Galaxy S5 preview: een uitgebreide kennismaking met het nieuwe Samsung-toestel

Gijs Ettes
25 februari 2014, 0:45
6 min leestijd
Galaxy S5 preview: een uitgebreide kennismaking met het nieuwe Samsung-toestel
Galaxy S5 preview

Na maanden van geruchten, was het vandaag eindelijk zover: de presentatie van het nieuwe toptoestel van Samsung, de Galaxy S5. En die onthulling werd groots aangepakt: duizenden journalisten en media van over de hele wereld werden ontvangen in het Centre Convencions International Barcelona. Enkele drankjes, hapjes en een muziekvoorstelling later was het dan eindelijk de beurt aan de topmannen van Samsung, waaronder CEO J.K. Shin, om de S5 uit de doeken te doen.

Naar eigen zeggen heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant geluisterd naar wat consumenten het belangrijkste vinden en deze feedback gebruikt in de ontwikkeling van de Galaxy S5. Samsung heeft extra aandacht besteed aan het design van de S5, alsmede de camera, connectiviteit (4G), het gebruik ervan als activiteitentracker en duurzaamheid. Zodoende is de S5 geen revolutie, maar eerder een evolutie vergeleken met de Galaxy S4. De smartphone beschikt niet over een QHD-scherm, heeft een behuizing van plastic in plaats van metaal en een vingerafdrukscanner, waar sommigen misschien hoopten op een irisscanner. Direct na de presentatie konden we een gevoel van teleurstelling dan ook moeilijk onderdrukken. Kwam daar verandering in tijdens onze hands-on-sessie? Lees snel verder voor onze uitgebreide Galaxy S5 preview!

Lees verder na de advertentie.

Design: veel plastic, maar wel waterdicht

Galaxy S5 preview

Het design van de Samsung Galaxy S5 kent een aantal subtiele veranderingen, vergeleken met zijn voorganger. Het display is 0,1 inch groter geworden, waardoor het nu 5,1 inch meet. De smartphone oogt hoekiger en weegt iets zwaarder (15 gram), maar dat is niet per se een nadeel. Ook is de S5 hoger, breder en dikker geworden en ondersteunt deze enkel nog nano-simkaarten in plaats van de gebruikelijke micro-sim. Het toestel ligt fijn in de hand, wat mede komt door het reliëf aan de achterzijde. Dit zorgt er tevens voor dat de achterzijde iets minder plastic-achtig oogt. Bij verschijning heb je de keuze tussen de kleuren Electric Blue, Shimmery White, Charcoal Black en Copper Gold. Bijzondere namen die volgens Samsung bijdragen aan de ‘Glam’-factor van de telefoon.

Waar we enthousiaster van worden, is dat de Galaxy S5 eindelijk stof- en waterdicht is. De Xperia-lijn van Sony is al langer bestand tegen de elementen, maar het heeft even geduurd voordat hetzelfde gold voor een high-end smartphone van Samsung. In de praktijk kun je de S5 in de toiletpot laten vallen of meenemen op een wintersport- of strandvakantie, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het toestel kapot gaat. Ideaal dus als het tijdens een potje Candy Crush op het toilet helemaal fout gaat.

Nieuwe snufjes en kleine verbeteringen

S Health

De achterzijde van de Galaxy S5 is niet alleen voorzien van een vernieuwde achterklep, maar ook van een 16-megapixel-camera met led-flitser en een hartslagmeter. Eerstgenoemde beschikt over een snelle hdr-functie en stelt supersnel scherp. Daarnaast kun je ermee in 4K filmen, net zoals dat het geval is bij de Xperia Z2. De hartslagmeter zit naast de led-flitser en door de S Health-app te starten en je vinger erop te houden, wordt je hartslag gemeten. In S Health kun je je (sport-)activiteiten bijhouden en deze in een soort dagboek raadplegen.

Draaien we de Galaxy S5 om, dan springt het 5,1 inch-scherm in het oog. Het super-amoled-display heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, produceert scherpe beelden en waarheidsgetrouwe kleuren. Het Galaxy S5 scherm past zich automatisch aan bij zonlicht, zodat het goed afleesbaar is. Daarnaast kun je het scherm vrijwel volledig dimmen, wat prettig is als je ‘s avonds in het donker over het web surft of e-books leest. Dankzij de pixeldichtheid van 432 ppi is het vrijwel onmogelijk om afzonderlijke pixels te onderscheiden en de laatste versie van Gorilla Glass voorkomt krassen en beschadigingen op het display. De S5 is in theorie dus een smartphone waar je niet al te voorzichtig mee hoeft om te springen.

Hardware en accuduur

Onderhuids is de Galaxy S5 voorzien van een snellere 2,5GHz-quadcore-processor (Snapdragon 801) en gek genoeg slechts 2GB aan werkgeheugen. Hiervan is 1,8GB beschikbaar voor de gebruiker en met diverse apps ingeschakeld, kan het hard gaan. Tijdens onze hands-on merkten we echter geen vertragingen op. De quadcore-processor wordt bijgestaan door een Krait 400-gpu, die ervoor moet zorgen dat je probleemloos de nieuwste apps en games kunt spelen. Verder heeft de S5 16GB aan opslaggeheugen aan boord, waarvan slechts de helft voor de gebruiker. Gelukkig is het uit te breiden met een micro-sd-kaartje.

De accucapaciteit is opgeschroefd tot 2800 mAh en daarmee staat de batterij garant voor een beltijd van circa 21 uur. Eventueel is het mogelijk om de batterijduur verder op te schroeven door de Ultra Power Saving-modus in te schakelen. Bij een acculading van minder dan 10 procent wordt het display zwart-wit en worden processen en verbindingen die teveel van de batterij vergen afgesloten. Je kunt uiteraard wel nog gewoon bellen en sms’en; fijn voor noodgevallen dus.

Software en camera

Samsung heeft ook veel aandacht aan de gebruikersinterface besteed en dat is te merken. Zo ziet het instellingenvenster er overzichtelijker uit en kun je zelf kiezen of deze wordt weergegeven als lijst of in een overzicht met pictogrammen. Ook is een nieuwe versie van Samsung Knox aanwezig, de beveiligingssoftware van Samsung. Samsung zet hoog in met Knox, dat volgens hen één van de belangrijkste features van de Galaxy S5 is. Daarnaast is er een kindervriendelijke modus die toegang tot specifieke secties van de smartphone beperkt en daarvoor in de plaats apps toont die zijn gericht op kinderen. Wanneer je vanuit het homescreen naar links veegt, wordt My Magazine geopend dat op een visuele manier nieuws toont.

Verder staat de vingerafdrukscanner centraal in het besturingssysteem. Door in het begin acht keer met je vinger over de thuisknop te vegen, herkent de scanner je afdruk. Deze kan in totaal drie afdrukken herkennen. Je kunt met jouw afdruk ook betalingen doen via PayPal en een speciale privéomgeving op de smartphone bereiken. Of er nog andere betaalsystemen of apps worden toegevoegd, is nog niet bekend, maar lijkt wel aannemelijk.

De Galaxy S5 camera’s beschikken over 16 en 2 megapixels. De frontcamera is eigenlijk alleen geschikt om mee te videobellen of selfies te schieten, maar op de hoofdcamera heeft Samsung alles behalve beknibbeld. Deze schiet bijzonder snel normale foto’s, maar ook panorama’s en hdr-kiekjes. Erg tof is de functie ‘Selective Focus’, waarmee je scherptediepte toevoegt aan foto’s. Hiervoor moet je subject wel stilstaan; op een drukke beursvloer was het resultaat van dit soort kiekjes minder indrukwekkend. Dat geldt overigens wel voor de video’s die je met de Galaxy S5 camera maakt: deze zijn vloeiend en haperen nergens, zelfs als je in 2160p filmt. In 1080p is het aantal frames per seconde verdubbeld (60), voor een nog vloeiender beeld.

Voorlopige conclusie

De Samsung Galaxy S5 is zonder meer een goede smartphone, maar stiekem hadden we toch iets meer verwacht van onze eerste kennismaking. Het scherm is nog steeds mooi en de camera’s zijn prima, maar van het design en de achterklep met reliëf worden we niet echt warm. Het Samsung-toestel voelt wat goedkoop aan, ondanks de forse adviesprijs. Qua interface en gebruiksgemak is de S5 wel een flinke stap voorwaarts, met een overzichtelijke en samenhangende skin en niet al teveel onnodig meegeleverde apps. Binnenkort kunnen we hopelijk wat uitgebreider met de smartphone aan de slag om ons uiteindelijke oordeel te vellen.

De Galaxy S5 release en prijs

De Galaxy S5 is vanaf 11 april in Nederland en België te koop. De Galaxy S5 prijs bedraagt 699 euro voor een los toestel.

Lees verder en check het laatste Galaxy S5 nieuws

Meer weten over het aankomende toptoestel van Samsung? Bekijk dan de Galaxy S5 toestelpagina en alle Galaxy S5 aanbiedingen mogelijkheden. Hieronder lees je het laatste nieuws met betrekking tot de smartphone.

De beste Samsung Galaxy S5 aanbiedingen op een rij

Hieronder hebben we de beste Galaxy S5 aanbiedingen voor je op een rijtje gezet.

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 219,95

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's