De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Waarom de Samsung Galaxy S8 Wouter’s favoriete smartphone van 2017 is

Wouter Nijsen
25 december 2017, 11:01
4 min leestijd
Waarom de Samsung Galaxy S8 Wouter’s favoriete smartphone van 2017 is

Ook dit jaar kiest de redactie van Android Planet zijn favoriete smartphones van de afgelopen twaalf maanden. Wouter trapt af met de Samsung Galaxy S8 (en S8 Plus) en vertelt waarom het toestel zo goed is.

Lees verder na de advertentie.

De favoriete smartphone van Wouter

2017 was vooral het jaar van de ‘randloze’ smartphone: vrijwel alle fabrikanten introduceerden telefoons met grote schermen die bijna de hele voorkant innemen. Dit begon met de Samsung Galaxy S8, die in maart in Nederland werd uitgebracht. Het was onze eerste blik op wat 2017 zou brengen. Driekwart jaar later is de smartphone wat mij betreft nog steeds ongeëvenaard, ondanks dat er veel voorkantvullende smartphones zijn uitgebracht.

samsung cloud

Dit komt niet alleen door de kwaliteit van het scherm, maar vooral door het totaalpakket. De Galaxy S8 is in alles een toptoestel en kan maanden later nog makkelijk mee met bijvoorbeeld de Huawei Mate 10 Pro, LG V30, Google Pixel 2 XL en OnePlus 5T. Zo is de S8 (Plus) wat mij betreft de mooiste vormgegeven smartphone tot nu toe, waarbij het scherm echt doorloopt tot in de gebogen randen. Het beste van alles: onlangs het grotere scherm is de telefoon nog best handzaam.

Zelf gebruik ik de Galaxy S8 Plus als daily driver, die wel iets te groot is om met één hand te bedienen. Het is in ieder geval designtechnisch weer een flinke stap vooruit van Samsung, waar het bedrijf volgend ook op kan voortborduren met de Galaxy S9. En wat te denken van de uitstekende camera, die onder alle lichtomstandigheden goed presteert.

Ook de hardware is – zoals we van Samsung gewend zijn – dik in orde. De smartphone wordt aangedreven door een Exynos 8895-chip met 4GB RAM en 64GB aan uitbreidbare opslagruimte. Dit zorgt voor prima prestaties, al is de S8 niet de snelste telefoon die we hebben getest (waarover later meer). Daarnaast ben ik best te spreken over de software, de Experience-skin van Samsung. De interface ziet er strak uit, er is geen bloatware aanwezig en de instellingen-app is (gelukkig) lekker overzichtelijk. Dit is wel eens anders geweest.

Updatebeleid

Wat ook een stuk beter gaat dan voorheen: het uitrollen van updates. Samsung brengt voor zijn vlaggenschepen maandelijks beveiligingsupdates uit, waardoor je beschermd blijft tegen de kwetsbaarheden die elke maand in Android worden ontdekt. Het bedrijf brengt ook met regelmaat updates uit voor de oudere Galaxy S7 (Edge) en Galaxy S6 (Edge), dus de verwachting is dat de software-ondersteuning voor de S8 nog wel even doorloopt.

Ook duidelijke minpunten

Helaas is het wel zo dat dat de Zuid-Koreaanse fabrikant rustig de tijd neemt met grotere Android-updates. De Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus draaien nog op het anderhalf jaar oude Android 7.0 (Nougat), terwijl versie 8.0 (Oreo) toch al een tijdje beschikbaar is. Samsung werkt momenteel hard aan de Oreo-update, maar deze komt waarschijnlijk pas in januari of februari beschikbaar. Fabrikanten als Nokia en Sony doen dat bijvoorbeeld een stuk beter.

Daarnaast lijkt de huidige software de smartphones een beetje te vertragen. Op mijn Galaxy S8 Plus merk ik soms een aantal mini-haperingen. Heel af en toe stotteren de animaties een beetje en kakt de hardware in. Echt vervelend is het niet, maar er zijn smartphones (zoals de OnePlus 5T) die beduidend sneller in gebruik zijn. Er is echter goed nieuws: de Android Oreo-update voor de Galaxy S8 strijkt deze foutjes glad.

youtube hdr

Een ander verbeterpunt: de vingerafdrukscanner. Die is snel en accuraat, maar heeft een onlogische plek op de achterkant. Omdat hij naast de camera zit is ‘ie moeilijk te vinden, vooral omdat je telkens met je vinger over de cameralens glijdt. Met een hoesje is de vingerafdrukscanner beter te onderscheiden van de camera, maar zonder is het nauwelijks te doen.

Deze kleine minpuntjes wegen echter niet op tegen de voordelen van de Galaxy S8. Het toestel gebruik ik met veel plezier en zal, zeker omdat de Galaxy S9 waarschijnlijk geen enorme verbeteringen introduceert, de komende tijd in m’n broekzak blijven zitten.

Tegenvaller: Sony

Er was één fabrikant die jaar niet meeging in de trend van voorkantvullende schermen: Sony. Dit bedrijf hield vast aan zijn ‘OmniBalance’-design, dat we al een aantal jaar bij al zijn toestellen zien. Dat begint onderhand een beetje saai te ogen, zeker omdat de telefoons nog nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. 2018 moet echt het jaar worden dat Sony gaat vernieuwen, want het gaat al niet zo lekker met de smartphoneverkopen van de fabrikant.

Wat is jouw favoriete smartphone van 2017? En van welke fabrikant had je juist meer verwacht? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu