Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Opinie: de grootte van het smartphonescherm heeft zijn limiet bereikt

Redactie
8 januari 2015, 21:34
2 min leestijd
Opinie: de grootte van het smartphonescherm heeft zijn limiet bereikt

2014 is het jaar dat de grootte van een smartphone officieel zijn limiet heeft bereikt. Daarom bij dezen een oproep aan fabrikanten: maak de schermen in 2015 niet nóg groter.

Lees verder na de advertentie.

De nutteloze term phablet

Een paar jaar geleden werd de term ‘phablet’ in het leven geroepen. De combinatie van ‘phone’ en ‘tablet’ werd gebruikt om smartphones met een scherm van 5 inch of groter mee aan te duiden. In 2014 is het woord officieel nutteloos geworden. Inmiddels heeft vrijwel elk vlaggenschip een scherm van 5 inch of groter, en krijgen goedkopere smartphones ook steeds vaker een 5 inch-scherm met een hd-resolutie.

De kleine smartphone sterft uit. We zijn gewend geraakt aan grotere schermen, en gebruiken onze smartphones als een soort mediahub. Een YouTube-video bekijken, tweets bekijken, e-mails sturen en WhatsApp’en. Het gaat allemaal fijner op een 5 inch-scherm dan een 3 inch-scherm.

Smartphonescherm: groot, groter, grootst

De afgelopen jaren hebben fabrikanten echter een trend in stand gehouden om elk jaar een smartphone uit te brengen die een groter scherm had dan zijn voorganger. Want als je een nieuwe smartphone gaat kopen, wil je natuurlijk wel een groter scherm hebben. De drang naar een groter smartphonescherm lijkt in 2014 voor het eerst te zijn gestopt. Fabrikanten kwamen dat jaar na het uitbrengen van smartphones met een 5 en 5,5 inch-scherm met toestellen met schermen die richting de 6 inch gaan. En nu is echt het limiet bereikt.

nexus6-7

Toen ik mijn Nexus 6 ontving, wist ik het zeker: een smartphone kan gewoonweg niet groter worden dan dit. Anders kun je ‘m niet fijn besturen. Of überhaupt normaal met één hand vasthouden. Of in je broekzak stoppen. En terwijl velen 6 inch al veel te groot en onhandig vinden, moest ik dan ook voor het eerst bekennen: dit is mijn limiet. Oké, we kunnen de schermranden nog verkleinen om op deze manier meer scherm in hetzelfde formaat smartphone te krijgen. Maar groter dan 6 inch gaat gewoonweg niet als je een toestel moet besturen. Het is het  maximum  en we kunnen blij zijn dat we er eindelijk zijn gekomen.

Ik hoop dat fabrikanten zich in 2015 gaan richten op andere eigenschappen van een smartphone. Breng een smartphone met een 5 tot 5,5 inch-scherm uit, wat voor velen de sweet spot is. Zorg dat de schermranden dun zijn en gebruik een full-hd-resolutie. Een 5 inch-scherm heeft namelijk vrij weinig aan een QHD-resolutie. 2015 kan het jaar worden waarin fabrikanten zich eindelijk realiseren dat het niet groter moet, maar wel beter. En daar kijk ik enorm naar uit.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu