De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Samsung Galaxy S9 vs Galaxy S8: de verwachte verschillen

Wouter Nijsen
25 januari 2018, 19:28
4 min leestijd
Samsung Galaxy S9 vs Galaxy S8: de verwachte verschillen

Langzaam maar zeker komt de onthulling van de Samsung Galaxy S9 dichterbij, dus tijd om vooruit te blikken op het potentiële toptoestel. Wat worden de verbeteringen en verschillen ten opzichte van de Galaxy S8?

Lees verder na de advertentie.

Dit zijn de Samsung Galaxy S9 vernieuwingen

Op zondag 25 februari wordt de Samsung Galaxy S9 officieel onthuld. Het wordt één van de belangrijkste Android-telefoons van 2018 en het toestel waar Samsung de komende jaar vol op inzet. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar juist daarom is het goed om ze wat bij te stellen.

De Galaxy S9 borduurt waarschijnlijk verder op zijn voorganger en introduceert geen wereldschokkende vernieuwingen. Het is meer een tussenmodel, net zoals de Galaxy S7 dat was na de Galaxy S6. Toch wordt de S9 natuurlijk op een aantal fronten verbeterd. Daarom nemen we de de belangrijkste verwachte verschillen ten opzichte van de Galaxy S8 met je door.

1. Camera met variabel diafragma

Als er één gebied is waar Samsung veel verbetering belooft, dan is het de camera. Volgens de laatste geruchten heeft deze een variabel diafragma. Dat betekent dat afhankelijk van hoeveel licht er is, de camera zich aanpast aan de situatie. In het donker heeft de camera een diafragma van f/1.5, bij veel licht schakelt de Galaxy S9 naar f/2.4. Op deze manier weet het toestel altijd genoeg licht op te vangen voor een scherpe foto.

galaxy s9

Ook nieuw is dat de S9 in superslowmotion kan filmen. Mogelijk gebeurt dit in 1000 frames per seconden, waardoor zelfs de kleinste details goed worden vastgelegd. Met de Galaxy S8 is het overigens al mogelijk om in slowmotion te filmen, maar dit gebeurt met minder beelden (240) per seconde. Verder wordt verwacht dat de grotere Galaxy S9 Plus een dubbele camera heeft, waarmee de telefoon foto’s van een bokeh-effect voorziet. Daardoor wordt de achtergrond wazig gemaakt, waardoor de voorgrond opvallender oogt.

Heb je net een Galaxy S8 (Plus) aangeschaft, dan hoef je je niet per se zorgen te maken. Dat toestel heeft nog altijd één van de beste smartphonecamera’s ooit, dus je oude camera is niet plots verouderd.

2. Iets snellere hardware

Niet geheel onverwacht wordt de Galaxy S9 ook weer een stukje sneller. Volgens de laatste geruchten wordt deze aangedreven door de Exynos 9810-chip, bijgestaan door 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte. Dat zorgt voor iets betere prestaties, maar we verwachten geen enorme verschillen ten opzichte van de Galaxy S8. Voor de S9 Plus zou Samsung 6GB werkgeheugen uit de kast trekken.

De chip van de Galaxy S9 zorgt voornamelijk voor betere (en snellere) gezichtsherkenning, foto- en videostabilisatie en is waarschijnlijk iets energiezuiniger. Hoeveel je daarvan merkt in de praktijk, is nog even afwachten.

3. Nog dunnere schermranden

Met de Galaxy S8 introduceerde Samsung tevens het zogeheten ‘infinity display’, dat bijna de hele voorkant vult. Hoogstwaarschijnlijk behoudt de Galaxy S9 dit design, maar worden de randen aan de boven- en onderkant nog iets smaller. Hierdoor wordt vrijwel de gehele behuizing gebruikt voor het scherm, en dat ziet er nog steeds fraai uit.

design samsung galaxy s9

Het schermformaat verandert overigens niet. De ‘normale’ Galaxy S9 heeft een 5,8 inch-scherm, de Galaxy S9 doet het met 6,2 inch. Ook de resolutie van 2960 bij 1080 pixels blijft hetzelfde, genoeg voor behoorlijk scherp beeld. Samsung biedt waarschijnlijk wel weer de optie om de resolutie iets terug te schroeven, wat gunstig is voor de accuduur en prestaties van het toestel.

4. Vingerafdrukscanner op andere plek

Een andere plek voor de vingerafdrukscanner klinkt niet zo spannend, maar is stiekem een belangrijk verschil van de S9 ten opzichte van zijn voorganger. Bij de Galaxy S8 zit de vingerafdrukscanner namelijk naast de camera. Dat is een nogal onlogische plek, omdat je continu over de cameralens veegt om je vinger te scannen. Bovendien is de scanner op de tast moeilijk te vinden.

Bij de Samsung Galaxy S9 zit de vingerafdrukscanner gelukkig onder de camera, wat een veel fijnere plek is. Ook de Galaxy A8 (2018) heeft de scanner op deze plek, en het is daarom niet meer dan logisch dat Samsung dit ook op zijn toptoestellen doorvoert.

5. Android 8.0 (Oreo) met vernieuwde Samsung-skin

Terwijl gebruikers van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus nog wachten op een Android 8.0 (Oreo)-update, draait de Galaxy S9 straks standaard op de nieuwste versie. Die brengt verschillende nieuwe functies, zoals notificatiekanalen, een picture-in-picture-modus voor het kijken van video, Google Play Protect en snellere opstarttijden. Samsung maakt daarnaast nog wat aanpassingen met zijn eigen interface. Bronnen beloven ‘opvallende vernieuwingen’, maar het is nog niet helemaal duidelijk wat er precies verandert.

Vooral veel gelijkenissen

Verder blijven vooral veel zaken hetzelfde. Zo beschikt de Galaxy S9 over grotendeels hetzelfde design van glas, met een standaard koptelefoonaansluiting en de Bixby-knop aan de linkerkant. Ook de accucapaciteit van het gewone model en de Plus blijft respectievelijk 3000 en 3500 mAh. Draadloos en snel opladen blijft mogelijk; volgens bronnen is het Samsung niet gelukt het opladen sneller te maken in de nieuwe modellen.

Samsung presenteert de Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus op 25 februari, een dag voordat het Mobile World Congress in Barcelona begint. Vervolgens zijn beide smartphones waarschijnlijk vanaf 16 maart te koop, met adviesprijzen van respectievelijk zo’n 800 en 900 euro. Bekijk onze Galaxy S9 los kopen– en Galaxy S9 abonnement-pagina voor meer informatie over prijzen, de start van de pre-orders en levertijden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of download de Android Planet-app, zodat je op de hoogte blijft van de Galaxy S9.

Het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu