Smartphone-sensoren van de toekomst: hartslagmeter, hoogtemeter en vochtsensor

Redactie
22 mei 2011, 16:12
1 min leestijd
Smartphone-sensoren van de toekomst: hartslagmeter, hoogtemeter en vochtsensor
proximity sensor

In huidige smartphones kun je heel wat sensoren aantreffen. Een nabijheidssensor (zie foto) zorgt ervoor dat het scherm wordt gedimd als je de telefoon vlakbij je oor houdt, zodat je niet per ongeluk schermopties activeert. Een bewegingssensor merkt wanneer je je telefoon kantelt, zodat je kunt ‘sturen’ bij een racespelletje. En een lichtsensor zorgt ervoor dat de schermverlichting automatisch wordt aangepast als het donker wordt. Recente smarthone bevatten bovendien een gyroscoop, waarmee nog betere bewegingsdetectie mogelijk is. Maar wat staat ons voor komende generaties smartphones te wachten? STMicroelectronics weet het.

The New York Times had een interview met Benedetto Vigna, algemeen manager van de afdeling MEMS bij het Zwitserse bedrijf. MEMS staat voor micro electro mechanical systems en de afdeling maakt sensoren en soortgelijke technologieën voor smartphones. Wat kunnen we verwachten? Vigna ziet een paar nieuwe sensortechnologieën opkomen die de fabrikanten in smartphones zullen verwerken:

Lees verder na de advertentie.

  • Hoogtemeters
  • Hartslagmeters
  • Meer microfoons
  • Temperatuur- en vochtsensoren

Dat een hoogtemeter een welkome aanvulling zou zijn, weten mensen die wel eens sport- en locatiegebaseerde apps hebben gebruikt. Na een hardlooprondje met Runkeeper krijg je soms de indruk dat je een hoogteverschil van meer dan tien meter hebt overbrugd, terwijl je onderweg geen heuvel hebt gezien. Een hoogtemeter is beter in staat om het hoogteverschil te meten. Daarnaast zijn er nog sensoren die de beveiliging kunnen verbeteren. Zo is er een sensor die in de gaten kan houden hoe jij je smartphone gebruikt en dit gebruik analyseert. De smartphone kan bepaalde taken dan automatisch gaan uitvoeren, bijvoorbeeld het locken van je telefoon op bepaalde momenten. Nu zijn het nog smartphones, maar volgens Vigna kunnen we straks ook sensoren in onze sokken schoenen en zelfs in ons haar kunnen verwachten. Een beangstigend vooruitzicht?

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu