Oeps: Samsung maakte de notch belachelijk, maar gaat nu ook overstag

Rens Blom
8 november 2018, 11:43
3 min leestijd
Oeps: Samsung maakte de notch belachelijk, maar gaat nu ook overstag

De meeste smartphones die dit jaar zijn uitgebracht, hebben een inkeping (notch) in het scherm voor de frontcamera en sensoren. Grote uitzondering is Samsung, dat de notch dan ook op allerlei manieren belachelijk maakt. Dat is misschien niet zo slim geweest, want er lijkt nu ook een Samsung smartphone met notch aan te komen.

Lees verder na de advertentie.

Notch belachelijk gemaakt door Samsung

Vorig jaar introduceerden Essential en Apple de eerste telefoons met een notch. Die is nodig omdat de schermen zo’n groot deel van de voorkant van het toestel innemen, dat er geen ruimte meer is voor schermranden. In dat ‘hapje’ zitten de frontcamera, de microfoon en sensoren voor de schermhelderheid en soms ook gezichtsherkenning. Op toestellen als de iPhone X zitten deze onderdelen in de notch, een kleine of grotere zwarte balk bovenin het display.

Niet iedereen is fan van de notch, maar na de iPhone X zijn er in rap tempo meer smartphones met een notch uitgekomen. Van OnePlus en Motorola tot Huawei, Xiaomi en LG: bijna alle merken zijn inmiddels overstag. Samsung is de grote afwezige: er is nog geen enkele Samsung smartphone met inkeping verschenen.

https://www.youtube.com/watch?v=FPhetlu3f2g

De fabrikant brengt weliswaar telefoons met voorkantvullende ‘Infinity’-schermen uit, maar die hebben smalle randen aan de boven- en onderkant, waar de frontcamera en andere onderdelen in zitten. Een inkeping is dus niet nodig, en dat brengt Samsung graag onder de aandacht.

Het meest bekende voorbeeld: na de release van de iPhone X kwam Samsung met een video (zie hierboven) waarin de notch van de Apple-telefoon belachelijk wordt gemaakt. De video, die zich afspeelt in een (nagebouwde) Apple Store, gaat in op de minpunten van een notch. Uiteraard wordt er ook verwezen naar de notch-loze Infinity-schermen op (duurdere) Samsung-toestellen als de Galaxy S8 en Galaxy Note 8.

En de notch van de nieuwe Google Pixel 3 XL is volgens Samsung ‘zo groot dat je er een vliegtuig op kan landen’.

Samsung smartphone met notch in aantocht

Concurrenten een hak zetten met dergelijke marketinguitingen kan leuk zijn, maar het blijft oppassen. Zo ook voor Samsungs notch-plagerijen. Op een eigen ontwikkelaarsconferentie toonde de fabrikant namelijk vier nieuwe Infinity-schermen, waarvan er drie een (kleine) notch hebben. De Infinity U, V en O hebben de notch in het midden of linksboven in het display. De schermen komen binnenkort in nieuwe telefoons.

Hoewel Samsung Display zijn (amoled)-schermen aan veel smartphonefabrikanten verkoopt, doet de Infinity-naam sterk vermoeden dat de schermen (ook) voor Samsung-toestellen bedoeld zijn.

Lees ook: Samsung toont zijn eerste opvouwbare smartphone

De eerste Samsung smartphone met notch lijkt dus in aantocht, en dat maakt de bovenstaande video en andere anti-notch-uitingen toch wat gênant. Het is nog onbekend of de Samsung Galaxy S10 een scherm met notch krijgt.

Het vierde display dat de fabrikant presenteerde, is namelijk een ‘Nieuw Infinity’-scherm zonder notch. Vermoedelijk wordt dit type beeldscherm geplaatst op een smartphone met smalle schermranden waar de frontcamera en sensoren in zitten. Mogelijk krijgt de Galaxy S10 zo’n nieuw Infinity-display.

Het laatste nieuws over Samsung

Bron afbeelding:
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu