Nieuwe Android-malware luistert je WhatsApp-gesprekken af

Thomas Haenen
17 januari 2018, 10:38
2 min leestijd
Nieuwe Android-malware luistert je WhatsApp-gesprekken af

Beveiligingsonderzoekers hebben Skygofree ontdekt, een nieuwe kwetsbaarheid in Android waarmee kwaadwillenden je microfoon en WhatsApp-gesprekken kunnen afluisteren.

Lees verder na de advertentie.

Skygofree: nieuwe Android-malware ontdekt

Volgens de beveiligingsonderzoekers van Kaspersky Labs is de kwetsbaarheid al zeker sinds 2014 in gebruik door kwaadwillenden. Skygofree, zoals deze genoemd wordt, kwam echter pas eind vorig jaar aan het licht. Criminelen hebben het lek dus ruim drie jaar ongestoord kunnen benutten.

Skygofree is malware die zich verstopt in onschuldig ogende apps. Eenmaal geïnstalleerd kan het berichten van WhatsApp, Facebook Messenger, Skype en Viber meelezen en afluisteren. Bij het ontgrendelen van je smartphone maakt de malware direct een foto met je selfiecamera. Ben je in de buurt van het wifi-netwerk van de aanvaller, dan maakt je smartphone automatisch verbinding – ook als wifi uitgeschakeld is. Vervolgens kan de aanvaller vrijwel alle data die je verstuurt onderscheppen.

Skygofree

Waar andere malware de neiging heeft ongericht veel data te verzamelen, kan Skygofree dat op basis van je locatie sturen. Zo kan een kwaadwillende ervoor kiezen alleen mee te luisteren bij gesprekken op kantoor, terwijl je ‘veilig’ bent zodra je het pand verlaat. Skygofree kan verder ook telefoongesprekken onderscheppen, meekijken in je agenda en andere gebruikersdata aflezen, zonder daar toestemming voor te vragen.

Beperkt verspreid

De malware is vooralsnog alleen gevonden in apps die buiten de Play Store verspreid zijn. De gevaarlijke apps werden getoond in nepwebsites die zich voordeden als providers, en beloofden gratis de snelheid van je mobiele abonnement te verhogen. Het is onbekend hoeveel gebruikers er precies getroffen zijn. Kaspersky raad gebruikers aan om alleen apps uit de Play Store te downloaden.

Zeker weten dat je veilig bent? Bekijk dan ook ons overzicht met de beste antivirus-apps voor Android, en lees hoe je gevaarlijke apps in de Play Store herkent.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu