Samsung werkt ook aan 64-bit technologie: wat betekent het voor Android?

Redactie
12 september 2013, 11:21
2 min leestijd
Samsung werkt ook aan 64-bit technologie: wat betekent het voor Android?
samsung-komt-met-12-inch-tablet-in-oktober-samsung-logo-3

Samsung werkt ook aan een eigen Android 64-bit technologie voor zijn Exynos-chips. Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf donderdag laten weten. Apple kondigde samen met zijn nieuwe iPhone 5S, iPhone 5C en iOS 7 een nieuwe 64-bit technologie aan. De Samsung 64-bit technologie is echter vreemd om op dit moment aan te kondigen, want Android ondersteunt nog geen 64-bit. Het is vooralsnog niet duidelijk of de nieuwe versie van Android, Android 4.4 Kitkat, 64-bit gaat ondersteunen. Maar misschien weet Samsung meer dan wij.

Lees verder na de advertentie.

Wat betekent 64-bit?

64-bit is de ‘opvolger’ van 32-bit, de technologie waar Android-smartphones en -software nu op draaien. De bits worden gebruikt om data uit het geheugen te halen. Bij 32-bit kunnen er 32 stukjes bits dit voltooien, bij 64-bit zijn dit er 64. Daarmee kan 64-bit sneller data uit het geheugen verwerken. Als bij een proces bijvoorbeeld 128 bits moeten worden ‘opgehaald’, doet 64-bit hier twee keer over en 32-bit zo’n vier keer.

RL15

Er is echter nog wel een grote adder onder het gras, want 64-bit begint pas echt interessant te worden voor Android-toestellen met 4GB aan werkgeheugen of meer. Ook moet de software geoptimaliseerd worden dat apps hier gebruik van kunnen maken. Apple heeft zijn toestellen al voor 64-bit beschikbaar gemaakt, en dat is vooral een fijn idee voor de toekomst. De komende periode hebben iPhones hier nog maar weinig aan, omdat ze nog niet genoeg werkgeheugen hebben om 64-bit volledig te benutten.

Samsung 64-bit

Het is eveneens fijn dat Samsung 64-bit technologie beschikbaar gaat maken, maar Android-gebruikers zullen daar vooralsnog heel weinig aan hebben.

AndroidPlanet-lezer Hugo merkt in de comments nog iets op over 64-bit voor Android:

Aangezien Android-apps op dalvik draaien als ze geen ‘native code’ gebruiken, is het voldoende om dalvik te upgraden naar 64-bit. Op dat moment zullen apps gelijk profiteren van 64-bit (hoewel de vraag inderdaad is hoe relevant dat op dit moment is). Apps die native code gebruiken, en zo ook alle iOS apps, zullen opnieuw gecompileerd moeten worden voor 64-bit support.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu