De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Prijsverlaging van de Galaxy S6: slimme zet of desastreuze keuze?

Redactie
14 oktober 2015, 20:00
4 min leestijd
Prijsverlaging van de Galaxy S6: slimme zet of desastreuze keuze?

Samsung voerde in augustus van dit jaar een belangrijke prijsverlaging door bij zijn toptoestellen. De Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge zijn voor respectievelijk 100 en 150 euro minder te verkrijgen.

Lees verder na de advertentie.

Het is op zich niet heel opvallend dat Samsung de prijzen van zijn toestellen verlaagt. Dat gebeurt al jaren, op eenzelfde manier als nu bij de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge gebeurt. Samsung begint bij de normale adviesprijs en zakt vervolgens langzaamaan naar een lagere prijs. Het is echter voor het eerst dat Samsung de nieuwe goedkopere adviesprijzen van zijn toptoestellen officieel bekendmaakt. Wat betekent zo’n prijsverlaging eigenlijk voor Samsung en, nog belangrijker, de consument?

Waarom voert Samsung de Galaxy S6 prijsverlaging door?

Het was echter niet de enige prijsverlaging die Samsung doorvoerde. De toestellen waren in augustus voor 599 (32GB, Galaxy S6) of 699 euro (32GB, Galaxy S6 Edge) te koop. Dat was na een cashback-actie in juli, waar je eveneens 100 euro van de aankoopprijs terug kon krijgen. In september, een maand nadat de smartphones waren afgeprijsd, was er opnieuw een cashback-actie van 75 euro. Ofwel: de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge zijn tot overmorgen  – 16 november – 175 of 225 euro goedkoper te verkrijgen.

Met zo’n officiële bekendmaking en nieuwe cashback-actie wil Samsung zijn smartphones meerdere keren onder de aandacht brengen. De smartphones zijn sinds april van dit jaar te koop, en na iets minder dan een halfjaar wil Samsung de verkoop stuwen door de prijsverlaging door te voeren. Het voelt echter wel heel vreemd als trotse Galaxy S6 of Galaxy S6 Edge-bezitter dat je smartphone binnen een halfjaar bijna een derde goedkoper is geworden.

galaxy s6 prijsverlaging

Het is aannemelijk dat Samsung met de lagere prijzen beter wil concurreren met de steeds goedkoper wordende smartphone. De winst uit de smartphonedivisie van Samsung is al een geruime tijd aan het kelderen  en het aantal verkochte smartphones daalt. Door meer smartphones met minder winst te verkopen, hoopt Samsung toch nog goede cijfers neer te zetten.  Daarnaast kwam Samsung met de Galaxy S6 Edge+, die op dit moment de  high-end-prijs heeft.

Zuur voor de vroege koper

De nieuwe adviesprijs en cashback-actie zijn zuur voor de vroege koper. Dan laat je zien aan Samsung dat je een trouwe klant bent en direct een nieuw toestel haalt, is ‘ie binnen een halfjaar officieel een derde minder waard. Het is normaal dat prijzen van smartphones zakken, dat gebeurt immers bij elke fabrikant. Maar omdat Samsung het zo enorm aanmoedigt en aanprijst, voelt het extra zuur.

En een lagere restwaarde

Een ander belangrijk punt om te benoemen, is dat de waarde van jouw Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge enorm snel daalt. Vergeleken met andere Android-fabrikanten valt dit op zich wel mee, maar de grote concurrent van Samsung blijft voorlopig nog Apple. En dat is het grote voordeel van het aanschaffen van bijvoorbeeld een iPhone: de waarde blijft voor een jaar gelijk. Pas na een jaar wordt er een prijsverlaging doorgevoerd, hoewel deze nooit de 225 euro van de Galaxy S6 Edge of zelfs de 175 euro van de Galaxy S6 bereikt.

galaxys6-iphone6s

Het is uitermate vervelend dat je voor een investering van 699 euro voor de Galaxy S6, of je deze nu los of middels een abonnement betaalt, veel minder terugkrijgt dan bij de belangrijkste concurrent.  En het gebeurt niet enkel bij Apple, ook bedrijven als OnePlus en Motorola houden de prijzen van hun smartphones voor een lange tijd  gelijk aan de introductieprijs. Het kan dus wel, maar daarvoor moet Samsung eerst zijn verkoopstrategie aanpassen – en dat gaan ze waarschijnlijk niet doen.

Maar wel een goede deal voor nieuwe kopers

Het mag duidelijk zijn dat het heel verstandig is om wat maanden te wachten voordat je een Samsung-smartphone koopt. Met een paar maanden wachten ben je gauw al zo’n 100 euro goedkoper uit. Nu kun je de Galaxy S6 Edge officieel gezien zelfs voor 225 euro goedkoper krijgen.  Het is nu een mooie deal en nieuwe kopers kunnen de Galaxy S6 of S6 Edge met een gerust hart kopen; veel goedkoper wordt ‘ie voorlopig niet.

iPhones zijn veel waardevaster dan de toestellen van Samsung

Maar als vroege Galaxy S6-bezitter (daar zijn er velen van) zou ik mij een beetje gebruikt voelen. Al helemaal als de adviesprijs van 699 of 849 euro voor respectievelijk de Galaxy S6 en S6 Edge gemakkelijk in de buurt komt van die van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus: 699 en 799 euro. De prijzen van deze toestellen  zijn sinds de nieuwe iPhones maar met 50 euro verlaagd, die van Samsung met 175 en 225 euro.

Onder vrienden met een Galaxy S6 bespeur ik eenzelfde houding tegen Samsung als ik in dit artikel beschrijf: ze voelen zich genaaid. Niet omdat de prijzen dalen, maar omdat Samsung hier zo enorm mee te koop loopt – en omdat het bij de grote concurrent véél anders is. Diezelfde vrienden denken er nu over om de nieuwe iPhone  te halen, puur omdat ze elk jaar een los toestel willen kopen. Helaas heb ik moeten bekennen: dan is de iPhone 6S echt een betere keuze dan de aankomende Galaxy S7.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu