‘Bij NS inchecken met smartphone voor eind 2016 mogelijk’

Lars Paymans
17 augustus 2016, 10:33
2 min leestijd

De directeur van OV-bedrijf Connexxion zegt dat minstens 10.000 klanten van KPN en Vodafone nog voor het einde van het jaar in kunnen checken met hun smartphone bij de NS.

Lees verder na de advertentie.

Smart OV verandert smartphone in OV-kaart

Bart Schmeink van Connexxion zegt in een gesprek met Trouw dat deze groep KPN- en Vodafone-gebruikers voor de start van 2017 met hun smartphone in kunnen checken bij het openbaar vervoer. Hier heb je wel een speciale app voor nodig, die in de vorm van ‘Smart OV’ voor die tijd moet verschijnen. Schmeink mikt erop om de ritten met voltarief dit jaar nog met je smartphone mogelijk te maken.

De directeur zegt veel positieve ontwikkelingen te zien in gesprekken met de twee providers, maar is ook in gesprek met de andere providers van Nederland. De OV-kaart blijft overigens gewoon bestaan, zodat je op ieder moment nog even snel een kaartje kunt kopen als je smartphone leeg is of je deze niet bij je hebt.

Smart OV

Met de Smart OV-app wordt het mogelijk om je OV-chipkaart aan je smartphone te koppelen. Nadat de twee op deze manier met elkaar verbonden zijn, kun je de smartphone gewoon gebruiken zoals je dat ook al doet met het fysieke pasje.

De uitspraak van Schmeink volgt op een kleine test die eerder dit jaar werd uitgevoerd. Toen konden 200 mensen testen hoe het was om met een smartphone in- en uit te checken, al was een nfc-chip voor al deze smartphones destijds wel verplicht.

Overleg met banken verloopt stroef

Naast providers is Connexxion ook in overleg met Nederlandse banken, zodat OV-betalingen straks ook mogelijk worden met een bankpas. Dit gaat echter een stuk minder soepel dat Schmeink had verwacht: “Wij mikken op 2017, maar als het ligt aan de banken duurt het nog tot 2019 voordat mensen met hun bankpas kunnen betalen in het openbaar vervoer. Wij vinden dat niet acceptabel als je bedenkt dat de technologie gewoon beschikbaar is.” Het volledige interview is te lezen op de website van Trouw.

Bron: Trouw
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu