Vanaf deze zomer verplicht de Europese Unie fabrikanten van mobiele apparaten een energielabel toe te voegen aan de verpakking. Zo zit het.
Lees verder na de advertentie.
Smartphone en tablet krijgen EU-energielabel
Vanaf 20 juni 2025 zul je EU-energielabels – die je wel kent van je televisie en koelkast – ook gaan zien aan de verpakking van je nieuwe smartphone. De Europese Unie verplicht fabrikanten namelijk zo’n label toe te voegen om transparantie naar de Europese consument te verbeteren.
Het label bevat verschillende eigenschappen die je als gebruiker wil weten over het product. Zo wordt de batterijduur op een lading getoond, samen met de repareerbaarheidsscore, stevigheidsscore, hoe stof- en waterdicht hij is en hoe veel laadcycli de batterij het volhoudt. Deze scores geven uiteindelijk een energielabel van A tot en met G.

Je ziet de sticker verschijnen op draadloze huistelefoons, smartphones met een mobiele- of satellietverbinding, telefoons zonder internet of apps van derden en tablets met een schermgrootte van 7 tot 17,4 inch. Uitzonderingen gelden nog voor vouwbare apparaten en telefoons die voor 20 juni 2025 zijn uitgebracht.
De Europese Unie eist verschillende eigenschappen van de mobiele apparaten. Zo moeten ze bestand zijn tegen een bepaalde hoeveelheid vallen, stoten en stof- en waterdicht zijn. De batterij moet na 800 laadcycli nog minstens 80 procent van zijn capaciteit bevatten.
Ook krijgen fabrikanten strengere ondersteuningseisen opgelegd. Zo moeten reserve-onderdelen binnen vijf tot tien werkdagen verkrijgbaar zijn voor de consumenten en nog te koop zijn tot zeven jaar na de verkoop van een product. Smartphonereparateurs moeten vervolgens geen restricties tegenkomen in de software tijdens het reparatieproces.
EU verplicht fabrikanten tot beter updatebeleid
De meest opvallende eis is die voor het updatebeleid. De apparaten moeten minstens vijf jaar nadat de verkoop stopt nog software-updates krijgen. In de praktijk kan dit langer zijn, omdat sommige fabrikanten hun smartphones langer ondersteunen.
Google en Samsung geven sommige telefoons bijvoorbeeld zeven jaar updates. Fabrikanten met een korter updatebeleid zullen dit dus moeten verlengen. We houden in de gaten hoe dit zich verder ontwikkelt.
Kies jij later dit jaar voor de (verwachte) Pixel 10 of Galaxy S25 FE? Dan zul je het label waarschijnlijk in de verpakking tegenkomen. Wat vind jij? Is het een goede eis van de Europese Unie of niet?
Lees meer over OnePlus:
- Overzicht: deze telefoons krijgen (waarschijnlijk) Android 16 (18 jun)
- 5 dingen die we al weten over de OnePlus Nord 5 – update (16 jun)
- OnePlus 13s aangekondigd: krachtpatser in compact jasje (5 jun)
- OnePlus Pad 3 officieel: groter scherm en de snelste chip (5 jun)
- OnePlus gaat all-in met AI: dit is er nieuw (27 mei)