Vervoersbedrijven testen reizen met smartphone als ov-chipkaart

Wouter Nijsen
30 november 2015, 14:06
1 min leestijd
Vervoersbedrijven testen reizen met smartphone als ov-chipkaart

Ov-bedrijven, Translink, KPN en Vodafone starten een proef om een smartphone te gebruiken als ov-chipkaart. Slaagt de test, dan kunnen we mogelijk  vanaf 2016  in- en uitchecken met onze smartphone.

Lees verder na de advertentie.

Smartphone als ov-chipkaart gebruiken

Het project  heet Smart-OV en wordt vanaf vandaag door ongeveer 200 klanten getest. Smart-OV is een initiatief van Translink, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ov-chipkaart, en telecombedrijven KPN en Vodafone. De proef duurt drie maanden, waarna wordt bepaald of de test is geslaagd. Is dat het geval, dan kan  vanaf volgend jaar de ov-chipkaart worden vervangen door een smartphone. Voor het in- en uitchecken hoeft je smartphone overigens niet per se aan te staan.

ns uitchecken ov chipkaart

Smart-OV werkt met een eigen app. Die wordt niet gebruikt om in- en uit te checken, maar laat gebruikers hun reishistorie en het saldo checken. Zo kunnen ze  snel en simpel zien of ze hebben in- of uitgecheckt en wat de betreffende reis precies heeft gekost.

Nfc en nieuwe simkaart

Het is echter niet zomaar mogelijk om je smartphone als ov-chipkaart te gebruiken. Zo dient het toestel te beschikken over een nfc-chip en heb je een nieuw soort simkaart nodig. Aan  deze nieuwe simkaart wordt dan de ov-chipkaart en een bankrekeningnummer gekoppeld om te reizen. KPN geeft aan dat de nieuwe simkaart vanaf januari verkrijgbaar is.

Geïnteresseerden die willen meedoen aan Smart-OV kunnen zich aanmelden op de website. Alleen mensen  met een Android-toestel worden echter toegelaten. iOS-, Windows Phone- en BlackBerry-gebruikers moeten nog even wachten.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's