De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Minister Schultz: ‘Smartphonegebruik op de fiets straks verboden’

Rick van der Veer
12 december 2016, 10:29
2 min leestijd
Minister Schultz: ‘Smartphonegebruik op de fiets straks verboden’

Je smartphone op de fiets gebruiken wordt straks bij wet verboden. De minister van Infrastructuur, Melanie Schultz, werkt aan nieuwe regels die het gebruik van je telefoon op de fiets aan banden moeten leggen.

Lees verder na de advertentie.

Smartphoneverbod fiets

Het gebruiken van je smartphone terwijl je aan het fietsen bent mag straks niet meer. Minister Schultz liet dat vandaag weten via een brief aan de Tweede Kamer. De minister gaat experts de opdracht geven uit te zoeken of een dergelijk verbod mogelijk is.

Volgens de minister blijkt uit onderzoek dat het gebruik van een touchscreen tijdens het fietsen het meeste gevaar oplevert. Om deze reden mag je straks ook geen smartphone meer gebruiken als deze in een houder op je stuur zit. Bellen met een koptelefoon op die een microfoon heeft wordt niet verboden, aangezien je hier je handen bij vrij hebt.

smartphoneverbod fiets

Minister Schultz zei vorig jaar nog niets te zien in een verbod. In andere landen met regels rondom het gebruik van smartphones op de fiets zou het moeilijk te handhaven zijn. Daardoor zouden dergelijke regels in Nederland weinig zin zouden hebben. Campagnes om het telefoongebruik op de fiets van vooral jongeren te beïnvloeden zouden te weinig zin hebben gehad. Daardoor is een verbod onvermijdelijk, aldus de minister.

Hoe hoog de boete straks wordt voor appen op de fiets is nog niet duidelijk. De minister wil eerst nog resultaten afwachten van onderzoeken die de gevolgen van smartphonegebruik op de fiets in kaart willen brengen. Bovendien lopen er nog voorlichtingscampagnes waarvan de minister een evaluatie wil laten maken.

Plan verkeersveiligheid

De nieuwe regels voor fietsers zijn onderdeel van een groter plan rondom verkeersveiligheid. Het aantal gewonden in het verkeer is vorig jaar met 3 procent gestegen, waarbij vooral meer fietsers betrokken waren bij ongelukken. Minister Schultz zet dan ook extra haast achter een nieuwe strategie voor verkeersveiligheid dat tot aan het jaar 2030 moet zorgen voor een afname van het aantal verkeersslachtoffers.

Bron: AD
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's