Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Cameratest: Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6 Plus

Redactie
15 april 2015, 20:22
5 min leestijd
Cameratest: Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6 Plus

De camera’s waarmee hedendaagse smartphones zijn uitgerust, worden kwalitatief steeds beter. Zeker de Samsung Galaxy S6 en iPhone 6 Plus gooien op dit vlak hoge ogen. Maar voor welk toestel kun je als fervente fotograaf het best gaan?

Lees verder na de advertentie.

Eerder wierpen we in de Samsung Galaxy S6 review al een uitgebreide blik op het design, de prestaties en het gebruiksgemak van het nieuwe toestel. In dit artikel focussen we ons op de mogelijkheden van de camera van de S6 en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van de camera van de iPhone 6 Plus. Wil je meer weten over laatstgenoemde, dan kun je de review op zustersite iPhoned.nl lezen.

Specs en mogelijkheden

galaxy s6 cameratest
Beide camera’s zijn prima in staat om objecten van dichtbij scherp vast te leggen.

De Galaxy S6 (Edge) beschikt over een 16 megapixel-camera aan de achterzijde (met een Sony IMX240-sensor) en een 5 megapixel-frontcamera. Beide hebben een diafragma van f/1.9, waardoor ze veel licht opvangen en prima in staat zijn om een scherptediepte-effect te creëren. Er is een enkele ledflitser aanwezig die ervoor zorgt dat je ook in donkere situaties mooie plaatjes schiet.

Standaard is de camera in staat om zelf de belichting, witbalans en iso-waarde te regelen. Wil je dit soort zaken zelf regelen, dan kun je de ‘Professionele’ stand inschakelen. Ook kun je vanuit de instellingen de maximale resolutie van foto’s aanpassen, wat invloed heeft op de bestandsgrootte van het uiteindelijke kiekje. Video’s schiet de S6 met  een maximale resolutie van 3840 — 2160 pixels (4K). De optische beeldstabilisatie en hoge framerate (tot 30 beeldjes per seconde) zorgen ervoor dat filmpjes scherp en vloeiend ogen.

De iPhone 6 en 6 Plus zijn voorzien van een 8 megapixel-camera aan de achterzijde en een 1,2 megapixel-frontcamera. Het meest zul je gebruikmaken van de camera aan de achterkant, die een diafragma van f/2.2 heeft en voorzien is van een dubbele ledflitser.  Je kunt fotograferen in de automatische stand en de belichting aanpassen, meer geavanceerde instellingen zul je niet aantreffen in de standaard camera-app. De sensor van de camera maakt  gebruik van zogenoemde ‘Focus Pixels’ die zich beter en sneller aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden.

Video’s schieten de nieuwe iPhones met een maximale resolutie van 1080p en met 30 beeldjes per seconde. Alleen de camera van de iPhone 6 Plus heeft optische beeldstabilisatie heeft, zodat bewegingsonscherpte in video’s wordt onderdrukt. De beeldstabilisatie bij de reguliere iPhone is softwarematig, en daardoor iets minder. Tot slot  heb je de optie om video`s in slowmotion te schieten, iets dat de Galaxy S6 overigens ook kan.

iPhone 6 Plus vs Samsung Galaxy S6 cameratest

Ondanks dat de camera’s van de Galaxy S6 en iPhone 6 op papier flink van elkaar verschillen, wijken de foto’s die je ermee schiet op het eerste gezicht weinig af. Beide camera’s zijn in staat om zowel in de buitenlucht als binnenshuis scherpe en gedetailleerde kiekjes te schieten. Ik heb beide camera’s in dezelfde omstandigheden getest en foto’s gemaakt van dezelfde onderwerpen. De onbewerkte voorbeeldfoto’s zijn hieronder te bekijken.

galaxy s6 cameratest

Wat opvalt aan de foto’s die je met de Galaxy S6 schiet, is dat deze iets koeler en gedetailleerder ogen. De iPhone 6 Plus produceert foto’s met kleuren die iets verzadigder zijn en objecten in de verte worden minder scherp vastgelegd. Dat heeft er uiteraard mee te maken dat de S6 foto’s schiet met maximaal 16 megapixels, terwijl de camera van de iPhone 6 Plus het doet met een maximale resolutie van 8 megapixels.

Foto 2

In een relatief donkere kerk zetten beide camera’s prima resultaten neer. Zelfs bij matige belichting wordt het onderwerp – een oude kroonluchter – scherp in beeld gebracht. Zoomen we in, dan valt op dat de iPhone 6 Plus het onderwerp scherper en met meer kleur weet vast te leggen. Ook de belichting en het contrast zijn beter. Een mogelijke reden hiervoor is dat de iPhone beschikt over een grotere sensor (1/3) en grotere pixels (1.5 μm)

Foto 3

Bij een foto van een park is het weer een ander verhaal; de Galaxy S6 schiet hier met scherp en maakt een bijzonder mooie foto die – ook wanneer je inzoomt – veel detail bevat. Opvallend genoeg zijn de kleuren in de foto die de S6 heeft gemaakt iets warmer en waarheidsgetrouwer.

samsung galaxy s6 cameratest

In de uitvergroting hierboven zijn afzonderlijke grassprieten duidelijker te onderscheiden bij de Galaxy S6, terwijl ze  bij de iPhone 6 Plus er wat  vager en fletser  uitzien.

Foto 4

Bij de laatste foto vallen weer de warmere kleuren van de iPhone 6 Plus op. De foto oogt zelfs wat aan de gelige kant, en daardoor iets minder waarheidsgetrouw dan de foto die de Galaxy S6 maakt. Ook zijn details in de verte minder scherp.  Benieuwd naar de videomogelijkheden van beide toestellen? In deze vergelijkende test op YouTube worden de camera`s aan de tand gevoeld, waarbij opvalt dat de Galaxy S6 beter presteert in situaties waar de belichting niet optimaal is. De iPhone 6 Plus stelt weer iets sneller scherp wanneer de camera op een ander onderwerp wordt gericht.

Conclusie

De camera’s van de Galaxy S6 en iPhone 6 Plus presteren voor een smartphone bijzonder goed.  Je schiet er net zo scherpe en kleurrijke foto`s mee als een compactcamera van enkele jaren terug. De Galaxy S6 verdient de voorkeur boven het toestel van Apple, aangezien de camera beter in staat is om details en kleuren waarheidsgetrouw vast te leggen. Foto`s ogen ook iets koeler en scherper. De iPhone 6 Plus weet in situaties met weinig licht te verrassen, met foto`s die beter belicht zijn en scherper ogen.

De Samsung Galaxy S6 is nu te bestellen

Wil je de Galaxy S6 zonder een abonnement  bestellen, dan kun je onder meer in  de Samsung Shop  terecht. Check de prijzen hieronder:


samsung-galaxu-s6-witSamsung Galaxy S6 32GB
€699,-
Meer info
samsung-galaxu-s6-goldSamsung Galaxy S6 64GB
€799,-
Meer info
samsung-galaxu-s6-zwartSamsung Galaxy S6 128GB
€899,-
Meer info

Het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu