De Samsung Galaxy S21 FE nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Smartphone op je fiets? Dat levert je vanaf 1 juli 2019 een boete op

Thomas Haenen
25 september 2018, 16:04
2 min leestijd
Smartphone op je fiets? Dat levert je vanaf 1 juli 2019 een boete op

Vanaf 1 juli 2019 is het niet meer toegestaan om je smartphone onderweg te gebruiken. Dat was al verboden op de auto, maar vanaf volgend jaar ook op de fiets. 

Lees verder na de advertentie.

Smartphoneverbod op de fiets vanaf 2019

Een conceptwetsvoorstel werd eind vorig jaar al besproken, maar is nu daadwerkelijk door Minister Cora van Nieuwenhuizen geïntroduceerd. “Het wordt verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel electronisch apparaat vast te houden,” aldus de minister.

Het gebruik van je mobieltje was al verboden in de auto en verschillende andere voertuigen. De boete daarvoor is 230 euro. Nu wordt dat verbod uitgebreid naar fietsers, trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor. De precieze hoogte van de boete voor deze voertuigen is nog onbekend.

smartphone auto boete

Met het smartphoneverbod op de fiets hoopt de Minister van Infrastructuur de verkeersveiligheid te vergroten. Het aantal ernstig gewonden in het verkeer neemt al jaren toe; vorig jaar waren er ruim 21.000. Hoewel telefoongebruik niet de belangrijkste oorzaak is, ziet de overheid het wel als gevaarlijk.

Geen smartphone in de auto

Het gebruik van de mobiele telefoon in de auto is al jaren verboden, maar tot nu toe lijkt dat beperkt effect te hebben. In een recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid onder 4000 weggebruikers gaf 62 procent van de ondervraagden aan hun smartphone wel eens in de auto te gebruiken. Dat terwijl 86 procent van de ondervraagden zich als bijrijder onveilig voelt als de chauffeur een bericht verstuurt tijdens het rijden.

Verschillende fabrikanten en organisaties voeren al langer actie tegen smartphonegebruik in het verkeer. Zo worden sommige Samsung-smartphones sinds vorig jaar voorzien van de In-Traffic Reply-app van het bedrijf. Ontvang je een sms’je of WhatsApp-berichtje tijdens het fietsen, dan stuurt de app automatisch een bericht terug dat je nu even niet bereikbaar bent.

Lees meer over Android-smartphones

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu