Samsung maakt tabletscherm met 2560 x 1600 resolutie en vouwbare tabletschermen

Redactie
13 mei 2011, 11:30
2 min leestijd
Samsung maakt tabletscherm met 2560 x 1600 resolutie en vouwbare tabletschermen
samsung-galaxy

Samsung is bezig met een aantal interessante innovaties. Ze zijn bezig om een 10,1 inch LCD-scherm voor tablets te maken, die gebruik maakt van PenTile-technologie. PenTile-schermtechnologie gebruikt 40 procent minder energie en levert twee maal zoveel Full HD-prestaties als een gewoon LCD-scherm. Volgens Samsung zijn er geen vergelijkbare schermen op de markt te krijgen. Daarnaast is het bedrijf bezig met vouwbare schermen, zodat je een grote tablet tóch opgevouwen op zak kunt steken.

De nieuwe schermen van Samsung hebben met een pixeldichtheid van 300 pixels per inch een vergelijkbare scherpte als de Retina Displays van Apple, waar Samsung overigens ook toeleverancier voor is. Samsung gaat samen met partner Nouvoyance het nieuwe WQXGA-scherm volgende week demonstreren op een internationaal symposium over schermtechnologie, SID Display Week 2011. Het scherm kan later dit jaar al commercieel geleverd worden.

Lees verder na de advertentie.

In de Samsung Galaxy Tab 10.1 en diverse andere Android-tablets wordt al gebruik gemaakt van 10,1 inch schermen. We zijn dan ook benieuwd wanneer we de eerste tablets met hoge resolutieschermen tegemoet kunnen zien.

samsung scherm

Kleinere tablets met vouwbaar scherm

vouwbaar scherm

Bij tablets zijn we gewend geraakt aan schermen tussen de 7 en 10 inch, maar Samsung is ook bezig met een vouwbaar AMOLED-scherm. Daarbij kun je je tablet in tweeën vouwen, zodat ook een grotere tablet gewoon op zak te steken is. In 2008 toonde het Koreaanse bedrijf al een vouwbaar OLED-scherm voor een mobiele telefoon. Die was nog niet perfect, omdat het scharnier een kreukel veroorzaakte in het midden van het scherm. Deze keer is gebruik gemaakt van siliconenrubber, twee beschermende glaspanelen en twee AMOLED-schermen, die naadloos op elkaar aansluiten. Het geheel zit in een behuizing, die je dicht kunt klappen. Siliconenrubber is erg elastisch en is 180 graden te vouwen terwijl je een scharniertje van maar 1 mm nodig hebt.

seamless foldable display

De onderzoekers vouwden het scherm meer dan 100.000 keer waarbij nauwelijks slijtage optrad: er was een afname in helderheid van slechts 6 procent op de plek waar het scherm wordt gevouwen. Voor het menselijk oog is dat verlies niet zichtbaar. Bijkomend voordeel: Samsung’s oplossing is relatief goedkoop en te realiseren met onderdelen die al op de markt zijn.

Meer info: persbericht Samsung (10,1 inch scherm)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu