‘Slimme speaker in half miljoen Nederlandse huishoudens te vinden’

Wouter Nijsen
20 mei 2019, 9:53
2 min leestijd
‘Slimme speaker in half miljoen Nederlandse huishoudens te vinden’

In een half miljoen Nederlandse huishoudens is een slimme speaker te vinden. Hoewel de Google Home het populairst is in Nederland, zijn veel mensen nog een beetje huivering om een slimme speaker in huis te halen.

Slimme speakers in Nederland

Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders. Ruim de helft van de consumenten (56 procent) is niet bekend met slimme speakers en een heel klein gedeelte (3 procent) is van plan om apparaat als de Google Home in huis te halen. 16 procent van de consumenten weet nog niet of ze binnen nu en een jaar een slimme speaker gaan kopen.

google nest home 2 wensen

Volgens het onderzoek is de Google Home het bekendst in Nederland; 23 procent van alle Nederlanders kent dit apparaat. Op de tweede plek komt de Sonos One met 18 procent, daaronder volgen de Amazon Echo (11 procent), Apple HomePod (10 procent) en Homey (3 procent). Dat bij ‘slechts’ een half miljoen huishoudens een Google Home staat, heeft vooral te maken met de hoge prijs. Nederlanders geven ook aan een slimme speaker overbodig of de meerwaarde ervan te beperkt te vinden.

Google Home-apparaten in Nederland

Sinds vorig jaar zijn de Google Home en Home Mini in Nederland verkrijgbaar. Binnenkort komt daar de Google Nest Hub bij, wat in feite de Home Hub met een nieuwe naam is. Deze slimmer speaker heeft een scherm en ligt vanaf 28 mei in de Nederlandse winkels voor 129 euro. Het apparaat kon je al via een omweg kopen, maar dan moest je wel Engels tegen de Assistent praten. Sinds vorige week praat de Google Nest Hub ook Nederlands.

De ‘normale’ Google Home is in prijs verlaagd en haal je nu voor 99 euro in huis. De kleinere Home Mini behoudt voorlopig zijn adviesprijs van 59 euro, al is het apparaatje bij diverse webwinkels voor minder te koop.

Kijk ook onze Google Nest Hub videoreview

Google Nest Hub review: Google Assistent met scherm (ook in Nederland!)

Het laatste Google-nieuws

Bron: Multiscope
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu