De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Vervoersbedrijven testen reizen met smartphone als ov-chipkaart

Wouter Nijsen
30 november 2015, 14:06
1 min leestijd
Vervoersbedrijven testen reizen met smartphone als ov-chipkaart

Ov-bedrijven, Translink, KPN en Vodafone starten een proef om een smartphone te gebruiken als ov-chipkaart. Slaagt de test, dan kunnen we mogelijk  vanaf 2016  in- en uitchecken met onze smartphone.

Lees verder na de advertentie.

Smartphone als ov-chipkaart gebruiken

Het project  heet Smart-OV en wordt vanaf vandaag door ongeveer 200 klanten getest. Smart-OV is een initiatief van Translink, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ov-chipkaart, en telecombedrijven KPN en Vodafone. De proef duurt drie maanden, waarna wordt bepaald of de test is geslaagd. Is dat het geval, dan kan  vanaf volgend jaar de ov-chipkaart worden vervangen door een smartphone. Voor het in- en uitchecken hoeft je smartphone overigens niet per se aan te staan.

ns uitchecken ov chipkaart

Smart-OV werkt met een eigen app. Die wordt niet gebruikt om in- en uit te checken, maar laat gebruikers hun reishistorie en het saldo checken. Zo kunnen ze  snel en simpel zien of ze hebben in- of uitgecheckt en wat de betreffende reis precies heeft gekost.

Nfc en nieuwe simkaart

Het is echter niet zomaar mogelijk om je smartphone als ov-chipkaart te gebruiken. Zo dient het toestel te beschikken over een nfc-chip en heb je een nieuw soort simkaart nodig. Aan  deze nieuwe simkaart wordt dan de ov-chipkaart en een bankrekeningnummer gekoppeld om te reizen. KPN geeft aan dat de nieuwe simkaart vanaf januari verkrijgbaar is.

Geïnteresseerden die willen meedoen aan Smart-OV kunnen zich aanmelden op de website. Alleen mensen  met een Android-toestel worden echter toegelaten. iOS-, Windows Phone- en BlackBerry-gebruikers moeten nog even wachten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu