De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Onderzoeksbureau: ‘Samsung Galaxy S10 Plus kost 400 euro om te maken’

Thomas Haenen
5 maart 2019, 13:37
2 min leestijd
Onderzoeksbureau: ‘Samsung Galaxy S10 Plus kost 400 euro om te maken’

Het kost Samsung zo’n 371 euro om de Galaxy S10 Plus te produceren, zo blijkt uit berekeningen van een onderzoeksbureau. Vooral het scherm en de processor drijven de prijs omhoog.

Lees verder na de advertentie.

‘Samsung Galaxy S10 kostprijs iets hoger dan vorig jaar’

De Samsung Galaxy S10 Plus heeft een adviesprijs van 999 euro, maar voor Samsung kost het ‘slechts’ 420 dollar om het toestel te produceren. Dat claimt TechnInsights, een onderzoeksbureau dat de materiaal- en productiekosten voor het toestel becijferde. Een kostprijs voor de Galaxy S10 en S10e worden niet genoemd, maar beide zijn vermoedelijk goedkoper.

De grootste kostenpost is het 6,4 inch-amoled-scherm van de Galaxy S10 Plus. Dat kost liefst 76 euro om te maken. Dat is iets duurder dan het scherm van de Galaxy S9 Plus. Het nieuwe display is dan ook iets groter, en heeft bovendien een klein gaatje rechtsboven in beeld voor de dubbele selfiecamera.

Samsung Galaxy S10 kostprijs

De Exynos 9820-chip die in het toestel zit is dan weer iets goedkoper dan de Exynos 9810-chipset van vorig jaar. Hoewel de nieuwe hardware krachtiger is, zijn de productiekosten van chips nog harder gehaald volgens het onderzoeksbureau. Daardoor bespaart Samsung een paar euro ten opzichte van de Galaxy S9.

Drie camera’s niet drie keer zo duur

Achterop het toestel zitten nu voor het eerst drie camera’s, daar waar op de Galaxy S9 nog een enkele camera zat. Toch zijn ook daar de totale kosten slechts beperkt gestegen. Daarnaast kost de flinke accu nog een tientje, en gaat er zo’n 30 euro zitten in het testen en fabriceren van elk toestel.

Het flinke verschil tussen de advies- en kostprijs betekent niet dat Samsung een winst pakt van ruim 500 euro op elke smartphone die verkocht wordt. Zo heeft Samsung ook nog kosten voor research en development en gaat er geld zitten in de marketing. Daarnaast gaat een groot deel naar belastingen, zoals btw en invoerkosten. Van de Nederlandse adviesprijs bestaat immers ruim 200 euro uit btw. Tot slot maakt ook de provider of de winkel die het toestel verkoopt een kleine winst.

Samsungs smartphone is overigens niet de meest kostbare om te produceren. Volgens TechInsights heeft de iPhone XS Max namelijk de hoogste kostprijs, van 453 dollar of 400 euro. Dat toestel heeft dan weer wel een nóg stevigere adviesprijs van liefst 1259 euro.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Bron: TechInsights
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu