De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Voor het eerst sinds 2011 boekt Samsung minder winst

Redactie
24 januari 2014, 12:33
2 min leestijd
Voor het eerst sinds 2011 boekt Samsung minder winst
Samsung winst

De Samsung winst is voor het eerst sinds 2011 minder dan een vorig kwartaal. Dat maakt de Zuid-Koreaanse fabrikant vandaag bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. In het vierde kwartaal van 2013 was de nettewinst van Samsung 6,8 miljard dollar, ongeveer 11 procent minder dan het derde kwartaal van vorig jaar.

En hoewel dat een daling is, zijn de nieuwe cijfers wel een verbetering van 4 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012. Toch is het de eerste keer dat Samsung slechtere cijfers schrijft dan het kwartaal daarvoor: sinds 2011 boekt Samsung elk kwartaal opnieuw een hogere winst. Dat zijn echter wel tekenen om je een klein beetje zorgen te gaan maken als Samsung.

Lees verder na de advertentie.

Samsung winst voor het eerst gedaald

Een belangrijk onderdeel van de daling van de Samsung winst is te wijten aan de omzet van de belangrijke IT en mobiele communicatie-divisie van Samsung. Het derde kwartaal van 2013 was de omzet daar nog 6,2 miljard dollar, in het vierde kwartaal was dit aantal 5 miljoen dollar.

Video thumbnail for youtube video Samsung Galaxy 11-team compleet, met Messi, Ronaldo, Casillas en Götze - Androidplanet.nl

De dalende winst heeft ook te maken met hoge marketingkosten. In het vierde kwartaal van 2013 waren de marketingkosten van Samsung het hoogst ooit. Dit heeft mogelijk te maken met het Galaxy 11-team van Samsung, met namen als Messi, Ronaldo en Rooney. Ook keerde Samsung enkele flinke bonussen aan bestuurders uit.

“2014 zou een zwaar jaar voor Samsung kunnen worden”, aldus analist Ben Bajarin. Het Zuid-Koreaanse bedrijf krijgt veel concurrentie van andere merken als Apple met zijn iPhone, die sinds kort in China wordt verkocht – een land waar Samsung het vooral goed doet.

Samsung: “We gaan inzetten op grote schermen”

Galaxy Note 3 S Pen

Samsung heeft tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers gemeld dat het flink gaat inzetten op apparaten met grote schermen, zoals tablets en phablets. Ook meldt het bedrijf dat er meerdere draagbare gadgets gaan komen.

Toch denkt Samsung dat de exterme groei van de afgelopen jaren niet terugkomt in 2014, ondanks alle nieuwe producten die het bedrijf gaat introduceren. Mogelijk wil het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn nog steeds zeer hoge winst, vasthouden.

Lees meer over Samsung

via

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu