Wacht nog maar even: vanaf 2021 zijn opvouwbare smartphones pas steviger

Thomas Haenen
6 maart 2019, 12:21
2 min leestijd
Wacht nog maar even: vanaf 2021 zijn opvouwbare smartphones pas steviger

Corning, de maker van Gorilla Glass, werkt aan een nieuw beschermlaagje voor opvouwbare smartphones. Daarmee zijn die kwetsbare toestellen iets beter beschermd. De techniek laat echter nog even op zich wachten.

Lees verder na de advertentie.

Opvouwbaar Gorilla Glass in de maak

Het bedrijf hoopt binnen nu en twee jaar ultradun, buigbaar glas te hebben ontwikkeld voor opvouwbare smartphones. Volgens Wired werkt Corning aan een glazen laag van 0,1 millimeter dik, die tot wel vijf millimeter gebogen kan worden. Glas is eigenlijk niet echt buigbaar, maar door de geringe dikte weet Corning het toch een redelijke speling te geven.

Het glas staat nog wel in de kinderschoenen: Corning verwacht dat het pas over twee jaar bruikbaar is voor smartphones. Dat betekent dat de eerste opvouwbare toestellen het voorlopig zonder een beschermend laagje Gorilla Glass moeten doen.

Gorilla Glass 6

Zo werkt Gorilla Glass

Het Gorilla Glass van Corning is tegenwoordig op zowat alle smartphones te vinden. Het is een laagje glas dat minder dan een millimeter dik is, maar wel belangrijke bescherming biedt voor je toestel. Zo overleeft een Galaxy S10 met het nieuwe Gorilla Glass 6 liefst zestien keer een val van een meter op een ruw oppervlak. Ook als je het toestel in dezelfde broekzak stopt als je sleutels, hoef je niet direct bang te zijn voor krassen.

Op een opvouwbare smartphone ontbreekt die bescherming. Het Gorilla Glass dat op andere smartphones wordt gebruikt, is namelijk niet buigbaar. In plaats daarvan zijn toestellen als de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X slechts beschermd met een dun laagje plastic. Dat is erg kwetsbaar voor krassen en valschade. Vooral bij de Mate X, waar het scherm aan de buitenkant zit, is de kans op krassen groot.

Deze plastic laag heeft nog een bijkomend nadeel. Nadat je het toestel een paar duizend keer open- en dichtklapt, kan er namelijk een zichtbare vouw in het beeld ontstaan op het scharnierpunt. Samsung zou hard werken aan een oplossing, maar overweegt voor nu klanten gratis een vervangend scherm aan te bieden.

Opvouwbare smartphones nu nog kwetsbaar

Daardoor is het voor de meeste gebruikers waarschijnlijk slim om niet direct de Galaxy Fold in huis te halen. Het toestel kost waarschijnlijk zo’n 2000 euro als hij later dit voorjaar in Nederland verschijnt. Als je niet voorzichtig met het scherm omgaat, loop je al gauw het risico dat je nog veel meer betaalt om het regelmatig te vervangen.

Bron: Wired
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate X
Huawei Mate X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu