Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Brandweer waarschuwt: ‘s nachts je smartphone opladen is gevaarlijk

Thomas Haenen
7 november 2017, 11:04
1 min leestijd
Brandweer waarschuwt: ‘s nachts je smartphone opladen is gevaarlijk

‘s Nachts voor het slapen je smartphone aan de oplader? Beter niet doen, raden de brandweer en verzekeraars aan. Het risico op oververhitting is namelijk groot.

Lees verder na de advertentie.

Pas op voor overladen

De waarschuwing is te vinden in de Risicomonitor Woningbranden 2017, die opgesteld is door het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland. De organisaties benoemen specifiek de gevaren van lithium-ion-accu’s, die vaak in smartphones zitten. Vooral ‘overladen’ kan voor problemen zorgen. Als je toestel voor te lang wordt opgeladen, ontstaat oververhitting en dat kan tot brand leiden.

Overladen komt natuurlijk vooral voor als je je smartphone of tablet oplaadt tijdens het slapen. Moderne smartphones zijn vaak binnen een uur of twee wel vol, waardoor er vaak meerdere uren ‘extra’ opgeladen wordt. Dat zorgt voor warmte die niet altijd ergens heen kan.

smartphone opladen brandgevaarlijk

‘Smartphone opladen brandgevaarlijk met neppe opladers’

Overigens hoef je niet bang te zijn dat elk oplaadbaar apparaat direct een tikkende tijdbom is. Veel toestellen bieden bescherming tegen oververhitting, en stoppen met opladen zodra ze vol zitten. Ook het gebruik van een officiële of onofficiële oplader maakt veel verschil. Opladers van fabrikanten zijn over het algemeen een stuk veiliger dan kabels van andere bedrijven.

Die zijn een stuk goedkoper, maar worden tevens niet of nauwelijks getest. Ook voldoen ze niet aan allerlei veiligheidsrichtlijnen. Het Verbond van Verzekeraars noemt dergelijke niet-originele opladers dan ook ‘levensgevaarlijk’, omdat ze makkelijk oververhit raken.

Hoeveel branden er precies ontstaan door oververhitting, laat het rapport in het midden. Wel geeft de brandweer aan dat elektrische apparaten in de top vijf oorzaken van woningbranden staan. Tevens ontstaat bijna twintig procent van alle fatale woningbranden in de slaapkamer. Cadeautip voor de feestdagen: een originele oplader is misschien een wel zo verstandig idee voor je nachtrust.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu