Je smartphone draadloos opladen is allesbehalve nieuw, maar echt ingeburgerd is het nog niet. Daar zijn diverse redenen voor. Nieuwe ontwikkelingen brengen daar verandering in, waardoor je je smartphone bijvoorbeeld sneller draadloos kan opladen. We zetten de innovaties op een rij.
Lees verder na de advertentie.
Je smartphone draadloos opladen
Het draadloos opladen van Android-smartphones kan al sinds 2012, maar is jaren later nog steeds geen standaard feature op nieuwe toestellen. Dat komt voornamelijk door de prijs van de benodigde onderdelen: de oplaadspoel en warmtegeleiders kosten geld en moeten ook nog in het toestel worden geplaatst.
Nadat Apple in 2017 de iPhone X, 8 en 8 Plus uitbracht met ondersteuning voor draadloos laden, is het onderwerp ook meer onder de aandacht gekomen van fabrikanten van Android-toestellen. Zij zijn meer gaan innoveren, en hieronder leggen we uit wat die innovaties in de praktijk betekenen.

Ben je benieuwd hoe de Qi-techniek precies werkt? In dit uitlegartikel over je smartphone draadloos opladen geven we antwoord op de vijf meest gestelde vragen.
Het opladen gaat steeds sneller
Een belangrijke reden om draadloos opladen serieuzer te nemen is de steeds hogere oplaadsnelheid, te herkennen aan het Wattage (Watt). De Nexus 4 was in 2012 de eerste Android-smartphone die draadloos laadde via de Qi-standaard. Het laden ging met 5W langzaam, ook in vergelijking met bekabeld opladen.
In de jaren erna is draadloos laden verbeterd, waardoor laden met 7.5W, 10W en – vorig jaar – 15W mogelijk werd. En daar hield het niet op. Dit jaar verscheen de Xiaomi Mi 9 met 20W draadloos laden (waarover zo meteen meer), gevolgd door de Huawei Mate 30 Pro (27W) en Xiaomi’s Mi 9 5G (30W), die overigens niet in Nederland te koop is.

De nieuwe, hierboven genoemde smartphones laden draadloos sneller op dan concurrerende toestellen via een kabel. Zo laadt de peperdure iPhone 11 Pro Max via de lightning-kabel met 18W, tikt de Google Pixel 4 via usb-c ook 18W aan en gaat de Samsung Galaxy S10 niet verder dan 15W. Je toestel sneller opladen zonder kabel dan met; dat klinkt toch fijn?
Interesse van nieuwe merken
De snellere oplaadtechnieken wekken de interesse van meerdere merken die nog niets met draadloos laden doen omdat ze het te langzaam vinden. OnePlus heeft de afgelopen jaren meermaals aangegeven dat zijn smartphones niet draadloos kunnen opladen omdat de methode langzamer is dan bekabeld laden. Bij de introductie van de OnePlus 7T zei OnePlus-ceo Pete Lau echter dat het bedrijf 30W draadloos opladen test, maar dat oververhitting nog een probleem is. De 7T laadt bekabeld met 30W en de fabrikant wil dat draadloos laden even snel gaat. Mogelijk krijgt de OnePlus 8 volgend jaar ondersteuning voor draadloos opladen.

Oppo, een zustermerk van OnePlus, presenteerde in september zijn eigen 30W draadloos opladen-techniek. Die moet een gemiddelde smartphoneaccu van 4000 mAh in tachtig minuten volledig opladen. Interessant is dat bestaande Oppo-toestellen niet geschikt zijn voor draadloos opladen. Nu de fabrikant een eigen, snelle techniek ontwikkeld heeft, is het aannemelijk dat er in 2020 Oppo-smartphones verschijnen die je wel draadloos kan opladen.
Steeds meer toestellen zijn geschikt
De interesse van nieuwe merken als OnePlus en Oppo hint op een groeiend aantal smartphones met ondersteuning voor draadloos opladen. Fabrikanten die de techniek al eerder omarmd hebben, maken ook nieuwe modellen geschikt. Van de Samsung Galaxy Note 10 (Plus) en Huawei Mate 30 Pro tot Google Pixel 4 (XL), LG G8s ThinQ en iPhone 11-reeks: vrijwel alle high-end toestellen kunnen draadloos opladen. Dat is fijn, al ligt de snelheid vaak tussen de 7.5 en 15W.

Xiaomi Mi 9 als voorbeeld
Natuurlijk valt er nog veel te winnen. Op dit moment is draadloos opladen een feature van duurdere smartphones. Goedkopere toestellen zijn vrijwel nooit geschikt omdat fabrikanten de benodigde onderdelen hebben wegbezuinigd. Een logische bezuiniging, maar het kan ook anders.
Xiaomi bracht dit voorjaar de Mi 9 uit, een high-end toestel met een indrukwekkende prijs-kwaliteitsverhouding. Het toestel, op moment van publicatie verkrijgbaar vanaf 399 euro, kan draadloos opladen met 20W. De Mi 9 is het bewijs dat een uitstekende smartphone inclusief ondersteuning voor draadloos opladen geen fortuin hoeft te kosten. Hopelijk volgen meer fabrikanten dit voorbeeld.
Smartphones laden elkaar op
Een andere interessante ontwikkeling is dat een groeiend aantal smartphones niet alleen zelf draadloos oplaadt, maar ook andere toestellen kan opladen. Die feature staat bekend als reverse wireless charging, oftewel omgekeerd draadloos opladen. De Huawei Mate 20 Pro uit 2018 was de eerste telefoon met deze feature. De smartphone kan zelf draadloos opladen via de bekende Qi-standaard. Leg de Mate 20 Pro omgekeerd neer, leg een toestel met Qi-ondersteuning op de achterkant en de Huawei-telefoon geeft zijn energie draadloos af aan het andere apparaat. Dat hoeft overigens niet per se een smartphone te zijn. Je elektrische tandenborstel, Apple AirPods met draadloos oplaaddoosje en Samsung-smartwatch zijn ook geschikt.

Na de Mate 20 Pro kwamen er meer toestellen met reverse wireless charging. Samsung introduceerde Galaxy S10-reeks, Huawei lanceerde de P30 Pro en in de herfst verschenen ook de Note 10 Plus en Mate 30 Pro. Lange tijd gingen er geruchten dat ook de iPhone 11-serie andere toestellen kon opladen, maar dat bleek toch niet te kloppen.
Omgekeerd draadloos opladen is nog echt een eerste generatie-ontwikkeling. Er moet nog veel verbeterd worden. Zo gaat het laden veel langzamer dan wanneer je het toestel op de normale manier draadloos oplaadt, gaat er relatief veel stroom verloren en kun je de twee apparaten niet tot nauwelijks gebruiken omdat ze op elkaar liggen. Fabrikanten kunnen dus genoeg stappen zetten, al is het niet duidelijk of ze dat – allemaal – gaan doen. Het is ook mogelijk dat één of meerdere merken de feature zo houden of schrappen.

Toekomst
De toekomst voorspellen is moeilijk, ook als het gaat om draadloos opladen. Kijkend naar de afgelopen jaren en vooral dit jaar, zijn er wel trends zichtbaar. Het draadloos laden gaat steeds vlotter en inmiddels zijn er een aantal smartphones te koop die draadloos sneller opladen dan andere toestellen via de kabel.
De kans is groot dat er in 2020 telefoons uitkomen die de accu draadloos nog sneller opladen. Bovendien verwachten we meer modellen die de techniek ondersteunen, ook van merken die er nu nog niets mee doen. Over omgekeerd draadloos laden zijn we nog sceptisch. Het is een feature die nog in de kinderschoenen staat, en we durven niet te zeggen of fabrikanten er verder in gaan investeren. Dat merken we volgend jaar.