6 smartphones waar we het meest naar uitkijken in 2015

Gijs Ettes
26 januari 2015, 22:05
5 min leestijd
6 smartphones waar we het meest naar uitkijken in 2015

2014 was een mooi jaar voor smartphoneliefhebbers met een groot aantal toestellen om enthousiast over te worden. Denk aan de veelzijdige  Galaxy Note 4, de dubbelzijdige YotaPhone 2 en de goedkope, maar krachtige OnePlus One. Wat gaat 2015 brengen?

Lees verder na de advertentie.

Smartphones in 2015

In dit artikel zetten we op een rijtje naar welke smartphones in 2015 wij het meest uitkijken. We hebben er bewust voor gekozen om het lijstje niet te nummeren, aangezien van veel smartphones nog niet precies bekend is wat we ervan kunnen verwachten. Dat maakt het lastig – en misschien wel oneerlijk – om de toestellen nu al onderling te vergelijken.

Samsung Galaxy S6

Galaxy S6 smartphones in 2015

De Galaxy S6 is de afgelopen weken al veelvuldig aan bod gekomen, al weet Samsung vooralsnog veel informatie over het toestel verborgen te houden. Op basis van de laatste geruchten is er echter genoeg om enthousiast over te worden. Zo krijgt het vlaggenschip naar verluidt (eindelijk) een behuizing van metaal, gecombineerd met glas. Het moet ervoor zorgen dat de S6 de premium uitstraling krijgt die past bij het verwachte prijskaartje van de smartphone. Ook zouden er Edge- en Active-varianten van het toestel in ontwikkeling zijn, die respectievelijk beschikken over gebogen schermranden en een waterbestendige behuizing. Een groot pluspunt van de Galaxy S6 is dat het toestel waarschijnlijk op Android 5.0 draait met een sterk afgeslankte versie van TouchWiz.

HTC One M9

htc one m9 android

De HTC One M8 staat nog steeds bovenaan in onze lijst met de beste Android-smartphones van dit moment en niet zonder reden: het  toestel ziet er niet alleen prachtig uit dankzij de metalen unibodybehuizing, maar is ook nog eens snel en gebruiksvriendelijk. Zijn opvolger kan wat ons betreft dan ook niet snel genoeg komen. De verwachting is dat HTC op 1 maart, precies een dag vóór de start van het MWC, het nieuwe vlaggenschip uit de doeken doet. De M9 zal qua design en formaat overeenkomen met zijn voorganger, maar wordt voorzien van een betere camera en meer audiofeatures. Ook moet er een snellere Qualcomm Snapdragon 810-processor met acht cores aanwezig zijn en Android 5.0 met de uitstekende Sense-skin van HTC.

OnePlus 2

OnePlus 2

De OnePlus One wist vorig jaar een hoop media-aandacht te genereren dankzij de lage prijs en de uitstekende specs, maar ook door het feit dat de smartphone zo slecht leverbaar was. De One is nog steeds alleen op uitnodiging te bestellen, al zijn er geregeld momenten waarop de smartphone vrij verkrijgbaar is. Volgens de laatste berichten is zijn opvolger, de OnePlus 2, uitgesteld tot het derde kwartaal van 2015  door vermeende problemen met de Snapdragon 810-chip (die door overhittingsproblemen niet in de Galaxy S6 wordt geïmplementeerd).  We zijn niettemin benieuwd op welke fronten het toestel zijn voorganger gaat verbeteren. Maar we hopen ook dat de berichten over een adviesprijs van circa 500 dollar onjuist zijn.

LG G4

lg g4

Het is alweer een tijdje stil rondom de opvolger van de LG G3, al kunnen we ons uitgaande van de gelekte specs gaan opmaken voor alweer een indrukwekkend vlaggenschip. Zo zou de G4 voorzien worden van een iets kleiner 5,3 inch-scherm met een QHD-scherm. Het voordeel hiervan is dat het toestel beter te hanteren is met één hand, iets dat vrij lastig is met het huidige topmodel van LG. Verder zou de LG G4 beschikken over een vlotte 64-bits processor die is gebaseerd op de Snapdragon 810-chipset van Qualcomm en wordt bijgestaan door 3 of 4GB aan werkgeheugen. Geruchten gaan ook dat LG de smartphone voorziet van een betere 16 megapixel-camera en een betere accu(duur). Vooral dat laatste is wenselijk, aangezien de LG G3 bij gemiddeld gebruik binnen een dag weer aan de oplader moet.

Sony Xperia Z4

Sony Xperia Z4

Sony – en dan met name de mobiele tak van het bedrijf – had het zwaar te verduren in 2014. Het is dan ook te hopen dat het bedrijf dit jaar met iets unieks op de proppen komt om het tij te keren. De Xperia Z3, Z3 Compact en de tablets van Sony waren stuk voor stuk prima, maar boden op het gebied van design en unieke features weinig nieuws. Ook de Android-skin van Sony is aan vervanging toe; wat ons  betreft mag de fabrikant best eens naar de concurrentie kijken. Mocht Sony zijn smartphonedivisie niet verkopen, dan zijn we erg benieuwd wat het met de Xperia Z4 gaat doen.  Volgens de laatste geruchten komt de Z4 in twee versies met een QHD- en een 1080p-scherm. Ook zou er een snellere chip, meer werkgeheugen en een grotere accu aanwezig zijn. De grootste vooruitgang wordt mogelijk op het gebied van fotografie geboekt: de Xperia Z4 zou namelijk beschikken over een  vernieuwde Exmor CMOS-sensor. Wij zijn benieuwd.

Huawei (Ascend) P8

Huawei Ascend P8

Dat Huawei werkt aan een opvolger voor  de uitstekende Ascend P7 weten we vrijwel zeker, enkel over de naam van het toestel bestaan nog twijfels. Zo gaan geruchten dat Huawei van plan is om de Ascend-naam te laten vallen. Naar verwachting onthult Huawei de P8 – zoals we ‘m voor het gemak nu even noemen – op een apart evenement in april. Van de meeste smartphones in dit lijstje zullen we tijdens het MWC (2-5 maart) waarschijnlijk meer te weten komen, maar Huawei is bang dat zijn aankomende vlaggenschip tijdens dat evenement ondergesneeuwd wordt door andere aankondigingen. Veel over de Huawei P8 weten we overigens nog niet; er gaan geruchten over een Kirin 930 octacore-processor en 3GB aan werkgeheugen, maar productfoto’s zijn vooralsnog niet uitgelekt. Mogelijk blijft dat ook zo, aangezien Huawei veel van zijn smartphone-onderdelen zelf produceert. Op die manier kan het bedrijf min of meer zelf bepalen wat wel en niet uitlekt.

Naar welke smartphone kijk jij het meest uit in 2015? Laat het weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu