Samsung Galaxy S7 vs iPhone 6S: strijd der vlaggenschepen

Gijs Ettes
18 maart 2016, 18:29
8 min leestijd
Samsung Galaxy S7 vs iPhone 6S: strijd der vlaggenschepen

De iPhone 6S heeft er sinds vrijdag een geduchte concurrent bij in de vorm van de Samsung Galaxy S7. In dit artikel analyseren we de belangrijkste overeenkomsten en (vele) verschillen tussen de twee vlaggenschepen.

Lees verder na de advertentie.

Appels en peren

Een vergelijking tussen de Galaxy S7 en iPhone 6S is er eentje tussen appels en peren, maar niettemin een belangrijke: bij aanschaf van een  nieuwe high-end smartphone twijfelen veel mensen immers  tussen de toppers van Samsung en Apple. Welke heeft de beste camera, accuduur en gebruikerservaring?  De keuze is er ook eentje tussen platforms; ga je voor het dichtgetimmerde en doorgaans veiligere iOS of toch liever voor het meer veelzijdige en open Android? Beide systemen hebben duidelijke voor- en nadelen, maar in de basis is de functionaliteit en het app-aanbod vergelijkbaar.

Hetzelfde geldt voor de adviesprijzen van de Galaxy S7 en iPhone 6S. Met respectievelijk 700 en 750 euro zijn allebei duur, waardoor het extra belangrijk is om af te wegen welke eisen je stelt aan een nieuwe smartphone. Hieronder bespreken we de belangrijkste onderdelen; voor een diepgaander oordeel verwijzen we je naar  onze Galaxy S7 review of de recensie van de iPhone 6S op zustersite iPhoned.

Design

Samsung heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet wat betreft design. Bij de Galaxy S6 werd al afgestapt van plastic en ook de S7 bestaat uit een fijne combinatie van metaal en glas. Dat glas  is erg gevoelig voor vingerafdrukken, maar gelukkig wel krasbestendig. De Galaxy S7 is iets zwaarder en dikker dan zijn voorganger, maar ligt  – mede dankzij de afgeronde hoeken en licht gebogen achterkant – lekkerder in de hand. Een andere verbetering is de cameralens die minder uitsteekt en de IP68-certificering. In tegenstelling tot de Galaxy S6 én de iPhone 6S kan de S7 tegen stof en water. Ook is de opslagruimte uitbreidbaar, waardoor je niet gebonden bent aan de 32GB die is ingebouwd.

galaxy s7 vs iphone 6s 1

De iPhone 6S is een slag kleiner, dunner en lichter dan de Galaxy S7, wat is te verklaren door de schermgrootte (4,7 in plaats van 5,1 inch). De verschillen zijn niet enorm groot, al valt wel op dat de 6S grotere bezels onder en boven het scherm heeft. Wat bouwkwaliteit en afwerking betreft, gooit de iPhone traditiegetrouw hoge ogen. Het is gewoonweg een prachtige telefoon die lekker in de hand ligt. De 6S is niet zo’n magneet voor vingervlekken, aangezien de achterkant van metaal is. Het toestel is helaas alleen spatwaterbestendig; een val in de toiletpot zal  het in de meeste gevallen niet overleven.

Afgezien daarvan blijft het natuurlijk een kwestie van smaak of je de Galaxy S7 mooier vindt dan de iPhone 6S, of juist andersom. Wel duidelijk is dat beide toestellen voor  deze prijs een premium design bieden dat uitstekend is afgewerkt.

Scherm

Zowel op papier als in de praktijk steekt het scherm van de Galaxy S7 de iPhone 6S naar de kroon. Te beginnen met het formaat en de resolutie. De S7 doet het met een 5,1 inch-scherm met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De iPhone 6S heeft een 4,7 inch-scherm met ‘slechts’ een 720p-resolutie; specs die je doorgaans aantreft op midrange Android-telefoons.

iphone 6s vs galaxy s7

Het ips-paneel van de iPhone is weliswaar scherp genoeg en voorzien van goede kijkhoeken, maar bij het spelen van games en het bekijken van video’s geven we toch de voorkeur aan het amoled-scherm van de S7. Dat heeft een beter contrast, diepere zwartwaarden en is beter afleesbaar  in direct zonlicht dankzij een hogere maximale helderheid. Leg je beide telefoons naast elkaar, dan spatten de beelden werkelijk van het scherm van de Galaxy S7 af. Een knappe prestatie.

Hardware en accuduur

De soft- en hardware zijn bij Apple-producten naadloos op elkaar afgestemd, en de iPhone 6S is geen uitzondering. Het toestel komt daardoor weg met een dualcore-processor en 2GB aan RAM, terwijl de S7 een octacore-processor en maar liefst 4GB RAM nodig heeft om de combinatie van Android en de zware TouchWiz-skin soepel te draaien. Helaas is de interface nog steeds niet vrij van haperingen, al voelt de Galaxy S7 over het algemeen snel en soepel aan. Als gezegd zijn de meeste populaire apps en games voor zowel Android en iOS beschikbaar en nagenoeg even prettig te gebruiken.

De iPhone 6S werkt  net wat soepeler dan de Galaxy S7

Een groot verschil tussen de Galaxy S7 en iPhone 6S is de hoeveelheid opslag die standaard wordt meegeleverd. Het instapmodel van Apple bevat slechts 16GB, terwijl je bij de goedkopere S7 de beschikking over 32GB hebt, dat ook nog eens uitbreidbaar is. Veeleisende gebruikers zijn beter af met de 64GB-versie van de iPhone 6S (er is geen 32GB-variant), maar daar moet je op het moment van schrijven 859 euro voor neertellen. Samsung biedt op dit vlak meer waar voor het geld, al is er (nog) geen Galaxy S7 met meer dan 32GB opslag verkrijgbaar.

galaxy s7 vs iphone 6s 2

Op het gebied van connectiviteit – beide modellen ondersteunen 4G+, nfc en dual-band-wifi – zijn de S7 en S6 vergelijkbaar, maar dat geldt niet voor de accu(duur). De Galaxy S7 heeft een grotere 3000 mAh-accu, wat geen overbodige luxe is gezien het grotere en scherpere display. Gemiddeld houdt die het anderhalf tot twee dagen uit, waarna je hem aan een snellader kunt hangen of draadloos kunt opladen. De iPhone 6S heeft hiervoor geen ondersteuning en beschikt  bovendien over een kleinere 1715 mAh-accu.

Dat klinkt anno 2016 als een lachertje, maar gelukkig is de accuduur niet dramatisch. De software is immers perfect geoptimaliseerd en de chipset  van de 6S is efficiënter. Bij intensief gebruik haal je gemakkelijk het einde van de dag; doe je het rustiger aan, dan is anderhalve dag haalbaar. De iPhone 6S heeft eindelijk ook een accubesparende modus, al is die niet zo effectief als Samsungs alternatief.

Software en mogelijkheden

Hoewel iOS en Android sterk verschillen qua uiterlijk en ecosysteem, groeien de platforms steeds meer naar elkaar toe. Praktisch alle populaire apps zijn multiplatform en functies met betrekking tot accubesparing, permissiebeheer, privacy en spraakbesturing vind je op beide toestellen. Ook worden zowel de Galaxy S7 als de iPhone 6S met niet te verwijderen bloatware geleverd, waaronder Samsung-alternatieven voor Google-apps en iOS-apps voor aandelen, gebruikstips en de Apple Watch. Dat is vervelend, al snoepen ze niet te veel opslagruimte af.

iphone 6s

De Galaxy S7 beschikt over enkele features die de iPhone 6S niet heeft. De handigste is wat ons betreft het always-on-display, dat je zelf kunt indelen. Ook als het scherm is uitgeschakeld, kun je de tijd, het accupercentage en notificaties aflezen. Dankzij het amoled-scherm blijft het accuverbruik beperkt; zwarte pixels hoeven namelijk niet belicht te worden. Een andere handige functie is dat je met de gesplitste schermweergave twee apps naast of onder elkaar kunt tonen. Verder is er een eenvoudige stand om de interface grotere pictogrammen te laten tonen, en de zogeheten Smart Manager om  snel geheugen vrij te maken en apparaatbeveiliging te  checken.

Het always-on-display is een welkome nieuwe functie

De iPhone 6S houdt het vrij simpel wat betreft unieke features, al is de Live Foto’s-functie in de camera-app nieuw. Hiermee maak je bewegende foto’s met geluid die zijn te vergelijken met gif-afbeeldingen. Handig is de manier waarop je bij Berichtgeving precies kunt instellen op welke wijze  apps je mogen storen met meldingen. Ook de verbeterde vingerafdrukscanner is het vermelden waard. Deze werkt enorm snel en is in talloze apps te gebruiken als extra beveiligingslaag. Zelf pronkt Apple vooral met 3D Touch, de feature die je door harder te drukken onder meer snelmenu’s laat oproepen. Die functie is wat ons betreft niet essentieel; veel acties zijn op de normale manier even snel  uit te voeren.

Camera

De  Galaxy S7 en  iPhone 6S beschikken beide over een 12 megapixel-camera die standaard foto’s schiet in een beeldverhouding van 4:3. Op zonnige dagen, met optimale belichting zoals in onderstaande voorbeeldfoto’s, komt de fotokwaliteit van de camera’s dicht bij elkaar in de buurt. De kleuren in foto’s die de iPhone 6S schiet (rechts) ogen een fractie warmer, terwijl bij de Galaxy S7 de automatische verscherping opvalt.

Wie meer opties wil tijdens het fotograferen, is beter af met Samsungs toestel. De ingebouwde camera-app heeft aanzienlijk meer (handmatige) instellingen om de sluitertijd, witbalans, iso-waarde en focus aan te passen. Ook handig is de AF-tracking voor het automatisch  focussen op bewegende onderwerpen.

Op papier lijken de camera’s van de S7 en 6S identiek, maar eerstgenoemde heeft een grotere sensor  en een groter diafragma (f/1.7 tegenover f/2.2 bij de iPhone). Hierdoor vangt de camera van de Galaxy S7 meer licht op, waardoor foto’s gemaakt in een donkere omgeving meer detail en minder ruis vertonen. Daarnaast valt op dat de Galaxy S7 sneller focust, wat is te danken aan de zogeheten dual-pixel-technologie. Dat houdt in dat de camera niet alleen alle pixels gebruikt om licht op te vangen, maar ook om automatisch scherp te stellen. In onderstaande foto’s is te zien hoeveel beter de Galaxy S7 (links) fotografeert bij weinig licht. Bij de iPhone 6S (rechts) gaat veel detail en kleur verloren als de lichtomstandigheden minder worden.

Op het gebied van video  zijn de verschillen minder groot; beide toestellen kunnen filmen in 4K met 30 fp/s, waarbij beelden overwegend vloeiend ogen. De Galaxy S7 heeft hier echter ook de overhand dankzij optische beeldstabilisatie. De iPhone 6S Plus heeft deze functie ook, maar de normale 6S moet  het doen met de minder effectieve digitale beeldstabilisatie.

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 6S: conclusie

De Samsung Galaxy S7 en iPhone 6S vertonen opvallend veel gelijkenissen wat betreft bouwkwaliteit, gebruiksgemak en mogelijkheden. Toch zijn er duidelijke verschillen die, op wat haperingen in de interface na, voornamelijk in het voordeel van de Galaxy S7 uitvallen. Zo is de beeldkwaliteit van Samsungs vlaggenschip beduidend beter en schiet de camera, mede dankzij de vele beschikbare opties, betere foto’s. Ook de accuduur van de S7 is beter en de toevoeging van het always-on-display is een welkome, die we missen op de iPhone. Tot slot biedt de Galaxy S7 meer opslag voor een lagere prijs, al heeft de iPhone 6S het voordeel dat Apple-producten van oudsher waardevaster zijn.

Iets toe te voegen aan deze analyse? Deel je mening in de comments.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 209,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu