Samsung op MWC 2010: veel Bada en glimp van de Samsung Beam

Redactie
18 februari 2010, 13:30
5 min leestijd
Samsung op MWC 2010: veel Bada en glimp van de Samsung Beam
samsung wave

Samsung gaf op Mobile World Congress 1-op-1 rondleidingen door de standruimte. Ik had me daarvoor aangemeld, niet wetende of er ook nieuwe Android-toestellen aangekondigd zouden worden. Zoals iedereen inmiddels wel gemerkt heeft, draaide de aanwezigheid van Samsung op Mobile World Congress dit jaar eigenlijk maar om één ding: de lancering van Bada en het eerste toestel, de Samsung Wave. Een dag vóór de rondleiding bleek de Samsung Beam (i8520) op uitgelekt door Samsung zelf, omdat er informatie over het toestel in de perskit was opgenomen. Op mijn vraag aan Ronald Peters en Maurice Ouderland van Samsung Nederland of de Samsung Beam daarmee ook officieel was aangekondigd, kwam een wat komisch antwoord: officieel is de aankondiging nog niet, maar het toestel is wel gewoon op de beurs te zien.

Omdat de Samsung Beam in een projector-opstelling werd gedemonstreerd, vermoed ik dat ze op het laatste moment hebben besloten om dit nieuwe Android-toestel toch op de beurs te demonstreren, maar is het met de verdere interne afstemming qua persberichten wat misgegaan.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Wave met Bada OS

Hoe dan ook: in ruim anderhalf uur (!) werd ik langs de mobiele aankondigingen van Samsung geleid, waarbij Bada en de Samsung Wave zo’n 80% van de standruimte in beslag nam. Het sterke punt van de Samsung Wave is het AMOLED-scherm, waarbij het scherm ook bij direct zonlicht of felle lampen goed leesbaar blijft. De telefoon is snel, kan multitasken en is voorzien van TouchWiz-integratie. Op verschillende plekken binnen de standruimte kon je informatie over specifieke functies gedemonstreerd krijgen, bijvoorbeeld de sociale netwerkfuncties. Samsung had een reeks ontwikkelaars uitgenodigd om hun apps te laten zien. Er komt App Challenge om ontwikkelaars over de streep te halen applicaties te ontwikkelen en er is een iTunes-achtige desktop-applicatie om je multimediabestanden te beheren en je telefoon te synchroniseren.

Nieuw? Niet echt. Bada is niet een vanaf de grond opgebouwd besturingssysteem, maar is in feite gebaseerd op het proprietary besturingssysteem dat Samsung al langer op feature phones gebruikte. Eigenlijk is het niet eens een besturingssysteem, maar een schil bovenop een bestaande OS-kernel. Samsung gaf echter zonder g ªne toe dat ze ook hebben gekeken wat de concurrentie doet en gewoon hebben meegepikt wat daarvan bruikbaar is. Vandaar dat agenda, adresboek en schermtoetsenbordje van de Wave erg op de iPhone lijken, dat het desktopprogramma is afgekeken van iTunes en dat de instellingsschermen soms wat sterk aan Android doen denken.

samsung bada

Wat me opviel, was dat veel ontwikkelaars Bada al in hun communicatie hebben opgenomen. Op App Planet, een apart onderdeel binnen Mobile World Congress waar applicaties werden getoond, zag ik het logo van Bada regelmatig staan tussen de logo’s Android, iPhone, Java en Symbian. Toen ik ontwikkelaars vroeg waarom zo snel een nieuw besturingssysteem omarmen, dat zich nog niet heeft bewezen, bleek dat het vooral om de smak geld gaat, die Samsung er tegenaan gaat gooien (zoals Bright eerder schreef). Wie dit voorjaar een nieuwe telefoon wil kopen, kan niet om de Samsung Wave-reclames heen. Tijdens de beurs was dat al te merken: op de meest prominenten plekken op het beursterrein en in de stad Barcelona was Samsung Wave-reclame te zien. Samsung had in de stand (de voormalige standruimte van Nokia) ook behoorlijk uitgepakt: qua oppervlak was het misschien wel dertig keer groter dan de stand van Sony Ericsson, al moet ik toegeven dat die ook wel een erg claustrofobisch kleine standruimte hadden gehuurd.

samsung beam

Samsung Beam met projector

Voor Android-gebruikers was de grootste bezienswaardigheid de nieuwe, onaangekondigde Samsung Beam (i8520), waarvan de specificaties al gewoon op de website van Samsung te vinden zijn (onderaan de lijst). Belangrijkste eigenschappen: een 8 megapixel camera, 3,7 inch AMOLED-scherm in WVGA-resolutie, ondersteuning voor DLNA, minimaal 2GB geheugen (4GB ROM/3GB RAM) en een flinke batterij van 1.800 mAh.

samsung beam toestel

De medewerkers bij de demo-opstelling waren het er nog niet over eens of dit het definitieve uiterlijk van het apparaat gaat worden, maar we zullen maar afgaan op de opmerkingen van de medewerker met het meest Aziatische uiterlijk, plus het feit dat er al officiële persfoto’s van de Samsung Beam zijn verschenen. De Beam (voorheen: codenaam Halo) draait op Android 2.1 met TouchWiz 3.0. Opmerkelijk is natuurlijk de geïntegreerde pico-projector die met een verlichtingssterkte van 6 lumen niet alleen presentaties, diashows en video’s vanaf je toestel kan projecteren, maar tegelijk dienstdoet als overhead-projector. Leg een brochure of ander document onder de camera van de Samsung Beam en het toestel projecteert het beeld op het scherm.

In normale kantoorsituaties zul je wel maatregelen moeten nemen om te zorgen dat je collega’s het scherm überhaupt kunnen aflezen. Het is nodig om de kamer flink te verduisteren. Op de beursvloer had Samsung een grote zwarte bak gebouwd, waarbij de beelden op de achterwand waren geprojecteerd. Om het beeld te verbeteren waren ze van plan om een gordijntje op te hangen, waar bezoekers via een opening doorheen kunnen kijken. De Samsung Beam wordt rond de zomer gelanceerd. Of het toestel ook in Nederland beschikbaar komt is nog even afwachten.

Ik heb een paar hands-on foto’s gemaakt van de demonstratie:

samsung beam demo

Naast deze twee nieuwe toestellen liet Samsung nog meer zien op Mobile World Congress, zoals spellen die je op de televisie kunt spelen en waarbij je je Samsung als een soort Wii-controller gebruikt. Er werd een visgame gedemonstreerd (waarbij je een wegwerpbeweging met de telefoon maakt om de hengel uit te gooien) en een Guitar Hero-achtige game waarbij je moet meetappen op de maat van de muziek.

Categorie: Fabrikanten
Merk: Samsung

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's