Google gaat pottenkijkers op je smartphone tegen met kunstmatige intelligentie

Erwin Vogelaar
28 november 2017, 19:32
2 min leestijd
Google gaat pottenkijkers op je smartphone tegen met kunstmatige intelligentie

Ben je bang voor een smartphone meekijker als je bezig bent op je toestel? Google zet kunstmatige intelligentie in om pottenkijkers tegen te gaan.

Lees verder na de advertentie.

Smartphone meekijker gespot door Google

Heb je ook wel eens het gevoel dat iemand meekijkt met wat jij op je smartphone doet? Of durf je dingen niet te openen, omdat er iemand achter je staat? Twee onderzoekers van Google zijn aan de slag gegaan met dit probleem. Hun project heet de “electronic screen protector” en deze week laten ze hun werk zien tijdens een conferentie in Californië. Op dit moment werkt de technologie enkel nog op een Google Pixel, maar het is goed mogelijk dat het later ook naar andere toestellen komt.

Voor deze technologie wordt de selfiecamera van de Pixel gebruikt, maar ook kunstmatige intelligentie waarmee ogen worden gespot. Deze AI wordt nu gebruikt om bijvoorbeeld betere foto’s te maken of om toestellen met je gezicht te ontgrendelen. De onderzoekers gebruiken deze technologie nu om te zien of er stiekem iemand achter je meekijkt.

De technologie werkt razendsnel. De onderzoekers hebben het voor elkaar gekregen dat de Pixel in twee miliseconden spot of iemand anders dan jezelf op je scherm kijkt. In onderstaande video wordt dit in de praktijk getoond. De onderzoekers plaatsen in dit geval regenboogkots over de pottenkijker, maar dat is natuurlijk maar een grapje.

Er is helaas nog niets te zeggen over of Google deze technologie daadwerkelijk gaat gebruiken in zijn toekomstige smartphones of in Android. Het zou wel wenselijk zijn. Bijvoorbeeld als een modus die je activeert zodra je gevoelige dingen op je scherm bekijkt.

Betere privacy via Android O

Het is in ieder geval wel duidelijk dat Google werk maakt van privacy op Android. In Android 8.0 (Oreo) voert het bedrijf namelijk flink wat verbeteringen door op dit gebied. Met deze Android Oreo-verbeteringen beschermt Google je privacy.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu