De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: toptoestellen vergeleken

Redactie
5 maart 2015, 22:00
8 min leestijd
Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: toptoestellen vergeleken

Afgelopen zondag werd na maandenlange geruchten de Galaxy S6 officieel onthuld door Samsung. Hoe verhoudt het nieuwe vlaggenschip zich ten opzichte van zijn grote concurrent, de iPhone 6? Wij zoeken het uit.

Lees verder na de advertentie.

De twee grootste concurrenten tegenover elkaar

galaxy s6 vs iphone 6

Precies een jaar geleden hebben we de toenmalige vlaggenschepen van Samsung en Apple al eens tegenover elkaar gezet. In de tussentijd is er echter veel veranderd. Zo heeft Apple het over een andere boeg gegooid door de iPhone groter te maken en in twee varianten uit te brengen, en ook Samsung heeft flink gesleuteld aan de nieuwste telg in de Galaxy S-reeks.

De Galaxy S6 is het eerste vlaggenschip dat over een metalen behuizing beschikt, en heeft  er in de vorm van de Galaxy S6 Edge bovendien een bijzonder broertje bij met een gebogen schermrand. In dit artikel zullen we ons focussen op de reguliere Galaxy S6 en nagaan  op welke vlakken deze afwijkt van de iPhone 6.

Design: veel overeenkomsten

samsung galaxy s6

De designs van de iPhone 6 en Galaxy S6 zijn al meerdere malen met elkaar vergeleken. Beide telefoons hebben met elkaar gemeen dat ze een behuizing van metaal hebben, met hoeken die iets zijn afgerond. Eerstgenoemde heeft een 4,7 inch-scherm, terwijl de Galaxy S6 het met 5,1 inch doet. Toch zijn ze qua afmetingen vrijwel identiek. De iPhone 6 meet 138 bij 67 bij 6,9 millimeter en de Galaxy S6 143 bij 70 bij 6,8 millimeter. De S6 is dus iets hoger en breder, maar nog steeds redelijk met één hand te bedienen.

In het gewicht is ook een klein verschil merkbaar. Zo weegt de Galaxy S6 138 gram en de iPhone 6 129 gram, wat waarschijnlijk komt doordat het Samsung-toestel is voorzien van laagje Gorilla Glass 4 aan zowel de voor- als achterzijde.

base_Apple-iPhone-6-16GB-Gold_2

Beide smartphones zijn weliswaar licht voor hun formaat, maar voelen toch degelijk aan. Vooral het design van de Galaxy S6 is een flinke stap vooruit; het toestel is een stuk mooier en duurzamer dan zijn plastic voorganger. Nadeel is wel dat de S6, in tegenstelling tot de S5, niet meer stof- en waterbestendig is.

Draaien we de toestellen om, dan valt vooral de uitstekende cameralens van de Galaxy S6 op. Ook die van de iPhone 6 steekt uit, maar niet zo erg als die van het Samsung-toestel. Een dealbreaker is dat niet, maar we hadden het graag anders gezien.

Ook wijkt het design van de S6 niet zo gek veel af van dat van Apples vlaggenschip. De achterkant van glas is anders, maar bijvoorbeeld plaatsing van de connectors en speaker aan de onderkant is vrijwel identiek. De S6 Edge onderscheidt zich op dit vlak meer dankzij de schermrand die zowel aan de linker- als rechterkant afloopt. Hierop zijn onder meer notificaties, de tijd en het weer te tonen, maar veel meer kun je er niet mee.

Schermkwaliteit: QHD versus 720p

Dat zowel de iPhone 6 als de Samsung Galaxy S6 zijn voorzien van sterk verbeterde displays die prachtig ogen, staat buiten kijf. Beide toestellen hebben een hoge schermresolutie waardoor afzonderlijke pixels lastig zijn te onderscheiden, al vinden we het display van de S6 vooralsnog het meest indrukwekkend.

galaxy s6 review

Omdat het toestel een super-amoled-paneel heeft, zijn zowel het contrast als de helderheid uitmuntend. Ook is de resolutie flink opgeschroefd tot 2560 bij 1440 pixels. De pixeldichtheid komt daarmee neer op een ongekende 577 ppi en we kunnen met recht zeggen dat wel zelden zo’n mooi smartphonescherm hebben gezien.

iPhone-6-scherm

Ook de iPhone 6 is voorzien van een sterk verbeterd scherm in vergelijking met zijn voorgangers. Het 4,7 inch ips-paneel heeft een resolutie van 1334 bij 750 pixels en is voorzien van prima kijkhoeken en een goede kleurreproductie. Ga je echter de buitenlucht in, dan heb je last van spiegelingen en zul je de helderheid moeten opschroeven om het beeld goed af te lezen.

Op dit vlak scoort het super-amoled-scherm van de S6 dan ook meer punten. Ook is de schermresolutie van de iPhone 6 een stuk lager. Het display oogt allerminst onscherp, maar had best wat meer pixels mogen hebben.

Hardware en camera

Puur afgaande op specs verslaat de Galaxy S6 de iPhone 6 met gemak, maar dat is appels met peren vergelijken. De hardware van laatstgenoemde is immers perfect afgestemd op iOS, waardoor de gebruikerservaring soepel is en de laatste apps en games moeiteloos draaien. Bovendien beschikken beide telefoons over een 64-bit processor en een besturingssysteem dat hier optimaal gebruik van maakt.

In de praktijk merk je dan ook niet dat de nieuwe iPhone over minder werkgeheugen (1GB in plaats van 3GB) en een dualcore-processor beschikt. Dankzij de ontwikkeltool Metal werkt  software veel efficiënter  samen  met de A8-chip, waardoor bijvoorbeeld games mooier ogen en er meer objecten tegelijkertijd op het scherm getoond kunnen worden.

iPhone-6-hardware

Maar ook de hardware van de S6 is efficiënt. Het toestel beschikt over een Exynos 7-chip met een octacore-processor die krachtig  en  energiezuinig is. Bovendien is er 3GB van het snelle DDR4-werkgeheugen aan boord, waardoor je moeiteloos meerdere zware apps tegelijkertijd kunt draaien.

Net als de iPhone 6 beschikt de S6 over een vingerafdrukscanner, die ditmaal sterk verbeterd is. Je hoeft niet meer je vinger er overheen te vegen, maar hem erop houden is genoeg om je afdruk te scannen. De scanner is geïmplementeerd in de homeknop, die je ook twee keer kunt indrukken om snel de camera te starten.

galaxy s6 vs iphone 6

Tussen de camera’s van de vlaggenschepen van Samsung en Apple zijn grotere  verschillen. Waar de backcamera van de S6 foto’s met een maximale resolutie van 16 megapixels schiet, doet de iPhone 6 het met 8 megapixels. Ook kan de Galaxy S6 in 4K filmen, terwijl de iPhone 6 blijft steken op 1080p. Wel beschikken beide camera’s over beeldstabilisatie (optisch bij de Galaxy S6) en een dubbele ledflitser. Het diafragma van de S6 is iets groter (f/1.9), wat ervoor zorgt dat foto`s meer scherptediepte kunnen hebben. Dit effect creëren bij de iPhone 6 is echter ook eenvoudig.

galaxy s6 camera

Sowieso zijn beide camera’s uitstekend geschikt voor fotografie en filmen. Meer  verschillen zijn merkbaar in de camera-app, die bij de iPhone 6 wat eenvoudiger in elkaar steekt. Dat komt het gebruiksgemak ten goede, al heb je bij de Galaxy S6 meer mogelijkheden om camera-opties naar je hand te zetten. Dat geldt ook voor de selfiecamera van het Samsung-toestel, die zelfportretten met 5 megapixels kan schieten en een diafragma van f/1.9 heeft. Hierdoor kun je zelfs in selfies een scherptediepte-effect bewerkstelligen.

Software en mogelijkheden

Ondanks dat iOS sinds de laatste update ondersteuning voor widgets en slimmere notificaties heeft gekregen, zijn de verschillen tussen beide besturingssystemen nog steeds aanzienlijk. De Galaxy S6 voelt dankzij het vernieuwde TouchWiz een stuk vlotter aan en hapert minder dan zijn voorganger, al hebben we de smartphone tijdens onze previewsessie nog niet echt het vuur aan de schenen kunnen leggen. Op het eerste gezicht lijkt het snelheidsverschil tussen Android en iOS echter verwaarloosbaar, en dat was bij eerdere Galaxy S-toestellen wel anders.

De Galaxy S6 en iPhone 6 werken allebei  soepel en gebruiksvriendelijk

Beide interfaces zijn gebruiksvriendelijk en het aantal meegeleverde apps is – zelfs in het geval van de S6 – beperkt. Voor meer apps kun je terecht in Google Play of de App Store, en in beide app-stores zijn  de belangrijkste games en apps voor sociale media, productiviteit  binnen handbereik. Het gratis aanbod in de Play Store is iets groter, terwijl veel unieke betaalde games vaak eerder in de App Store verschijnen. Het is maar net waar  jij als gebruiker waarde aan hecht.

Het is daarom goed om – voordat je de keuze maakt tussen Android of iOS – uitgebreid in een winkel te testen met de besturingssystemen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen, waarbij ook meespeelt in hoeverre je al gebruikmaakt van het ecosysteem van Google (Gmail, Google Drive, Chrome) of Apple (iCloud, iTunes, Safari). Een overstap van het ene naar het andere systeem is vaak ingrijpend en betekent in sommige gevallen dat je op zoek moet naar alternatieven voor specifieke apps en diensten.

galaxy s6 vs iphone 6

Tot slot wat mogelijkheden betreft: beide toestellen hebben een vingerafdrukscanner en zijn voorbereid voor contactloos betalen (via Apple Pay of Samsung Pay). De S6 heeft daarnaast een hartslagmeter aan de achterzijde die samenwerkt met de S Health-app, maar wat ons betreft niet gek veel toevoegt. Prettiger vinden we dat het toestel nu ook verkrijgbaar is met 64 of 128GB aan opslagruimte, al is er – net als bij de iPhone 6 – geen sleuf voor micro-sd aanwezig. Wel is er ondersteuning voor LTE categorie 6, wat de S6 iets toekomstbestendiger maakt dan de iPhone 6 (LTE categorie 4).

Conclusie Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6

Qua design lijkt de laatste telg in de Galaxy S-reeks misschien wat té veel op de iPhone 6, maar dan neemt niet weg dat er duidelijke verschillen zijn tussen beide vlaggenschepen. Zo is het scherm van de Galaxy S6 beduidend helderder en een flinke slag scherper, wat vooral bij het bekijken van foto’s en video’s zo zijn voordelen biedt. Daarnaast  is het toptoestel van Samsung voorzien van modernere specs, waaronder een octacore-processor, betere camera’s, meer werkgeheugen en ondersteuning voor de snelste LTE-netwerken. Dat neemt echter niet weg dat ook  de iPhone 6 een uitstekend toestel is dat beschikt over hard- en software die perfect op elkaar zijn afgestemd. Of je gaat voor het toestel van Samsung of Apple heeft dan ook grotendeels te maken met je voorkeur voor het ecosysteem van Google of Apple.

Voorverkoop Samsung Galaxy S6

Wil jij als eerste de Samsung Galaxy S6 als hij verschijnt op 10 april? Dat kan nu, want bij de meeste shops en providers is de voorverkoop in combinatie met abonnementen van start gegaan. De iPhone 6 is al langer op de markt en een iPhone 6 abonnement is al vrij goedkoop in huis te halen, waarbij je het toestel gratis krijgt. Ook de iPhone 6S met abonnement is nu al bij veel abonnementen met 0 euro bijbetalen te verkrijgen.

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 299,-

Bekijken

Het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu