Deze Exynos 9810-chip zit straks in de Samsung Galaxy S9

Thomas Haenen
4 januari 2018, 9:39
3 min leestijd
Deze Exynos 9810-chip zit straks in de Samsung Galaxy S9

Samsung heeft de Exynos 9810-chipset gepresenteerd. Deze zit naar alle waarschijnlijkheid ook in de Samsung Galaxy S9. Dit is wat je over de nieuwe chip moet weten.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy S9-chip onthuld

Hoewel de Galaxy S9 niet bij naam genoemd wordt in de aankondiging van de chip, is het vrijwel zeker dat de Exynos 9810 in het vlaggenschip te vinden is. De chip is immers gebouwd voor high-end smartphones en past dus goed bij de S9. Bovendien gebruikt Samsung de laatste paar jaar altijd zijn eigen chipsets voor Galaxy S-smartphones. In de aankondiging belooft Samsung verschillende verbeteringen die nieuwe features voor het toptoestel suggereren.

1. Betere gezichtsherkenning

De Exynos 9810 is onder andere voorzien van machine learning-technologie voor gezichtsherkenning. Dat helpt onder andere bij het maken en verzamelen van foto’s: gezichten van dezelfde mensen worden automatisch gegroepeerd, zodat ze makkelijker terug te vinden zijn.

Samsung Galaxy S9-chip

Het zorgt echter ook voor een verbeterde vorm van gezichtsherkenning. De chip kan 3D-scans van gezichten met diepte verwerken. Dat is een stuk moeilijker te omzeilen dan de gezichtsherkenning die nu op veel Android-smartphones zit. Die kun je meestal al voor de gek houden voor een foto, terwijl de chip het verschil ziet tussen een geprint 2D-gezicht en een echt 3D-gezicht. Voor gezichtsherkenning zijn wel speciale camera’s en sensoren nodig, maar het lijkt waarschijnlijk dat die op de Galaxy S9 zitten. Zo kan Apple beter concurreren met Face ID op de iPhone X.

Bovendien wordt die gezichtsdata veilig opgeslagen, zo claimt Samsung. De Exynos 9810 heeft namelijk een speciale processor die gevoelige informatie verwerkt. Die processor is niet beschikbaar voor apps en diensten van andere bedrijven, net als de beveiligingschip die sinds kort in Apple-producten zit.

2. Betere foto- en videostabilisatie

Ook foto’s en video’s gaan erop vooruit, met een nieuwe beeldverwerkingschip. Die zorgt voor betere stabilisatie bij het maken van foto’s en video’s. Ook de ruis en blur bij het maken van foto’s in situaties met weinig licht wordt verbeterd. Dankzij een nieuwe codec kun je tevens 4K-video’s met een framerate van 120fps opnemen en afspelen.

3. Ondersteuning voor het allersnelste internet

Samsung voorziet de Exynos 9810 van de snelste mobiele modem van het moment. In theorie zijn daarmee downloadsnelheden van tot wel 1,2Gbps mogelijk en uploadsnelheden van 200Mbps. Voorlopig heb je daar in Nederland weinig aan: de snelste 4G-providers bieden maximale downloadsnelheden van 200 tot 300 Mbps. Wel ben je hiermee in ieder geval klaar voor de toekomst. Volgens Samsung maakt de hogere snelheid het mogelijk om panorama- of 4K-video’s streamen.

4. Meer ruwe kracht

Tot slot is de Exynos 9810 vooral een stuk krachtiger dan zijn voorganger. De chip bestaat uit vier cores geklokt op maximaal 2,9GHz, aangevuld met vier energiezuinige, minder krachtige cores. Ter vergelijking: de vier cores van de Galaxy S8 zijn geklokt op 2,3GHz. In de praktijk is de chip volgens Samsung tot wel veertig procent krachtiger dan de Exynos 8895 van vorig jaar.

Volgens de laatste geruchten wordt de Samsung Galaxy S9 eind februari officieel onthuld. Over iets meer dan een maand weten we dus precies wat er allemaal wordt verbeterd. Vervolgens ligt het toestel vanaf het voorjaar in de winkels.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Bron: Samsung
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu