Google voegt ‘scrolling screenshot’-functie voorlopig niet toe aan Android

Dennis de Vries
29 april 2019, 12:31
2 min leestijd
Google voegt ‘scrolling screenshot’-functie voorlopig niet toe aan Android

Google voegt aan de nieuwe versie van Android geen optie toe om een ‘scrolling screenshot’ te maken. Volgens de zoekgigant is het niet haalbaar om dit aan stock-Android toe te voegen.

Lees verder na de advertentie.

Scrolling screenshot wordt ‘niet overwogen’

Een ‘scrolling screenshot’ gaat langs de volledige pagina, om zo een screenshot te maken die langer is dan alleen het scherm van de telefoon. Deze functie was een verzoekje van een gebruiker in Googles Issuetracker, waarin bugs en ontbrekende functionaliteit aangekaart kunnen worden. Dit verzoek kreeg uiteindelijk de melding ‘Won’t fix (infeasible)’ van Google. “After following up with our product and engineering teams, the feature request will not be able to be considered at this time”, zo legt een medewerker van Google uit.

Het is niet duidelijk waarom het voor Google onhaalbaar is om lange schermafbeeldingen mogelijk te maken in Android. Verschillende smartphonefabrikanten zijn daar namelijk wel in geslaagd. Al in 2015 stelde Samsung gebruikers van de Galaxy Note 5 in staat om een lang screenshot te maken. Ook Huawei, HTC, OnePlus en Xiaomi hebben deze functie aan hun Android-smartphones toegevoegd.

google pixel 3 xl review

Scrolling screenshots zijn handig om grote stukken tekst die niet op je scherm passen, toch in één keer in een afbeelding te vatten. Bij het maken van je screenshot wordt niet alleen vastgelegd wat er op je scherm staat. Ook wat buiten het scherm valt, wordt meegenomen in de afbeelding. Zo kun je bijvoorbeeld ook gemakkelijk een hele webpagina of lang WhatsApp-gesprek vastleggen.

Wel schermopnames in Android Q

Dat Google zo’n veelgebruikte functie niet in een toekomstige versie van Android gaat verwerken, is opmerkelijk. Voor Android Q staan flink wat vernieuwingen in de planning, waar dit prima tussen zou passen. Zo kunnen gebruikers van de Android Q-bèta ook al standaard schermopnames maken.

Apps voor scrolling screenshots

Het feit dat Google zelf geen scrolling screenshot-functie ontwikkelt, wil zeggen dat smartphones met de kale versie van Android hier geen gebruik van kunnen maken. Heb je een Pixel 2 of Pixel 3 die stock-Android draait, dan kun je voor het maken van lange schermafbeeldingen wel een andere app downloaden. Apps als Longshot of Stitchcraft geven je meer mogelijkheden bij het maken van screenshots.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 2
Google Pixel 2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu