Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Nieuw onderzoek: straling van smartphones niet gevaarlijk voor mensen

Erwin Vogelaar
3 februari 2018, 18:34
2 min leestijd
Nieuw onderzoek: straling van smartphones niet gevaarlijk voor mensen

Straling van smartphones vormt geen gevaar voor mensen. Nieuw onderzoek toont nog eens aan dat we zonder angst onze smartphone kunnen gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Smartphone straling niet gevaarlijk

Zonder er veel over na te denken, hebben we de smartphone geaccepteerd als een extensie van onszelf. We houden het toestel de hele dag bij de hand. Er zijn echter nog steeds mensen huiverig over de gevolgen hiervan. Met name voor het effect op onze gezondheid. Een nieuw onderzoek toont nog eens aan: de straling van een smartphone is niet gevaarlijk voor mensen.

In de studie van de National Toxicology Program, onderdeel van de National Institute of Environmental Health Sciences, zijn ratten jaren lang, negen uur per dag met 2G- en 3G-frequenties bestookt. Bij de mannelijke ratten was er wel een hogere kans op het ontwikkelen van tumoren rond het hart. Het gaat echter om hoeveelheden straling waar mensen nooit aan blootgesteld worden. Daarnaast bleken de ratten die werden blootgesteld aan de straling langer te leven dan de andere ratten, maar dat kan ook toeval zijn.

smartphone straling

Teveel straling van bijvoorbeeld röntgen is wel gevaarlijk. Dat gaat echter om ioniserende straling, terwijl smartphones radiofrequente straling uitzenden. Radiofrequente straling is minder schadelijk.

Verschillende instanties en experts stellen dat er geen reden is om aan te nemen dat de straling van smartphones zorgt voor kanker bij mensen. “Zelfs bij frequent dagelijks gebruik door het merendeel van volwassenen, hebben we geen toename van gebeurtenissen als hersentumoren gezien”, stelt Jeffrey Shuren van de Amerikaanse Food and Drug Administration in een statement over dit onderzoek. De FDA gaat het onderzoek controleren.

Tegenover The Associated Press stelt Otis Brawley van de American Cancer Society: “Het bewijs voor een verband tussen mobiele telefoons en kanker is zwak en tot nu toe hebben we geen verhoogd risico op kanker ontdekt bij mensen.”

Andere gevaren

Natuurlijk biedt smartphonegebruik wel andere gevaren waar je bewust van moet zijn als gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan het brandgevaar bij het ‘s nachts toestellen opladen met een neppe lader. Ook maken mensen zich zorgen over de verslavende werking van smartphones.

Bron: FDA
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu