Sky Link presenteert Android-tablet met ondersteuning voor GPS én GLONASS

Wouter Nijsen
11 mei 2011, 12:39
2 min leestijd
Sky Link presenteert Android-tablet met ondersteuning voor GPS én GLONASS
Sky Link_Android_Tablet

Als Android-gebruiker ben je natuurlijk bekend met het GPS plaatsbepalingssysteem. Hoewel tegenwoordig bijna iedereen gebruikmaakt van GPS is het Global Positioning System in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik door de Amerikaanse strijdkrachten. De ontwikkeling van het systeem startte al in 1967 en vanaf 1983 is het vrij door iedereen te gebruiken. Ongeveer tegelijk met het vrijgeven van GPS door de de Amerikanen is in Rusland begonnen met de ontwikkeling van en eigen systeem, genaamd GLONASS.

De eerste drie satellieten zijn in 1982 gelanceerd en een jaar later was de eerste operationeel. Hoewel het systeem in 1991 volledig werkend had moeten zijn, duurde het tot 1995 voordat alle beoogde 24 satellieten gelanceerd waren. Door de verslechterende economische situatie in Rusland is GLONASS vanaf het eind van de jaren 90 ernstig in verval geraakt en een tijdlang zelfs onbruikbaar geweest omdat er te weinig satellieten operationeel waren om een plaatsbepaling te realiseren. Een paar jaar geleden is GLOSNASS weer opgepoetst en ondertussen werkt de Russische GPS-variant weer.

Lees verder na de advertentie.

De Russische operator Sky Link liep al langer rond met het idee een eigen Android-tablet op de markt te brengen en lanceert deze nu samen met producent Olive Telecom. Het tablet wordt onder de Sky Link-merknaam op de markt gebracht en is in vergelijk met alle Honeycomb-geweld van de laatste tijd geen krachtpatser. Aan boord vinden we Android 2.2, een 7-inch touchscreen, 512MB, 3G en een 800MHz Qualcomm-processor. Meest opmerkelijke aan dit Android-tablet is het feit dat voor plaatsbepaling zowel van GPS als van GLONASS gebruik kan worden gemaakt. Er was al een ZTE Android-telefoon met GLONASS ondersteuning, maar waarschijnlijk is het Sky Link tablet hiermee het eerste en voorlopig enige Android-tablet waarbij je uit deze twee systemen voor je plaatsbepaling kunt kiezen. Op de Russische markt gaat dit tablet ongeveer €350 kosten. Plannen voor export zijn er niet.

Is het zinvol om twee systemen voor satelliet-plaatsbepaling in éé Android-device onder te brengen? Wellicht is er een Europese tablet-fabrikant die het ziet zitten om GPS met Galileo te combineren zodat je kunt kiezen voor een Amerikaans of Europees systeem voor je plaatsbepaling.

Via: BCM

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu