De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: onze 3 klachten over de Samsung Galaxy S8

Thomas Haenen
2 mei 2017, 20:26
3 min leestijd
Opinie: onze 3 klachten over de Samsung Galaxy S8

We zijn erg te spreken over de Samsung Galaxy S8, maar toch valt er nog wel wat te verbeteren aan dit vlaggenschip. Van de vervelende vingerafdrukscanner tot het teleurstellende Bixby: dit had Samsung mogen aanpakken.

Lees verder na de advertentie.

Dit is onze Galaxy S8 kritiek

Mocht je onze Samsung Galaxy S8 review hebben gelezen, dan weet je dat we erg positief zijn over het toestel. Het voorkantvullende scherm, de geweldige camera en krachtige hardware maken het één van de beste smartphones van dit moment.

Maar ‘beste van dit moment’ is natuurlijk iets heel anders dan de ‘perfecte smartphone’, en ook voor Samsung valt er nog best wat te verbeteren. Wellicht dat Samsung zichzelf dan kan overtreffen met de Galaxy Note 8 en Galaxy S9.

1. Vervelende vingerafdrukscanner

Om het grote scherm van de Galaxy S8 mogelijk te maken, moest de vingerafdrukscanner op de voorkant wijken. Dat is op zich niet zo’n ramp: er zijn genoeg fabrikanten die de scanner tegenwoordig achterop plaatsen. Het is echter de uitvoering die te wensen overlaat.

De scanner zit vlak naast de camera, met slechts een minimale inkeping. Daardoor is hij behoorlijk lastig te vinden, en wrijf je met je vinger al snel over de camera of flitser. Bovendien lijkt de scanner een stuk meer precisie te vereisen dan bij vorige Samsung-smartphones: zit je vinger verkeerd of is hij iets te nat, dan wordt hij niet herkend. Konden we op de Galaxy S7 nog in een fractie van een seconde ontgrendelen, nu zijn er vaak meerdere pogingen nodig.

Samsung Galaxy S8 review

De geruchten gaan dat Samsung de vingerafdrukscanner oorspronkelijk in het scherm had willen verwerken, maar dat de technologie nog niet klaar was voor het grote publiek. We hopen dat Samsung door is gegaan met de ontwikkeling en het wel meeneemt in een volgend model. In zijn huidige vorm is de scanner eigenlijk niet vlot genoeg.

2. Wat moet ik met Bixby?

Eén van de speerpunten van de Galaxy S8 is Bixby, een virtuele assistent die een belangrijk onderdeel van de software vormt. Samsung vond de assistent zelfs zo belangrijk, dat er een fysieke knop voor is op de zijkant. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen.

Voorlopig heeft Samsung die belofte nog niet weten in te lossen. Bixby Voice, de stembesturing, werd vlak voor de release uitgesteld naar ‘ergens dit voorjaar’. Bixby Home, het menu dat opent als je op de knop drukt, is niets meer dan een simpel overzicht met widgets. Hooguit leuk om te zien hoeveel stappen je vandaag al hebt gezet, maar negen van de tien keer drukten we per ongeluk en niet expres op de knop.

Samsung Galaxy S8 kritiek

Tot slot blijkt Bixby Vision alleen op papier goed te werken. Deze geïntegreerde objectherkenning in de camera-app zou gebouwen, producten en meer kunnen herkennen en je dan gelijk nuttige links voorschotelen. Helaas ziet Bixby het overgrote deel van de tijd niets in onze foto’s, en zijn we al snel gestopt met het gebruiken van Vision.

3. Snel opladen is niet écht snel

Met de accuduur van de Samsung Galaxy S8 zijn we vooralsnog aardig tevreden. Het toestel haalt bijna altijd het einde van de dag, ook met intensief gebruik. Dat is maar goed ook, want tussentijds snel even opladen zit er niet in.

De meegeleverde oplader biedt ondersteuning voor Quick Charge, maar de snelheid daarvan valt flink tegen. Een accu van 10 naar 100 procent opladen duurt doorgaans meer dan anderhalf uur. De S8 heeft een minuut nodig voor elke procent meer accu. Ter vergelijking: een kwartier opladen leverde op de Galaxy S8 14 procent accu op, terwijl de OnePlus 3T en Google Pixel in dezelfde tijd tot wel 30 procent opgeladen worden.

Galaxy S8 kritiek

Het heeft mogelijk deels te maken met de Galaxy Note 7, waarvan tientallen exemplaren ontploften door een opzwellende accu. Het bedrijf heeft waarschijnlijk het zekere voor het onzekere genomen en doet er alles aan om de accu koel en op z’n plek te houden. Sneller opladen zorgt voor warmere accu’s, dus door de snelheid te beperken, blijft het toestel beschermd. Begrijpelijk, maar jammer.

Wat stelt jou teleur aan de Samsung Galaxy S8? Deel het in de reacties!

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu