Minister: ‘Smartphone op de fiets gebruiken vanaf 2020 verboden’
Thomas Haenen

Binnen nu en een paar jaar mag je niet meer je smartphone gebruiken op de fiets. De Minister van Infrastructuur komt volgend jaar met een wetsvoorstel voor het verbod.

Smartphoneverbod op de fiets in de maak

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil het wetsvoorstel in de loop van 2018 introduceren. Over de precieze inhoud van de wet wordt op dit moment nog overlegd met de Raad van State en het Openbaar Ministerie. Zo moeten de nieuwe regels helder en handhaafbaar worden, zo geeft de minister aan.

Als het wetsvoorstel uiteindelijk de Tweede Kamer passeert, gaat het vervolgens waarschijnlijk in 2020 in. Hoe het verbod precies ingevuld wordt is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk krijg je straks een boete voor het gebruik van de smartphone op de fiets. Hoe hoog die boete is, wordt later bepaald.

smartphone auto boete

Met het smartphoneverbod op de fiets hoopt de Minister van Infrastructuur de verkeersveiligheid te vergroten. Het aantal ernstig gewonden in het verkeer neemt al jaren toe; vorig jaar waren er ruim 21.000. Hoewel telefoongebruik niet de belangrijkste oorzaak is, ziet de overheid het wel als gevaarlijk.

Geen smartphone in de auto

Het gebruik van de mobiele telefoon in de auto is al jaren verboden, maar tot nu toe lijkt dat beperkt effect te hebben. In een recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid onder 4000 weggebruikers gaf 62 procent van de ondervraagden aan hun smartphone wel eens in de auto te gebruiken. Dat terwijl 86 procent van de ondervraagden zich als bijrijder onveilig voelt als de chauffeur een bericht verstuurt tijdens het rijden.

Verschillende fabrikanten en organisaties voeren al langer actie tegen smartphonegebruik in het verkeer. Zo worden sommige Samsung-smartphones sinds dit jaar voorzien van de In-Traffic Reply-app van het bedrijf. Ontvang je een sms’je of WhatsApp-berichtje tijdens het fietsen, dan stuurt de app automatisch een bericht terug dat je nu even niet bereikbaar bent. De overheid lanceert in 2018 ook nog een campagne over verstandig gebruik van de smartphone in de auto en op de fiets.

Lees het laatste nieuws over Android

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.