GfK: smartphonemarkt heeft zijn piek bereikt

Jarno Stinissen
3 maart 2016, 10:56
2 min leestijd
GfK: smartphonemarkt heeft zijn piek bereikt

Ondanks de vele grote toestelaankondigingen in het eerste kwartaal van dit jaar is de verwachting dat de smartphonemarkt dit jaar zijn piek bereikt, aldus marktonderzoeker GfK.

Lees verder na de advertentie.

Meer focus op accessoires

GfK constateert in haar  kwartaalverslag over de smartphonemarkt dat de inkomsten  in het vierde kwartaal van 2015 met 0,2 procent zijn  gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar ervoor. In totaal bedragen de inkomsten  een kleine 106 miljard euro.  Tegenover de procentuele daling van de omzet  staat wel een stijging van het aantal verkochte telefoons. Met een groei  van zes procent kwam het totaal aantal verkochte toestellen  in 2015 neer op 368 miljoen. De gemiddelde prijs per verkochte smartphone daalde echter met 6 procent, wat  grotendeels de dalende  inkomsten verklaart.

De negatieve kwartaalcijfers komen niet als een verrassing voor de  grote spelers in de  mobiele markt. Onder meer Samsung en Apple gaven al eerder aan dat ze verwachten dit jaar minder toestellen te zullen  verkopen. Veel fabrikanten  proberen dit te compenseren door meer op  accessoires en gadgets te focussen. LG lanceerde naast vlaggenschip G5 maar liefst zes gadgets (lees er hier meer over) en HTC zet zwaar in op vr-bril Vive en wearables. Ook Sony presenteerde naast de vernieuwde Xperia X-lijn diverse accessoires.

Populariteit van budgettelefoons

Toch zijn er volgens  GfK ook markten waar de verkoop van smartphones sterk groeit. In het vierde kwartaal noteerde  India bijvoorbeeld een toename van 34 procent in  de verkoop van smartphones. Vooral toestellen van 100 euro of minder doen het goed in dit land.  In West-Europa steeg de smartphone-afzet met 5 procent ten opzichte van een jaar eerder, eveneens  dankzij de populariteit van budgetsmartphones.

GfK voorspelt dat de inkomsten uit de smartphonemarkt dit jaar met een  schamele 0,5 procent stijgen, waarmee het totaalbedrag  neerkomt op 369 miljard euro. De verkoop van smartphones stijgt  volgens de marktonderzoeker  wel van  1,3 miljoen verkochte toestellen in 2015 naar 1,4 miljoen  in 2016. Dat komt voornamelijk dankzij de toenemende  populariteit én kwaliteit van budget- en midrange-smartphones.

→  Lees ook: Een goede smartphone hoeft geen 700 euro te kosten

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu