Op deze 4 manieren brengt Google AI naar je smart home

24 augustus 2024, 10:22
3 min leestijd
Op deze 4 manieren brengt Google AI naar je smart home

Google brengt AI naar al zijn producten en nu moet ook je huis eraan geloven. Van de camera tot de thermostaat en je slimme speakers: zo verandert AI je smart home.

Lees verder na de advertentie.

Zo verandert AI je smart home dankzij Google

Dacht je dat jouw smart home al slim genoeg was? Binnenkort wordt je huis pas echt intelligent, omdat Google zijn AI Gemini gaat toevoegen Dat gebeurt op verschillende manieren die we in dit artikel op een rijtje zetten.

1. Gemini kijkt mee met je camera

Als je camera’s van Nest gebruikt om je huis te beschermen, dan wil Google dat Gemini gaat meekijken. Dat klinkt een beetje eng, maar valt reuze mee. Het idee is dat Gemini goed kan herkennen wat er op beeld te zien is.

Op dit moment kunnen Nest-camera’s beweging en specifieke mensen herkennen, maar Gemini moet ervoor zorgen dat de camera daadwerkelijk snapt wat er gebeurt.

Dat heeft verschillende voordelen. Allereerst zal de camera je alleen de belangrijkste beelden presenteren, zodat je niet onnodig een melding krijgt van bijvoorbeeld een kat die langsloopt. Interessanter is dat je vragen kunt stellen over de beelden. Bijvoorbeeld “hoe laat kwamen de kinderen thuis” of “is de pakketbezorger al langsgereden?”

Smart home AI, Nest Camera

2. Slimmere apparaten

Google introduceert slimmere apparaten voor je smart home, beginnend met de Nest Learning Thermostat. De vierde generatie van deze slimme thermostaat kan dankzij AI beter je gedrag voorspellen. 

Zo leert het apparaat al snel wat voor temperatuur je graag ’s avonds laat hebt, en of je op woensdag misschien iets later naar werk gaat. Ook worden de weersomstandigheden buiten meegenomen om de temperatuur binnen te regelen. Als het een zonnige dag is, warmt je huis immers ook zonder extra hulp op. 

Deze nieuwe thermostaat is voor ons voorlopig helaas niet verkrijgbaar, want in Europa heeft de Nest Learning Thermostat compleet andere hardware nodig om te werken. Tot dan moet je dus gewoon zelf nadenken over de temperatuur in huis. 

3. De Google Assistent snapt de vragen beter

Met de introductie van generatieve kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT en Gemini, voelde de Google Assistent direct verouderd aan. Het zou daarom top zijn als we Gemini konden bereiken via onze Nest-speakers. Dat gaat helaas niet gebeuren, maar de Google Assistent wordt wel wat beter.

Google gaat taalmodellen gebruiken zodat de Google Assistent je vragen beter begrijpt. Daardoor luistert de spraakassistent niet langer naar één specifiek commando, maar kun je jouw opdrachten op verschillende manieren verwoorden. Ook moeten gesprekken natuurlijker voelen en worden er nieuwe stemmen geïntroduceerd.

New Google Assistant Voice

4. Makkelijker automatiseringen maken

Met Google Home kun je een hoop processen automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan hoe de lichten aan gaan als je thuis komt. Deze automatiseringen instellen is alleen best een gedoe, omdat er zoveel mogelijkheden zijn. 

Dankzij Gemini wordt het instellen makkelijker, omdat je gewoon een prompt geeft. In normale taal zeg je bijvoorbeeld dat de lichten uit moeten en de deur op slot moet als je gaat slapen, waarna Google Home snapt wat er allemaal geregeld moet worden.

Wel alleen met Nest Aware

Een nadeel van al deze vernieuwingen is dat je er voor moet betalen. Je hebt een abonnement op Nest Aware nodig. Vanaf 6 euro per maand heb je al zo’n abonnement, al kost Nest Aware Plus met meer opslag meteen 12 euro per maand. Toch zou het ons niet verbazen als er nog dit jaar een Nest Aware AI-abonnement wordt geĂŻntroduceerd met een hoger prijskaartje. De nieuwe functies komen namelijk eerst enkel naar testversies.

Of al deze functies direct in het Nederlands werken is nog niet duidelijk. Mogelijk moeten wij nog iets langer geduld hebben tot ons slimme huis echt intelligent wordt. 

Haal meer uit Google Home

Voordat Gemini je smart home binnenkruipt, zijn er ook andere manieren om je smart home slimmer te maken. Check onze uitgebreide Google Home-gids vol tips. Heb je nog geen smart home? Dat is echt wel de moeite waard!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu