De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Steeds meer Nederlanders slachtoffer sim-swapping: 4 dingen die je moet weten

Erwin Vogelaar
9 december 2018, 10:47
2 min leestijd
Steeds meer Nederlanders slachtoffer sim-swapping: 4 dingen die je moet weten

Sim-swapping maakt steeds vaker slachtoffers in Nederland. Met deze vorm van hacken wordt je telefoonnummer gekaapt met grote gevolgen. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie.

4 vragen en antwoorden over sim-swapping

Jaarlijks worden de telefoonnummers van honderden Nederlanders overgenomen zonder dat ze daar iets tegen kunnen doen. Dat meldt RTL Nieuws. Deze vorm van hacken heet sim-swapping.

1. Wat gebeurt er met sim-swapping?

Met sim-swapping is het zwakke punt je telecomprovider. Een hacker neemt contact op met de provider en doet zich voor als jou om je telefoonnummer over te laten zetten naar een simkaart die bij de hacker in bezit is. Zodra deze simkaart wordt geactiveerd, stopt bij jou plots de verbinding met het telefoonnetwerk.

2. Wat zijn de gevolgen van sim-swapping?

De gevolgen van sim-swapping kunnen groot zijn. We gebruiken ons telefoonnummer namelijk steeds vaker om allerlei accounts te beschermen. Heeft iemand dus toegang tot je telefoonnummer, dan heeft diegene vaak ook toegang tot bijvoorbeeld je sociale media, cryptovaluta, e-mail enzovoort.

Het doel van de hackers is meestal om geld te verdienen. Dat gebeurt door losgeld te vragen voor je accounts, soms met gevonden chantagemateriaal zoals foto’s en documenten. Daarnaast is het mogelijk dat je rekeningen worden geplunderd. Bijvoorbeeld via PayPal of de wallet van je cryptovaluta.

swim-swapping

3. Moet ik mij zorgen maken?

Sim-swapping gaat om gerichte aanvallen waar relatief veel tijd in gaat zitten. Hoewel dus niet iedereen zich zorgen hoeft te maken, kan het wel iedereen overkomen. Een populaire categorie slachtoffers is mensen met een goede naam op social media, omdat deze accounts verkocht worden. Ook mensen die via social media vertellen dat ze veel cryptovaluta hebben, plaatsen een doelwit op zichzelf. Aangezien er veel geld met sim-swapping te verdienen is, groeit het aantal jaarlijkse slachtoffers.

4. Wat kan ik er tegen doen?

Het is lastig om jezelf volledig te beschermen tegen sim-swapping. Wel zijn de gevolgen van deze hack zoveel mogelijk te beperken. Dat betekent onder andere dat je jouw telefoonnummer niet moet verbinden met je accounts. Biedt een app aan om als methode voor tweestapsauthenticatie een authenticatie-app te gebruiken of een prompt op je telefoon te laten zien, dan is dat veiliger dan een code via sms.

Het is ook belangrijk om niet teveel persoonlijke informatie van jezelf online te plaatsen. Deze informatie kan er niet alleen voor zorgen dat je een doelwit wordt, maar wordt ook gebruikt om een profiel van je te maken, zodat iemand zich makkelijker als jou voor kan doen.

Ook kun je contact opnemen met je telecomprovider om na te gaan hoe zij er voor willen zorgen dat jij geen slachtoffer wordt van sim-swapping. Zo is het bijvoorbeeld bij T-Mobile en Vodafone mogelijk om een wachtwoord in te stellen, die je bij je volgende contact doorgeeft voordat je wijzigingen in je abonnement maakt.

We zetten de beste tweefactorauthenticatie-apps voor je op een rij, zodat je jouw accounts niet meer met je telefoonnummer beschermt.

Bron: RTL Nieuws
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu