scherm, precies groot genoeg voor de selfiecamera. Op dat kleine gaatje na bedekt het scherm bijna de hele voorkant. Het gebogen beeld loopt door in de zijkant, en slechts onderaan zit een smalle rand.

De rest van het design zal niet heel veel afwijken van de afgelopen jaren. Het materiaal achterop is een combinatie van glas en metaal, met aan de onderkant de usb-c-poort, speaker en koptelefoonaansluiting. De camera’s worden horizontaal naast elkaar geplaatst. De vingerafdrukscanner verdwijnt van de achterkant, en wordt in het scherm voorop verwerkt. De Galaxy S10 is naar verwachting waterdicht en ondersteunt draadloos opladen.

3. Drie tot vijf camera’s

De geruchten over de Samsung Galaxy S10-camera’s gaan de wildste kanten op. De ene bron claimt dat Samsung het toestel voorziet van drie lenzen achterop, terwijl anderen spreken over vijf of meer camera’s. Het worden er in ieder geval sowieso meer dan de Galaxy S9, die het met slechts één camera moet doen.

Kijkende naar toestellen als de Samsung Galaxy A9 en Huawei Mate 20 Pro, dan is waarschijnlijk dat Samsung de verschillende camera’s voor verschillende features gebruikt. Zo is er waarschijnlijk één primaire camera, eentje met optische zoomfunctie, en eentje met een bredere kijkhoek. Ook een extra monochrome sensor behoort tot de mogelijkheden. Zo’n sensor vangt meer licht op, waardoor je betere foto’s maakt in donkere situaties.

Preciezere details van de camera zijn op dit moment nog onbekend. Zo weten we niets over het aantal megapixels van al deze lenzen, en ook Samsungs plannen voor de selfiecamera zijn in nevelen gehuld. Waarschijnlijk zit voorop een dubbele lens. Er zouden namelijk plannen zijn voor een 3D-dieptecamera, waarmee Samsung verbeterde gezichtsherkenning kan toevoegen. Daarmee zet Samsung zijn eigen versie van Apples Face ID neer.

Nieuw: Samsung voegt wat slimme features toe aan de selfiecamera, zo claimt SamMobile. Omdat die camera in een klein gat in het scherm zit, is hij haar onderdeel van het beeld. Daar maakt Samsung gebruik van met nieuwe gestures. Terwijl de Galaxy S10 vergrendeld is, hoef je alleen naar rechts te vegen over de lens om de selfiecamera te openen.

4. Specificaties: krachtige, slimmere hardware

Je kunt er vanuit gaan dat de Galaxy S10 wordt uitgerust met de krachtigste hardware van dat moment. Nu zegt rauwe kracht natuurlijk lang niet alles, maar je bent in ieder geval verzekerd van goede prestaties en apps die snel opstarten. Ook zorgen chips soms voor extra features. Zo kan de nieuwe Exynos 9820-chip, die waarschijnlijk in de S10 zit, sneller opladen en slimmer je camera omgaan.

Galaxy S9 Black Friday cashback-actie

Let op: de specificaties kunnen iets verschillen van model tot model. Zo verwachten we dat de Mini-versie iets minder krachtig is, terwijl het Plus-model juist meer werkgeheugen krijgt. Ook is de kans groot dat Samsung varianten met meer werkgeheugen uitbrengt. Desalniettemin verwachten wij dat dit de specificaties van de standaard Galaxy S10 worden:

  • 6,1 inch-amoled-scherm met resolutie van 2960 bij 1440 pixels
  • Exynos 9820-chip met acht cores, Adreno 640-gpu
  • 6 of 8GB werkgeheugen
  • 128GB aan uitbreidbare opslag
  • 2 of 3 camera’s achterop, één camera voorop (onbekend aantal megapixels)
  • Loopt op Android 9.0 (Pie) met One UI

5. Aankondiging: iets eerder dan verwacht

Samsung kiest er de laatste jaren voor om zijn smartphones op de vooravond van het Mobile World Congress te presenteren. De concurrentie daar is echter groot, want ook Huawei, Sony en anderen tonen daar hun nieuwe toestellen. Daarom doet Samsung zijn onthulling dit jaar iets vroeger.

Heel veel vroeger wordt het echter niet: de MWC-telecombeurs trapt 25 februari af in Barcelona, terwijl Samsung de Galaxy S10 op 20 februari presenteert. Genoeg om de concurrentie af te troeven, maar geen radicale wijziging van de plannen.

6. Galaxy S10 releasedatum en prijs

Vlak na de aankondiging ligt het toestel vervolgens in de winkels, zo claimt Gizmodo. De pre-order begint direct, en niet veel later krijg je de smartphone al thuisgestuurd. De site verwacht dat de Galaxy S10 release op 8 maart is. Ook de Galaxy S10 Plus en S10E zijn waarschijnlijk vanaf begin maart in Nederland te koop.

Samsung Galaxy S10-geruchten

De Samsung Galaxy S10-prijs is waarschijnlijk vergelijkbaar met het vorige model. Dat betekent ook dat je bijna duizend euro moet neerleggen voor het Plus-model van de Galaxy S10. De verwachte prijzen op een rij:

  • Samsung Galaxy S10E: 749 euro
  • Samsung Galaxy S10: 899 euro
  • Samsung Galaxy S10 Plus: 999 euro

Een tip voor iedereen die deze prijs te hoog vindt: gewoon even geduld hebben. De Samsung Galaxy S9 daalde immers al na enkele weken in prijs. Binnen zes maanden betaalde je al minder dan 600 euro. Vermoedelijk zakt de Galaxy S10 straks net zo hard.

Wil je als eerste alles weten over de Samsung Galaxy S10? Download dan ook de gratis Android Planet-app, en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief, waarin we je dagelijks of wekelijks bijpraten over alle ontwikkelingen.

Lees meer over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu