Samsung Galaxy Tab: de ideale e-reader?

Redactie
29 oktober 2010, 14:32
3 min leestijd
Samsung Galaxy Tab: de ideale e-reader?
eboeken2

In verband met de lancering van de Samsung Galaxy Tab belicht Android Planet iedere dag een functie van deze tabletcomputer. Gisteren onderzocht ik hoe het is om een krant te lezen op een tablet met een schermgrootte van zeven inch en vandaag is de ingebouwde e-reader aan de beurt. Met de applicatie eBook kun je duizenden e-boeken lezen. Richt je eigen digitale boekenkast, zonder dat je een paar vierkante meter van je woonkamer verliest. Lezen op de Galaxy Tab is een prettige ervaring!

Het zijn de kleine dingen die het doen. Zo is het nu eenmaal in het leven. Ook in de applicatie eBook zijn het de kleine dingen die de leeservaring een stuk prettiger maken. Wanneer je de boekenkast bekijkt, dan kun je aan de positie van de bladwijzers in de boeken zien hoe ver je bent met lezen. En wanneer je een bladzijde omslaat, voelt het alsof je door een echt boek bladert. Deze ervaring is een stuk realistischer dan met een e-reader.

Lees verder na de advertentie.

Geen digitale inkt, veel instelbare opties

eboeken4

Natuurlijk is het scherm van de Galaxy Tab een LCD-scherm, en wordt er geen gebruik gemaakt van digitale inkt. Het lezen is dus iets vermoeiender dan met een échte e-reader. Toch is alles instelbaar, waardoor het leesgemak toeneemt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zwarte achtergrond met witte letters of voor één van de vijf andere kleurenopties. Daarnaast kun jij je eigen lettertype kiezen, de helderheid van het scherm en de grootte van de tekens. Jammer dat het scherm van de Galaxy Tab geen AMOLED-scherm is, want met de zwarte achtergrond en witte letters zou de tablet minder stroom verbruiken dan nu. Zelfs al is het beeld zwart, dan nog maakt een LCD-scherm gebruik van backlight. Dit terwijl AMOLED zwarte pixels daadwerkelijk uitschakelt, waardoor er minder energie nodig is.

Integratie met Bol.com

Samsung heeft een deal gesloten met Bol.com, waardoor je digitale boeken direct op je Galaxy Tab kunt downloaden. Ik kon deze functie helaas nog niet testen. Op mijn Galaxy Tab waren al diverse boeken voorgeinstalleerd, zoals Koch’s Het Diner en alle Harry Potter-boeken. Ik ga er niet van uit dat deze boeken standaard op iedere Tab staan, maar het is mogelijk.

Persoonlijke ervaring

Ik lees zelf weinig literaire boeken, maar dankzij de Samsung Galaxy Tab ben ik nu in een paar boeken tegelijkertijd bezig. Ik merk dat ik voor het slapen gaan even de Tab pak om tien minuten te lezen. Of als ik op de bank zit, terwijl mijn vriendin naar Grey’s Anatomy aan het kijken is. Persoonlijk vind ik de e-reader-functie één van de beste mogelijkheden van de Samsung Galaxy Tab, terwijl ik op voorhand niet had gedacht dat het me zo zou interesseren. Kortom, ik ben aangenaam verrast!

Conclusie

Mensen die wachten op een goede e-reader en een mooie Android-tablet kunnen er zeker van zijn dat de Samsung Galaxy Tab alles biedt. Kranten lezen gaat nog niet perfect, maar het lezen van een e-boek gaat prima.

Morgen onderzoek ik de apps die speciaal zijn aangepast voor het gebruik op de Samsung Galaxy Tab, zoals de e-mail-inbox, de sms-berichten en de kalender. De review van de Samsung Galaxy Tab volgt komende week.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu