Samsungs Exynos 5-processor kan eind 2013 maar liefst 8 cores tegelijk gebruiken

Gijs Ettes
10 september 2013, 10:10
1 min leestijd
Samsungs Exynos 5-processor kan eind 2013 maar liefst 8 cores tegelijk gebruiken
Samsung-Logo

Samsungs Exynos 5-octacore-processor kan op dit moment nog niet alle acht cores die hij huisvest raadplegen, wat natuurlijk jammer is. Samsung zegt in het vierde kwartaal van 2013 echter met een update te komen die dit wel mogelijk maakt.

Lees verder na de advertentie.

Samsung kondigde dinsdag namelijk zijn ‘Heterogeneous Multi-Processing’-technologie aan, die ervoor moet zorgen dat apparaten met een Exynos 5 nog efficiënter worden en beter gaan presteren. Deze technologie moet er dus ook voor zorgen dat alle acht cores van een processor tegelijkertijd kunnen worden gebruikt. Dit resulteert in een heuse quadcore-processor voor je smartphone of tablet.

Chips die gebruikmaken van de nieuwe technologie kunnen voor taken met een hoge prioriteit de zogeheten (grote) A15-cores aanspreken; taken met een lagere prioriteit of die minder rekenkracht vereisen gaan via de (kleine) A7-cores. Deze toepassing wordt ook wel big.Little genoemd.

In oude implementaties schakelde de Exynos 5-processor steeds tussen die twee cores, en werden ze nooit tegelijkertijd gebruikt. Dit kan nu dus wel. Samsung zegt dat de nieuwe technologie nog in het vierde kwartaal van 2013 voor consumenten beschikbaar komt. Het is echter niet bekend of Samsung met een update gaat komen voor sommige versies van de Samsung Galaxy S4. Deze heeft namelijk een versie met een Exynos 5-chip.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu