De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Waarom de Smart Manager-functie van Samsung averechts werkt

Gijs Ettes
14 december 2015, 13:00
2 min leestijd
Waarom de Smart Manager-functie van Samsung averechts werkt

Veel Android-gebruikers weten dat het gebruik van taskkillers in de meeste gevallen averechts werkt. Niettemin hebben fabrikanten er steeds vaker een handje van om hun toestellen van een dergelijke functie te voorzien.

Lees verder na de advertentie.

Smart Manager heeft ingebouwde taskkiller

Neem bijvoorbeeld Samsung. Op de eerder dit jaar  uitgebrachte Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge is er een functie genaamd ‘Smart Manager’, die informatie toont over de accu, opslagruimte, beveiliging van het systeem en het RAM-gebruik. Daar is op zich niets op tegen. Het probleem is echter de grote knop ‘Alles opruimen’, die met één druk cachegegevens, ongebruikte bestanden en werkgeheugen vrijmaakt. In het laatste geval worden alle apps, net zoals bij taskkillers, geforceerd afgesloten. Je zou denken dat dit de accuduur en prestaties van je toestel verbetert, aangezien alle openstaande apps worden afgesloten en zodoende geen stroom en data verbruiken. Dat is echter niet het geval.

Wanneer je een nieuwe app opstart, wordt deze in het RAM geplaatst. Wissel je vervolgens naar een toepassing, dan gaat  de app sluimeren en is nauwelijks werkgeheugen benodigd. Een voordeel van Android is dat het systeem prima in staat is om geheugen vrij te maken naarmate je meer apps opent en andere apps om geheugen vragen. Het is daardoor onnodig om ze geforceerd af te sluiten met een taskkiller of door ze weg te swipen vanuit het multitaskvenster. De enige reden om dit wél te doen is wanneer apps vastlopen of om een andere reden niet werken.

Het geforceerd afsluiten en weer opnieuw ‘koud’ starten van een app kost namelijk meer energie dan wanneer je deze zou openen vanuit het werkgeheugen. Dan moet Android namelijk de app weer in het actieve geheugen plaatsen, wat veel van de processor en de accu vergt. Het grafiekje hieronder toont duidelijk  de verschillen tussen de systeembelasting wanneer je een ingebouwde taskkiller gebruikt, of juist Android zijn gang laat gaan. Het geforceerd afsluiten en herstarten van apps vergt veel meer van het systeem dan het laden van apps die zich in het werkgeheugen bevinden.

taskkiller nadelig

Het is ons dan ook een raadsel waarom Samsung ervoor heeft gekozen om zijn vlaggenschepen te voorzien van zo’n agressieve taskkiller. Er staat zelfs standaard een Smart Manager-widget ingesteld die ongetwijfeld veel mensen gaan gebruiken, met alle negatieve gevolgen van dien. Wil je écht energie en data besparen, dan is het veel slimmer om te checken hoe vaak apps synchroniseren en wanneer ze je locatie mogen opvragen. Bekijk tevens ons overzicht met 15 Android accu tips die je direct kunt toepassen.

Lees ook: Waarom je niet constant apps uit het multitaskvenster moet swipen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu