De 5 meestgestelde vragen over draadloos opladen beantwoord
Rens Blom

Steeds meer (duurdere) smartphones kunnen draadloos worden opgeladen. Dat klinkt – en is – gaaf, maar er zitten ook wat haken en ogen aan. Android Planet beantwoordt de vijf meest gestelde vragen over je smartphone draadloos opladen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Smartphone draadloos opladen: dit moet je weten

Draadloos opladen is niet nieuw op smartphones: de Nexus 4 uit 2012 ondersteunde de techniek bijvoorbeeld al. De afgelopen jaren is het draadloos opladen uiteraard wel verbeterd, en dat is voor steeds meer telefoonfabrikanten reden om hun telefoons geschikt te maken. Onder andere Samsung, Sony, Huawei en LG verkopen draadloos oplaadbare smartphones. Apple is twee jaar geleden ook overstag gegaan. Alle iPhone’s sinds de iPhone 8 ondersteunen draadloos opladen, wat de bekendheid en populariteit van de oplaadmethode een flinke impuls heeft gegeven.

Overigens laden niet alleen smartphones draadloos op. De oplaadmethode is ook populair onder elektrische tandenborstels, smartphones en andere (compacte) gadgets.

1. Hoe werkt het?

Bijna alle smartphones die draadloos opladen, gebruiken de Qi-standaard. Ook de iPhone, voor wie denkt dat Apple een andere standaard gebruikt. Qi (spreek uit als ‘chi’) werkt via inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewekt via magnetisme. Je hebt een Qi-oplader nodig, die je met een usb-kabel en een stekker met een stopcontact verbindt. Zo wordt de oplader van stroom voorzien.

De draadloze oplader bevat een zogeheten spoel die een elektromagnetisch veld afgeeft. De smartphone heeft een vergelijkbare spoel die gemaakt is om de energie uit het elektromagnetische veld te absorberen. De opgenomen energie wordt gebruikt om de accu van je telefoon op te laden.

Google-Pixel-Stand-officieel

2. Kan elke smartphone draadloos opladen?

Nee, zeker niet. Er zijn twee vereisten. Een fabrikant moet zijn telefoon geschikt maken voor draadloos opladen, onder andere door de benodigde spoel in de smartphone te zetten. Omdat deze onderdelen geld kosten, zie je dat vooral duurdere toestellen Qi-laden ondersteunen. Op goedkopere en middenklasse smartphones ontbreekt draadloos opladen doorgaans.

De tweede eis is dat de telefoon een achterkant moet hebben die draadloos opladen mogelijk maakt. Omdat metaal de draadloze energieoverdracht blokkeert, hebben volledig metalen telefoons geen Qi-ondersteuning. Toestellen die draadloos opladen via de Qi-standaard, beschikken over een achterkant van glas of in sommige gevallen keramiek.

3. Hoe snel laadt een accu draadloos op?

Gaat draadloos opladen even snel als laden via de usb-kabel, is een veelgestelde vraag. Nee, is het antwoord. Dit is een wat lastig punt, want hoe snel een telefoon oplaadt, hangt af van de grootte van de accu en de snelheid van de oplader. Veel budget- en mid-range smartphones laden bekabeld op met zo’n 10W, terwijl duurdere toestellen met Quick Charge 3.0-ondersteuning met maximaal 18W opladen. Vlaggenschepen zoals de Huawei Mate 20 Pro (4oW) en Oppo Find X (50W) laden zelfs nog sneller op – maar dan wel alleen met draad.

De snelheid van draadloos opladen verschilt per smartphone, maar loopt doorgaans tussen de 5 en 15W. De Mate 20 Pro en Samsung Galaxy S9 ondersteunen bijvoorbeeld 15W, terwijl de oudere Galaxy S8 met 7.5W oplaadt. Ook de iPhone 8 en nieuwer hebben 7.5W als maximale draadloze oplaadsnelheid.

Fabrikanten kunnen ook besluiten om het draadloos opladen te beperken met niet-officiële opladers. Wil je je telefoon draadloos laden met de maximale snelheid, dan moet je een officiële (dure) oplader kopen. Zo laadt Google’s eigen draadloze oplader de Pixel 3 (XL) op met 10W, maar externe 10W-laders worden door de smartphone beperkt tot 5W. Google heeft laten weten dit hier verandering in komt zodra externe opladers gecertificeerd zijn – al is het onduidelijk wanneer dat gaat gebeuren. Let er bij de aanschaf van een draadloze oplader dus goed op of hij optimaal samenwerkt met je smartphone.

4. Wat voor verbeteringen kunnen we in de toekomst verwachten?

De grote verbetering waar iedereen met smart op zit te wachten, is een hogere oplaadsnelheid zodat de accu sneller is. Op dit moment gaat je smartphone draadloos opladen met maximaal 15W, maar het is aannemelijk dat techbedrijven dit weten op te rekken.

Een andere vernieuwing waar hard aan gewerkt wordt, is het vergroten van het bereik van de draadloze energieoverdracht. Nu moet je je telefoon op de oplader leggen, maar het is veel handiger als de accu ook oplaadt als je toestel zich in een straal van één meter van de oplader bevindt. Daar buigen knappe knoppen hun hoofden over, al laat deze innovatie vermoedelijk nog even op zich wachten.

samsung galaxy s9 draadloze oplader

De derde verbetering die wat ons betreft niet snel genoeg kan komen, zijn meer smartphones met ondersteuning voor draadloos opladen. Nu is de techniek nog voorbehouden aan duurdere telefoons omdat Qi-opladen een relatief duur onderdeel is. Als de prijs omlaag gaat, kunnen fabrikanten ervoor kiezen om ook goedkopere toestellen uit te rusten met de Qi-techniek. En hoe meer mensen een telefoon hebben die draadloos opladen kan laden, hoe meer aandacht er uit zal gaan naar de verkoop van goede Qi-accessoires en naar de ontwikkeling van de Qi-standaard.

5. Wat zijn de beste draadloze opladers?

Heb je een smartphone die draadloos opladen ondersteunt? Dan is een draadloze lader een handige accessoire, maar welke moet je hebben? Kijk bij het vergelijken goed wat het maximale vermogen van de lader is (5, 7.5, 10 of 15 W) en of dat minstens even hoog is als wat je smartphone ondersteunt. Het is zonde om een 5W-lader te kopen als je toestel met 10W kan opladen, want dan duurt het laden langer dan nodig.

Let er ook op dat de meeste draadloze opladers alleen plat werken, dus wanneer je smartphone op zijn rug ligt. Er zijn ook laders met een schuine achterkant, waar je je telefoon tegenaan zet om de accu op te laden. Met zo’n lader kan je je toestel eenvoudiger gebruiken tijdens het opladen, al vindt niet iedereen dat even belangrijk.

Als je smartphone draadloos oplaadt met maximaal 10W, doe je een goede koop met deze Xtorm-lader of een vergelijkbare lader van Trust. Een telefoon die maximaal 15W-laden ondersteunt, kan bijvoorbeeld deze 15W-lader van Zens gebruiken. Wil je twee smartphones op volle sterkte opladen? Kies dan een draadloze lader met een vermogen van 20 of 30W, bijvoorbeeld dit 30W-model van Zens.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.