Smart Pakker: Google Pixel 9 Pro nu voor €696!

Een smartphone zonder poorten: zie jij dat zitten?

8 april 2025, 19:14
4 min leestijd
Een smartphone zonder poorten: zie jij dat zitten?

Nu we steeds meer dunne telefoons zien, doemt een oude droom op: de smartphone zonder poorten. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n toestel? En zou jij een poortloze telefoon willen hebben?

Lees verder na de advertentie.

Is de toekomst aan smartphones zonder poorten?

Smartphones worden steeds dunner. De aankomende Samsung Galaxy S25 Edge zou slechts 5,8 millimeter dik zijn. Maar vouwbare telefoons gaan nog verder. De Oppo Find N5 is, als je hem uitklapt, amper 4,2 millimeter dun. Er is nauwelijks genoeg ruimte om er nog een usb-c-poort in kwijt te kunnen.

Volgens geruchten overwoog Apple daarom om die poort helemaal weg te laten bij zijn aankomende, en ook erg dunne, iPhone 17 Air. Het bedrijf zag daar uiteindelijk van af uit angst voor de EU. Zou die het wel toestaan als je een toestel alleen draadloos op kan laden?

Het antwoord is ja. De EU verplicht fabrikanten om voor usb-c te kiezen áls er een poort aanwezig. Een smartphone zonder poort is echter geen probleem. Het lijkt daarom slechts een kwestie van tijd voor we er eentje gaan zien. Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordeel 1: Sterker en makkelijker waterdicht te maken

Iedere opening in een smartphone maakt de structuur zwakker. De usb-c-poort is het grootste gat in de meeste telefoons. Door hem weg te laten wordt een telefoon daardoor meer rigide en dus beter bestand tegen bijvoorbeeld buigingen.

Oppo Find N5
De dunne Oppo Find N5

Belangrijker: een poortloze smartphone is eenvoudiger waterdicht te maken. Er komt simpelweg minder vocht naar binnen. Dit is wel deels afhankelijk van andere openingen in de behuizing. Het ligt voor de hand dat dergelijke telefoons alleen over e-sim beschikken en geen fysiek simkaart-slot meer hebben. Dan blijven de luidsprekers en microfoons nog over. Daar zijn we voorlopig waarschijnlijk niet van af, al kán geluid ook via vibraties worden opgewekt. Dat deed de Meizu Zero zes jaar geleden al.

Er is ook een voordeel voor fabrikanten. Poorten zijn behoorlijk duur én kwetsbaar. Een flink deel van alle smartphones die gerepareerd moeten worden, hebben een kapotte poort. Die kosten spaar je uit door hem weg te laten.

Voordeel 2: Vrije ruimte voor andere onderdelen

Weet je nog dat de koptelefoonaansluiting verdween van veel smartphones? Een vaak gebruikt argument daarvoor was dat de vrijgekomen ruimte beter benut kon worden. Denk aan een grotere batterij of betere camera’s. Ook een oplaadpoort neemt flink wat plek in. Door hem te verwijderen, ontstaat ruimte voor andere onderdelen.

Voordeel 3: Minder makkelijk te hacken

Misschien heb je weleens gelezen dat smartphones een virus op kunnen lopen als je ze oplaadt via een openbare usb-poort in bijvoorbeeld de bus. Dat wordt een stuk lastiger zonder poort. Ook dieven of zelfs de overheid kunnen de usb-poort gebruiken om bij de data op jouw telefoon te kunnen.

We durven niet te garanderen dat een poortloze smartphone volledig veilig is, maar je maakt het indringers wel een stukje lastiger.

Nadeel 1: Minder snel (en makkelijk) opladen

Leuk en aardig, die voordelen, maar je denkt nu waarschijnlijk al een paar minuten: hoe zit het met opladen? Een terechte vraag, want even snel je smartphone in het stopcontact steken is er niet meer bij. Je zult altijd draadloos moeten laden. Dat betekent dat je naast de adapter ook een extra lader bij je moet hebben als je op pad gaat.

Een smartphone zonder poorten zou waarschijnlijk over Qi2 beschikken. Dat is een draadloze manier van opladen, die werkt met magneten. Een bekend voorbeeld is MagSafe van Apple. Daardoor zit de lader altijd op de juiste plek. Het is wel een stuk onhandiger om je smartphone te gebruiken tijdens het laden als er zo’n ‘puck’ op de achterkant plakt.

Draadloos opladen gaat tegenwoordig steeds sneller. De Xiaomi 15 Ultra bijvoorbeeld haalt 80 watt. Toch is dat nog altijd trager dan de 125 watt die de Motorola Edge 50 Ultra bedraad haalt. Bovendien gaat er bij draadloos laden meer energie verloren.

De xioaomi 15 ultra smartphone in handen met het camera-eiland in beeld.
Xiaomi 15 Ultra

Nadeel 2: Data overzetten duurt langer (en is mogelijk minder veilig)

Data overzetten tussen je smartphone en laptop (of tussen twee smartphones) gaat het makkelijkst met een kabeltje. Hoewel het ook draadloos kan, duurt dat vaak een stuk langer en is het minder betrouwbaar. Bovendien is draadloze data-overdracht makkelijker te onderscheppen door kwaadwillenden.

Nadeel 3: Onmogelijk om bedrade koptelefoons te gebruiken

De meeste mensen zijn inmiddels overgestapt op draadloze oordopjes. Als je de best mogelijke geluidskwaliteit wil, of geen zin hebt om steeds op te laden, blijft een bedrade koptelefoon echter de beste optie. Met een usb-c-poort kun je die, in combinatie met een verloopstukje, gewoon nog gebruiken. Op een smartphone zonder poorten is dat uiteraard onmogelijk.

Poll: wil jij een poortloze smartphone?

Nu we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij hebben gezet, zijn we benieuwd naar jouw mening: zit jij te wachten op een poortloze smartphone of juist niet? Laat je stem horen in de poll en licht je antwoord toen in de reacties onder dit artikel!

Lees het laatste nieuws:

Bron: 9to5Mac
Bron afbeelding: Xiaomi
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu