Oeps: ultrasone vingerafdrukscanner van Galaxy S10 is te foppen

Wouter Nijsen
8 april 2019, 9:52
2 min leestijd
Oeps: ultrasone vingerafdrukscanner van Galaxy S10 is te foppen

De ultrasone vingerafdrukscanner van de Galaxy S10 is volgens Samsung veiliger dan een optische scanner, maar blijkt te foppen te zijn. Het proces schijnt bovendien niet eens enorm moeilijk zijn.

Lees verder na de advertentie.

Vingerafdrukscanner van de Galaxy S10

De vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy S10 en S10 Plus is te omzeilen via een 3D-geprinte vingerafdruk, zo laat gebruiker darkshark zien op Imgur. Hij legt het proces uit en vertelt dat ‘ie begon door een foto van zijn vingerafdruk op een wijnglas te maken. Hiervoor gebruikte hij een smartphone, maar hij vertelt ook dat in theorie ook een spiegelreflexcamera kan worden gebruikt, om zo op afstand een foto van iemand anders zijn of haar vingerafdruk te maken.

Vervolgens verwerkte darkshark de foto in Photoshop en gebruikte hij het programma 3ds Max om de vingerafdruk in een 3D-model om te zetten. Daarna hoefde hij dit alleen nog via een 3D-printer uit te printen, al waren na wat aanpassingen drie pogingen nodig om de ‘vingerafdruk’ helemaal goed te krijgen. Zoals je in de video op Imgur kunt zien, kan vervolgens de Galaxy S10 worden ontgrendeld met de 3D-geprinte vingerafdruk.

Het printen duurde uiteindelijk ongeveer 13 minuten, maar de gebruikers benadrukt dat hij het proces in 3 minuten zou kunnen voltooien en helemaal niet zo moeilijk is. Ook geeft hij aan hiermee relatief simpel toegang kan hebben tot de bank-app op een gestolen smartphone, aangezien deze applicaties doorgaans gebruikmaken van de vingerafdrukscanner om in te loggen en betalingen te verrichten.

Meer over de Galaxy S10

De Galaxy S10 is één van de eerste smartphones die over een ultrasone vingerafdrukscanner in het scherm beschikt. Bij andere toestellen, zoals de OnePlus 6T en Huawei P30 Pro, zit een optische scanner onder het scherm, wat in de praktijk een klein cameraatje is dat een scan van je vinger maakt. Bij de ultrasone scanner van de S10 worden geluidsgolven en trillingen gebruikt om een 3D-scan van je vingerafdruk te maken, waarna de telefoon wordt ontgrendeld.

In onze Samsung Galaxy S10 review noemden we al dat de ultrasone vingerafdrukscanner niet perfect is, al komt dit vooral door het feit dat ‘ie op de tast moeilijk is te vinden en slecht werkt met screenprotectors. Daarnaast gaat het ontgrendelen minder snel dan met een ‘normale’ scanner. In ons overzicht met alternatieven voor de Galaxy S10 vind je andere interessante toptoestellen die de moeite waard zijn, mocht je over de S10 twijfelen.

Het laatste nieuws over Samsung

Bron: Imgur
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu