Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Hoe steden zich aanpassen om ‘smartphone zombies’ veilig te houden

Erwin Vogelaar
17 oktober 2018, 19:28
4 min leestijd
Hoe steden zich aanpassen om ‘smartphone zombies’ veilig te houden

‘Smartphone zombies’ kijken ook als ze lopend aan het verkeer deelnemen naar beneden. Omdat het verbieden van smartphonegebruik tijdens het lopen een stap te ver gaat, proberen steden zich aan te passen met verschillende experimenten.

Lees verder na de advertentie.

Smartphone zombies: hoe steden zich aanpassen

Als het gaat over verkeersveiligheid en smartphones, dan worden meestal eerst autobestuurders en daarna ook fietsers genoemd. Door afleiding zijn deze deelnemers aan het verkeer namelijk niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor anderen. Zo is het vanaf 1 juli 2019 niet meer toegestaan om fietsend je smartphone te gebruiken. Zelfs niet om bijvoorbeeld Google Maps in de gaten te houden.

Maar ook voor wandelaars is er aandacht nodig. Lopen met een smartphone is volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken namelijk best gevaarlijk. We zijn wandelend met onze smartphone op verschillende manieren afgeleid, reageren slecht op plotselinge gebeurtenissen om ons heen en lopen ook nog eens raar.

Het verbieden van smartphonegebruik tijdens het lopen gaat echter veel te ver. Daarom wordt er ook op een andere manier naar dit probleem gekeken: hoe kan de wereld aangepast worden om smartphonegebruikers veilig te houden?

In Nederland: de lichtlijn

In Bodegraven-Reeuwijk is het bedrijf HIG in 2017 een pilotproject gestart met een lichtlijn bij stoplichten. Deze lijn is op een druk kruispunt geplaatst en kleurt tegelijk met het stoplicht rood en groen.

Hierdoor is het voor voetgangers die naar hun smartphone staren makkelijk te zien of ze moeten stoppen met lopen, en wanneer ze weer verder mogen. In dit geval gaat het dus om een bedrijf dat slim inspeelt op dit moderne probleem en deze lichtlijnen aanbiedt aan gemeenten.

smarpthone zombies

Geïnspireerd op Duitsland

De lichtlijn van HIG is gebaseerd op een soortgelijk experiment in Duitsland. In plaats van een lichtlijn, werd in Augsburg gebruikgemaakt van meer natuurlijk verwerkte losse lampen in de grond. Dit werd gedaan op een druk oversteekpunt, waar onder andere trams rijden.

Een negentienjarige man raakte ernstig verwond toen hij daar met zijn ogen gericht op zijn smartphone tegen een tram aan liep. In andere steden in Duitsland zijn soortgelijke incidenten fataal afgelopen.

smartphone zombies

Een eigen voetpad

Maar het kan ook minder high tech. Zo heeft de Chinese stad Xi’an een speciaal voetpad gemaakt voor mensen die een smartphone gebruiken. Op de honderd meter lange stoep staan duidelijk smartphones afgebeeld. Voetgangers die naar hun smartphone staren en mogelijk wat langzamer lopen dan de rest, moeten daar lopen. De rest loopt op het normale voetpad ernaast.

The Paper sprak locale bewoners. Zo zei Hu Shuya tegen de nieuwswebsite: “Dit stelt ons gerust, want het is een vorm van bescherming.”

smartphone zombies

Waarschuwingen via smartphone

Een interessante studie uit juni 2018 heeft gekeken naar een mogelijkheid om niet de wereld om ons heen, maar juist de smartphone zelf te gebruiken om het verkeer veiliger te maken.

Aan de University of Iowa hebben onderzoekers een manier bedacht om luide geluiden naar smartphones te sturen als waarschuwing. Uit het onderzoek bleek dat de waarschuwingen redelijk effectief waren om mensen weer alert te maken. Toch bleek dat mensen die ondertussen aan het typen waren, niet stopten op de weg.

Er is dus meer onderzoek nodig om te zien hoe deze informatie het beste gecommuniceerd kan worden via smartphones. Een vraag die in zo’n onderzoek ook niet naar voren komt, is hoe snel we gewend raken aan dergelijke waarschuwingen, waardoor ze makkelijker te negeren zijn.

In de praktijk: Watch Out!

In dezelfde categorie is in München de app Watch Out! bedacht, om kinderen en tieners een melding te sturen op drukke plekken. In dit geval krijgen de smartphonegebruikers niet alleen een melding, maar wordt de volledige activiteit van het toestel geblokkeerd. Hierdoor moet de aandacht weer van het scherm naar het verkeer gaan.

De Android-app is echter verwijderd en de iOS-app is sinds 2015 niet meer geüpdatet. Dit experiment is dus niet verder doorgezet.

De toekomst van de stoep

De toekomst voor smartphone zombies ligt daarom toch waarschijnlijk bij de wereld zelf. Bovenstaande voorbeelden zijn voornamelijk nog ideeën en experimenten. Als het echter aan Shaun Helman, chief transportation scientist van de Transport Research Laboratory, ligt, is het aanpassen van de straten veiliger dan het weerhouden van mensen om hun smartphone te gebruiken. We kunnen er niet meer op vertrouwen dat mensen recht vooruit kijken, terwijl de wereld om ons heen wel zo ontworpen wordt.

Tegenover The Telegraph stelt Helman: “Als we informatie willen verstrekken aan mensen die afhankelijk zijn van waar ze naar kijken, dan is het essentieel dat deze informatie te plaatsen op punten waar belangrijke beslissingen worden gemaakt.”

Het is de moeite waard, want volgens een onderzoek van DEKRA is in zes Europese hoofdsteden vastgesteld dat ruim tien procent van de voetgangers met een smartphone bezig is tijdens het oversteken.

Pas jij goed op terwijl je jouw smartphone gebruikt? Dat geldt niet alleen voor het sturen van tekstberichtjes of het lezen van sociale media, maar bijvoorbeeld ook als je een wandelroute via je smartphone zoekt.

Meer over Android in het verkeer

Bronnen afbeeldingen: HIG, Augsburger Allgemeine, The Paper
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu