Achtergrond: waarom smartphones steeds duurder worden

Michel van 't Klaphek
12 maart 2018, 15:00
6 min leestijd
Achtergrond: waarom smartphones steeds duurder worden

Smartphones lijken steeds duurder te worden. Waar je voor een paar jaar geleden voor 500 euro het nieuwste vlaggenschip op de kop tikte, ben je tegenwoordig bijna het dubbele kwijt. Android Planet legt in dit artikel uit waarom smartphones steeds duurder worden.

Lees verder na de advertentie.

Waarom smartphones duurder worden

We horen het de laatste jaren steeds vaker: waarom worden smartphones steeds duurder? Verdienen fabrikanten niet al genoeg? Gaat deze toename direct naar de portemonnee van de fabrikant, of spelen meerdere factoren een rol? Die vragen, en meer, beantwoorden we in dit artikel.

1. Ze kosten meer

Het is misschien een open deur, maar smartphones maken is door de jaren heen een steeds duurdere aangelegenheid geworden. Zo kostte de Samsung Galaxy S2 uit 2011 zo’n 175 euro om in elkaar te zetten, terwijl de materialen in de Samsung Galaxy S8 uit 2017 bij elkaar 250 euro kostten. Gedeeltelijk komt dit prijsverschil door het toegenomen schermoppervlak.

Het display is het duurste onderdeel van een telefoon, en het geval wil dat schermen de afgelopen jaren steeds groter zijn geworden. Zo beschikken onder meer de LG V30, Huawei Mate 10 Pro en Samsung Galaxy S9 over een scherm dat bijna de hele voorkant vult.

samsung galaxy s9 video

In tegenstelling tot de beeldschermen, zijn telefoonbehuizingen steeds compacter geworden. Dit levert vanuit technisch oogpunt een groot probleem op, namelijk: hoe wordt hitte afgevoerd? Om problemen met oververhitting te voorkomen, zoals bij het Note 7-fiasco, is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het doen van onderzoek.

Alle onderdelen in een telefoon produceren namelijk warmte, terwijl ze door de steeds plattere behuizingen ook nog eens dichter op elkaar komen te liggen. Hierdoor hebben fabrikanten de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in behuizingen die efficiënter met hitte (en de circulatie daarvan) omspringen. Rond 2010 waren de meeste telefoons bijvoorbeeld van plastic, terwijl ze tegenwoordig veelal van aluminium of glas zijn gemaakt. Uiteraard zijn dit duurdere materialen.

Ook interessant: Android in 2017: het jaar van de randloze smartphone

2. Ze kunnen meer

Dat brengt ons bij een volgende oorzaak: de toegenomen kosten van onderzoek. Telefoons zijn steeds slimmer geworden en bieden meer functies. Waar je rond 2010 met je smartphone kon sms’en, bellen en enkele games spelen, zijn toestellen tegenwoordig voorzien van geavanceerde gezichtsherkenning. En dan hebben we het nog niets eens gehad over technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) en augmented reality (AR).

Om deze technologie te ontwikkelen, is een hoop geld nodig. Fabrikanten maken helaas niet bekend hoeveel geld wordt besteedt aan specifieke onderzoeksprojecten. De beste schattingen die we kunnen maken, hebben betrekking op de inkoopkosten van materialen. Zo laat onderstaande grafiek zien hoe de gemiddelde verkoopprijs van diverse fabrikanten door de jaren heen gestegen is.

Waarom telefoons steeds duurder worden

Bedenk hierbij wel dat er nog een hoop kosten bijkomen. Denk alleen al aan het maken van reclame, loon voor het personeel, juridische zaken, huur van bedrijfspanden en ga zo maar door: precies weten hoeveel een telefoon écht kost, zullen we nooit weten.

Lees ook: Van Face Unlock tot irisscanners: welke schermvergrendeling is het beste?

3. De aloude wet van vraag en aanbod

Ken je die vraag & aanbod-grafieken uit de economieles van de middelbare school nog? Deze lijken namelijk verdacht toepasbaar op de huidige smartphonemarkt. Met andere woorden: fabrikanten zijn aan het kijken waar de vraag- en aanbod-lijn elkaar precies snijden. Bij welke prijs en aantal verkochte exemplaren behalen ze de maximale winst?

Zodoende is men volop aan het experimenteren met adviesprijzen. De stap van Apple om de iPhone X boven de magische grens van 1000 euro te prijzen, is daarom interessant. Analisten dachten op voorhand dat consumenten niet bereid zouden zijn om 1159 euro voor een telefoon neer te leggen, maar niets bleek minder waar. Volgens Apple doet de iPhone X het enorm goed.

Samsung Galaxy Note 8 problemen

Android-fabrikanten blijven momenteel nog iets onder deze magische grens zitten, maar het scheelt niet veel. De Samsung Galaxy Note 8 kostte bij uitkomst bijvoorbeeld 999 euro. De Samsung Galaxy S9 Plus zit er met zijn adviesprijs van 949 euro ook dichtbij.

De vraag is waar het plafond ligt: hoeveel zijn mensen bereid om maximaal voor een smartphone neer te leggen? Wat voor de één een hoop geld is voor een telefoon, vindt een ander immers wel meevallen.

‘Maximumprijs is persoonlijk’

Mensen die bijna duizend euro neertellen voor een telefoon, vinden dat het toestel dat waard is. Of dit hem nou zit in ontwerp, merkbeleving, gebruikersgemak of innovatieve functies: blijkbaar is de prijs te rechtvaardigen.

Bovendien is het vanuit fabrikant oogpunt niet meer dan logisch om smartphones een hoge adviesprijs mee te geven. Loyale fans leggen dit bedrag namelijk sowieso wel op tafel. Mensen die minder enthousiast over je product zijn, kopen pas wanneer het toestel afgeprijsd is.

Dit punt kan het best geïllustreerd worden aan de hand van een voorbeeld. Stel: de loyale fan van een merk is bereidt 1000 euro voor de nieuwste telefoon neer te leggen. De matig enthousiaste consument heeft daarentegen een budget van 500 euro. Het is dan logischer voor de fabrikant om de nieuwste telefoon voor 1000 euro te verkopen, dan voor 500 euro. Op die manier wordt namelijk meer omzet verdiend aan één telefoon.

Daarbovenop kun je altijd nog in prijs dalen, bijvoorbeeld wanneer de verkoop tegenvalt. Dit zien we dan ook regelmatig gebeuren. Zo kwam de LG G6 in maart 2017 uit tegen een prijs van 749 euro. Een paar maanden later, in begin juli, kon je hem al voor iets meer dan 500 euro op de kop tikken. Een daling van ruim 30(!) procent.

Worden telefoons eigenlijk wel duurder?

We hebben ons tot nog toe gefocust op de vraag waarom telefoons duurder worden. Maar klopt deze bewering eigenlijk wel? Als we naar de geschiedenis kijken, is het namelijk niet de eerste keer dat we ‘buitensporige’ prijzen voor de nieuwste telefoons betalen.

Midden jaren ’90 kostten telefoons namelijk net zoveel als de toppers van vandaag de dag. De Motorola StarTAC uit 1996 kostte bij introductie bijvoorbeeld ruim 1000 euro. Ook de Nokia 2210 uit 1994 was aan de prijs: de eerste exemplaren gingen voor ruim 800 euro over de toonbank.

Deze hoge prijzen kunnen worden verklaard aan de hand van de ‘nieuwheid’ van het product. Nieuwe productgroepen en technologieën zijn in het begin namelijk altijd prijzig. Pas na verloop van tijd worden ze meer gemeengoed, en daarmee goedkoper.

Dit zagen we bijvoorbeeld de afgelopen jaren gebeuren. Waar we in 2013 gemiddeld nog 337 euro voor een telefoon neertelden, was dit bedrag in 2017 gedaald naar net iets meer dan 200 euro. Dit heeft alles te maken met het feit dat er simpelweg meer telefoons in het goedkopere segment zijn bij gekomen, waardoor de gemiddelde prijs flink is gedaald.

Wat gaat de toekomst brengen?

Vlaggenschepen zijn echter steeds duurder geworden. Wederom is het voorbeeld van de Samsung Galaxy S2 hiervoor geschikt. De toenmalige topper kostte rond de 599 euro bij uitkomst in 2011, terwijl we voor de instapvariant van de Samsung Galaxy S9 alweer 849 euro kwijt zijn. Het lijkt er daarom op dat we simpelweg bezig zijn met een nieuwe cyclus.

Het fenomeen dat hoogwaardige toestellen duurder worden, is daarom geen nieuwe ontwikkeling. Wie weet dalen de prijzen de komende jaren wel weer, omdat nieuwe technologieën en functies als gezichtsherkenning de standaard worden. Het kan echter ook goed zijn dat fabrikanten vasthouden aan de adviesprijzen van nu, omdat ze weten dat wij bereid zijn om de bedragen op tafel te leggen.

Android Planet houdt je op de hoogte van de laatste nieuwtjes over telefoons, geeft je de beste tips en staat je bij met advies. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de Android Planet-app.

Bronnen afbeeldingen: Android Authority, Wikipedia
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu