De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Samsung boekt laagste winst in drie jaar tijd’

Gijs Ettes
8 januari 2015, 15:12
2 min leestijd
‘Samsung boekt laagste winst in drie jaar tijd’

2014 was geen goed jaar voor Samsung. De fabrikant heeft veel last van de concurrentie van Apple en boekt waarschijnlijk zijn laagste winst in drie jaar tijd.

Lees verder na de advertentie.

Samsung winstcijfers dalen

Samsung winstcijfers

Reuters verwacht dat Samsung over 2014 waarschijnlijk een winst boekt van om en nabij de 19 miljard euro. Dat is nog steeds veel, maar beduidend minder dan voorgaande jaren. Samsung heeft voornamelijk last van de concurrentie van Apple, dat sinds de lancering van de iPhone 6 en 6 Plus eind vorig jaar veel succes boekt. Tegelijkertijd overschatte Samsung de vraag naar de Galaxy S5; dat toestel verkocht uiteindelijk ruim 40 procent minder goed dan verwacht.

Samsung heeft de afgelopen maanden terrein verloren op de smartphonemarkt en legt het ook in het budgetsegment af tegen goedkopere Chinese merken als Xiaomi. Dat bedrijf verkocht in 2014 maar liefst 61,1 miljoen smartphones en is in vier jaar tijd een miljardenbedrijf geworden. Ook Huawei en Lenovo zagen hun marktaandeel en winsten de afgelopen maanden stijgen.

Minder smartphones in 2015

Samsung schrapt smartphones om winstgevender te worden

Hoewel Samsung natuurlijk niet alleen smartphones maakt, had de mobiele tak van het bedrijf het flink te verduren in 2014. Zo was deze in het derde kwartaal goed voor 44 procent van de behaalde winst van Samsung, aanzienlijk minder dan de 68 procent van een jaar eerder. In 2015 hoopt Samsung beter te kunnen concurreren door het aantal toestellen dat het bedrijf uitbrengt met 25 tot 30 procent terug te brengen. Alleen de smartphonelijnen die goed presteren, zullen doorgezet worden. Op die manier moeten de kosten van de mobiele tak teruggebracht worden.

De Samsung Galaxy Alpha lijkt het eerste slachtoffer van deze stap te worden. De productie van het relatief dure toestel wordt gestopt zodra de materialen op zijn. De verwachting is dat de plek van de Alpha wordt ingenomen door de Galaxy A5, die voorzien is van vergelijkbare specs, maar een aantrekkelijker prijskaartje. De A5 moet wordt begin dit jaar in Nederland en België beschikbaar.

Het laatste nieuws over Samsung

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu