De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Smartphoneverbod op de fiets: de boete, beperkingen en meer uitgelegd

Rens Blom
1 juli 2019, 13:45
5 min leestijd
Smartphoneverbod op de fiets: de boete, beperkingen en meer uitgelegd

Vanaf 1 juli 2019 mag je je smartphone niet meer gebruiken tijdens het fietsen. Hoe steekt de nieuwe wet in elkaar en wat mag er wel en niet? Hoe hoog is de boete voor het gebruik van je mobiel op de fiets? Android Planet geeft antwoord op de belangrijkste vragen over het smartphoneverbod op de fiets.

Lees verder na de advertentie.

Smartphone op de fiets levert boete op

Zorgeloos appen op de fiets is er niet meer bij. Wie betrapt wordt, kan een fikse boete verwachten. Maar hoe zit dat met muziek luisteren, bellen en navigeren? En mag je nog wel fietsen met oordopjes in of een hoofdtelefoon op? We praten je bij en zetten de beste apps op een rij op zonder afleiding te fietsen.

Welke apparaten mag je niet meer op de fiets gebruiken?

De vernieuwde wet maakt een einde aan ‘appen op de fiets’, maar die uitdrukking dekt niet de volledige lading. Vanaf 1 juli 2019 mag je namelijk geen ‘elektronisch communicatieapparaat’ meer vasthouden tijdens het fietsen. Specifiek gaat het om een smartphone, domme telefoon, navigatiesysteem, tablet en muziekspeler. Met zo’n toestel in je hand ben je strafbaar en mag de politie je staande houden.

Je mag de bovengenoemde apparaten wel handsfree gebruiken tijdens het fietsen. Heel praktisch is dat niet. Je kunt bijvoorbeeld een houder op je stuur monteren en daar je smartphone in plaatsen, maar je mag hem niet aanraken. Je moet daarom een speciale app gebruiken waarmee je je toestel via spraak kunt bedienen. Dat kan via oordopjes, een hoofdtelefoon of de luidspreker van je smartphone. Met oog op je medeweggebruikers is die laatste optie niet aan te raden.

Mag je nog wel bellen via oordopjes of een hoofdtelefoon?

Ja, dat is nog steeds toegestaan. Door bedrade of draadloze oordopjes of een hoofdtelefoon met je smartphone te verbinden, kun je onderweg gebeld worden zonder dat je je toestel hoeft te gebruiken. Wil je iemand bellen, dan zul je waarschijnlijk wel even moeten stoppen om je smartphone te pakken.

Je moet er altijd voor zorgen dat je het omgevingsgeluid goed hoort. De overheid raadt daarom aan het volume laag te zetten of één oordopje te gebruiken in plaats van twee. Dat is geen overbodig advies, want bij een te hoog volume hoor je andere weggebruikers niet goed. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Als jij een gevaarlijke situatie veroorzaakt, kun je een boete of veroordeling krijgen.

Smartphonehouder-voor-fiets

Mag ik nog wel muziek luisteren of navigeren op de fiets?

Misschien luister je tijdens het fietsen (wel eens) naar muziek, waarschijnlijk via oordopjes of een hoofdtelefoon. Dat mag nog steeds, zolang je je toestel maar in je broekzak of tas laat. De fietsroute kun je dus het beste vooraf instellen, waarna je de navigatie hoort via je oortjes of hoofdtelefoon. Twijfel je over de route of wil je weten hoe lang je nog moet trappen? Stap dan even af voordat je je toestel tevoorschijn haalt.

Wat betreft het muziek luisteren: de meeste oordopjes en hoofdtelefoons hebben fysieke of aanraakgevoelige knoppen om naar een volgend nummer te gaan of de muziek te pauzeren. Een nieuwe afspeellijst opzetten doe je het beste wanneer je bent afgestapt. Zo voorkom je een boete. Als je via oordopjes of een hoofdtelefoon muziek luistert of navigeert geldt dat je het verkeer goed moet kunnen horen. Staat het volume te hard, dan ben je nog steeds onveilig.

Hoofdtelefoons met spraakassistent

Overigens verschijnen er steeds meer oordopjes en hoofdtelefoons met ondersteuning voor de Google Assistent en/of Amazon Alexa. De assistent roep je op via een knopje op de hoofdtelefoon en in sommige gevallen kun je ook ‘Hey Alexa’ of ‘Hey Google’ zeggen. Vervolgens stel je een vraag of geef je een commando, bijvoorbeeld ‘Bel Thomas’ of ‘Speel Beyoncé op Spotify’.

Op zoek naar een Google Assistent-hoofdtelefoon? Sony verkoopt de WH-1000XM3, Bose biedt de QuietComfort 35 II aan en ook JBL heeft diverse hoofdtelefoons die geschikt zijn voor de Google Assistent.

Wat is de boete voor het gebruiken van smartphone op de fiets?

Als je tijdens het fietsen je smartphone gebruikt, kun je staande gehouden worden. Je moet je dan identificeren, waarna de politieagent een bekeuring schrijft. De boete bedraagt 95 euro exclusief 9 euro administratiekosten. Dit bedrag is lager dan wanneer je je smartphone gebruikt op de bromfiets (160 euro) of motor en auto (240 euro).

Hoe fiets je zonder afleiding?

Rustig fietsen gaat het beste zonder je smartphone. Als je de weg kent, kun je je toestel het beste in je broek- of jaszak of tas stoppen. Zet hem op stil of op de niet-storen-modus, zodat hij alleen trilt of geluid maakt als je gebeld wordt.

→ Lees ook: niet storen instellen op je smartphone

Je kunt ook gebruikmaken van apps als Samsung In-Traffic Reply. Die werkt op Android-smartphones van alle merken en activeert zichzelf automatisch wanneer je op de fiets stapt. Je toestel gaat dan in de niet-storen-modus en alleen telefoontjes komen door. Andere meldingen, bijvoorbeeld van WhatsApp, worden automatisch beantwoord met een zelfgekozen reactie. Zo weet de persoon die jou een berichtje stuurt dat je nu niet kunt kijken.

Download In-Traffic Reply in Google Play (gratis)

Hoe gebruik je je smartphone handsfree?

Fiets je een onbekende route? Dan is navigatie handig. Met oordopjes of een hoofdtelefoon hoor je de routebeschrijving terwijl je smartphonescherm uit kan blijven. Vind je gesproken navigatie niet handig? Dan kun je een smartphonehouder op je stuur monteren. Je ziet de routebeschrijving en hoeft het display in principe niet aan te raken. Dit handsfree gebruik is toegestaan.

Drivemode is een goede (gratis) Android-app die geschikt is voor handsfree bediening op de fiets. De app werkt voornamelijk via stemcommando’s en is volgens de ontwikkelaar zo ontworpen dat je niet naar het scherm hoeft te kijken. Er zijn integraties met handige apps als Google Maps en Spotify. Antwoorden op berichten kan met vooraf ingestelde reacties of door te praten. De app heeft ook een niet-storen-modus voor als je zonder afleiding wilt fietsen. Lees hier meer over handige apps in het verkeer.

→ Download Drivemode in Google Play (gratis)

Lees het laatste nieuws over Android in het verkeer

Ben jij van plan om je aan het smartphoneverbod op de fiets te houden? Of is de kans groot dat je een boete gaat oplopen? Laat het weten in de reacties onder het artikel.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu