Steeds meer (duurdere) smartphones kunnen draadloos worden opgeladen. Dat klinkt – en is – gaaf, maar er zitten ook wat haken en ogen aan. Android Planet beantwoordt de vijf meest prangende vragen over je smartphone draadloos opladen.
Lees verder na de advertentie.
Smartphone draadloos opladen: dit moet je weten
Draadloos opladen is niet nieuw op smartphones: de Nexus 4 uit 2012 ondersteunde de techniek bijvoorbeeld al. De afgelopen jaren is het draadloos opladen uiteraard wel verbeterd, en dat is voor steeds meer telefoonfabrikanten reden om hun telefoons geschikt te maken.
Onder andere Samsung, Sony, Huawei en LG verkopen draadloos oplaadbare smartphones. Apple is twee jaar geleden ook overstag gegaan. Alle iPhones sinds de iPhone 8 ondersteunen draadloos opladen, wat de bekendheid en populariteit van de oplaadmethode een flinke impuls heeft gegeven.
Overigens laden niet alleen smartphones draadloos op. De oplaadmethode is ook populair onder elektrische tandenborstels, smartphones en andere (compacte) gadgets.
Smartphones draadloos opladen: 6 vragen beantwoord
1. Hoe werkt het?
Bijna alle smartphones die draadloos opladen, gebruiken hiervoor de Qi-standaard. Ook de iPhone, voor wie denkt dat Apple een andere standaard gebruikt. Qi (spreek uit als ‘chi’) werkt via inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewekt via magnetisme. Je hebt een Qi-oplader nodig, die je met een usb-kabel en een stekker met een stopcontact verbindt. Zo wordt de oplader van stroom voorzien.
De draadloze oplader bevat een zogeheten spoel die een elektromagnetisch veld afgeeft. De smartphone heeft een vergelijkbare spoel die gemaakt is om de energie uit het elektromagnetische veld te absorberen. De opgenomen energie wordt gebruikt om de accu van je telefoon op te laden.
2. Kan elke smartphone draadloos opladen?
Nee, zeker niet. Er zijn twee vereisten. Een fabrikant moet zijn telefoon geschikt maken voor draadloos opladen, onder andere door de benodigde spoel in de smartphone te zetten. Omdat deze onderdelen geld kosten, zie je dat vooral duurdere toestellen Qi-laden ondersteunen. Op goedkopere en middenklasse smartphones ontbreekt draadloos opladen doorgaans.
De tweede eis is dat de telefoon een achterkant moet hebben die draadloos opladen mogelijk maakt. Omdat metaal de draadloze energieoverdracht blokkeert, hebben volledig metalen telefoons geen Qi-ondersteuning. Toestellen die draadloos opladen via de Qi-standaard, beschikken over een achterkant van glas of in sommige gevallen keramiek.
3. Hoe snel laadt een accu draadloos op?
‘Gaat draadloos opladen even snel als laden via de usb-kabel?’, is een veelgestelde vraag. Nee, is het antwoord. Dit is een wat lastig punt, want hoe snel een telefoon oplaadt, hangt af van de grootte van de accu en de snelheid van de oplader.
Veel budget- en mid-range smartphones laden bekabeld op met zo’n 10W, terwijl duurdere toestellen met Quick Charge 3.0-ondersteuning met maximaal 18W opladen. Vlaggenschepen zoals de Huawei Mate 30 Pro (4oW) en Oppo Find X2 Pro (65W) laden zelfs nog sneller op – maar dan wel alleen met draad.
De snelheid van draadloos opladen verschilt per smartphone, maar loopt doorgaans tussen de 5 en 25W. De Huawei P40 Pro ondersteunt bijvoorbeeld 27W, maar de Samsung S20 houdt het op 15W. De OnePlus 8 Pro kan dan weer draadloos opladen met een vermogen van 30W terwijl de iPhone 11 Pro blijft steken op een schamele 7.5W.
Fabrikanten kunnen ook besluiten om het draadloos opladen te beperken met niet-officiële opladers. Wil je je telefoon draadloos laden met de maximale snelheid, dan moet je een officiële (dure) oplader kopen. Google deed dit bijvoorbeeld met de Pixel 3 (XL). Deze telefoon kon je alleen met de officiële Pixel Stand met 10W opladen.
Draadloze opladers van andere merken werden beperkt tot een vermogen van 5W. Dit veranderde met de komst van de Pixel 4 en Pixel 4 XL. Deze toestellen kunnen maximaal met 11W draadloos van stroom worden voorzien, wat zelfs 1W meer is dan met de officiële Pixel Stand mogelijk is. Let bij aanschaf van een draadloze oplader dus altijd goed op of hij wel optimaal samenwerkt met je smartphone.
4. Wat voor verbeteringen kunnen we in de toekomst verwachten?
Op dit moment is het draadloos opladen van je smartphone nog vooral voorbehouden aan dure modellen. We hopen dat de oplaadtechniek de komende jaren zijn vleugels uitspreidt en meer gaat opduiken bij toestellen in het goedkope en midrange-segment.
Momenteel zien we het nog als een uniek kenmerk wanneer een toestel van rond de 300 euro van draadloos opladen is voorzien, maar de techniek wordt in de toekomst meer veelvoorkomend. Dit zorgt ook voor goedkopere Qi-opladers, want wanneer meer betaalbare telefoons draadloos kunnen opladen wordt de markt (en dus doelgroep) groter.
Een andere vernieuwing waar hard aan gewerkt wordt, is het vergroten van het bereik van de draadloze energieoverdracht. Nu moet je je telefoon op de oplader leggen, maar het is veel handiger als de accu ook oplaadt als je toestel zich in een straal van één meter van de oplader bevindt. Daar buigen knappe knoppen hun hoofden over, al laat deze innovatie vermoedelijk nog even op zich wachten.
5. Hoe zit het met smartphones die elkaar kunnen opladen?
Steeds meer dure smartphones beschikken over de mogelijkheid om andere apparaten draadloos van stroom te kunnen voorzien. De Samsung S20 heeft bijvoorbeeld Wireless Powershare, waardoor je bijvoorbeeld oordopjes kunt opladen door ze op de achterkant van je telefoon te leggen. Ook andere toestellen, zoals de P40 Pro en P40 Pro Plus, hebben zo’n functie voor omgekeerd draadloos opladen aan boord.
6. Wat zijn de beste draadloze opladers?
Heb je een smartphone die draadloos opladen ondersteunt? Dan is een draadloze lader een handige accessoire, maar welke moet je hebben? Kijk bij het vergelijken goed wat het maximale vermogen van de lader is (5, 7.5, 10 of 15W of meer) en of dat minstens even hoog is als wat je smartphone ondersteunt. Het is zonde om een 10W-lader te kopen als je toestel met 15W kan opladen, want dan duurt het laden langer dan nodig.
Let er ook op dat de meeste draadloze opladers alleen plat werken, dus wanneer je smartphone op zijn rug ligt. Er zijn ook laders met een schuine achterkant, waar je je telefoon tegenaan zet om de accu op te laden. Met zo’n lader kan je je toestel eenvoudiger gebruiken tijdens het opladen, al vindt niet iedereen dat even belangrijk.
Een telefoon die maximaal 15W-laden ondersteunt, kan bijvoorbeeld deze 15W-lader van Zens gebruiken. Wil je ook je oordopjes draadloos opladen? Dan kun je deze dubbele oplader van Zens gebruiken. Verder maken veel telefoonfabrikanten hun eigen draadloze opladers, zoals Google en Samsung. Heb je een OnePlus-telefoon die met 30W draadloos kan opladen? Dan heb je de officiële OnePlus-lader nodig om het maximale vermogen te halen.