De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom de smartphoneverkoop van Samsung en LG tegenvalt

Rens Blom
31 juli 2019, 10:44
3 min leestijd
Waarom de smartphoneverkoop van Samsung en LG tegenvalt

De groei van Chinese nieuwkomers als OnePlus, Oppo en Xiaomi zit de concurrentie in de weg. LG’s smartphoneverkoop daalt opnieuw en ook Samsung noteert tegenvallende cijfers. Toch zijn de twee bedrijven positief: ze verwachten een zonnigere toekomst. Hoe komt dat?

Lees verder na de advertentie.

LG’s smartphonetak blijft een zorgenkind

Het is geen geheim dat de smartphoneafdeling van LG het moeilijk heeft. De fabrikant verkoopt al jaren steeds minder toestellen, maakt hier ook al even verlies op en heeft inmiddels een marginaal marktaandeel. Uit de nieuwste financiële cijfers blijkt dat LG in het tweede kwartaal ruim twintig procent minder smartphones verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2018.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar leverde de fabrikant in de afgelopen drie maanden wel bijna zeven procent meer toestellen. Dit is vermoedelijk te danken aan de introductie van nieuwe modellen als de G8 ThinQ, G8s ThinQ en V50 ThinQ 5G.

LG G8s ThinQ

De tegenvallende verkoopresultaten hebben ook effect op de financiële resultaten van LG. Het bedrijf maakte dit kwartaal omgerekend 240 miljoen euro verlies op zijn smartphonetak. In een verklaring schrijft de fabrikant dat de negatieve cijfers te wijten zijn aan hogere marketingkosten van nieuwe smartphones, en investeringen die horen bij de verplaatsing van de smartphoneproductie naar Vietnam.

Samsung verkoopt meer maar verdient minder

Ook marktleider Samsung heeft een matig tweede kwartaal achter de rug. Het bedrijf verdiende liefst 42 procent minder aan zijn smartphonetak en dat is bijzonder, want het verkocht juist méér toestellen. De verkoopstijging is te danken aan de populariteit van Galaxy A-modellen als de Galaxy A40, A50 en A70. Deze midrange telefoons hebben een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding en zijn honderden euro’s goedkoper dan de Galaxy S10-serie.

Het succes van de A-lijn heeft voor Samsung een (verwachte) keerzijde. Het bedrijf schrijft dat de wereldwijde verkoop van dure smartphones als de Galaxy S10 en S10 Plus de afgelopen maanden tegenviel. Opvallend, want in Nederland zijn de Galaxy S10-verkoopcijfers best indrukwekkend. In drie maanden leverde Samsung meer dan 100.000 exemplaren van de S10-serie.

Waarom verkopen LG en Samsung minder (dure) toestellen?

De tegenvallende wereldwijde smartphoneverkoop van LG en Samsung heeft een aantal verklaringen. Beide bedrijven zeggen last te hebben van een stagnerende high-end markt. Gebruikers doen langer met hun toestel en als ze een nieuw model kopen, is dat vaker een goedkopere smartphone. Onderzoeksbureau IDC concludeerde in juni al dat de smartphoneverkoopprijs in Europa daalt.

De competitief geprijsde smartphones van Chinese merken vormen ook een probleem, schrijft LG. Hoewel de fabrikant geen namen noemt, doelt het vermoedelijk op concurrenten als Xiaomi, OnePlus en Oppo. Deze bedrijven verkopen toestellen in meerdere prijssegmenten en zetten in op een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Sinds kort zijn de drie fabrikanten ook officieel in Nederland actief, waardoor de concurrentie alleen maar toeneemt.

samsung galaxy a50 review

Zo willen LG en Samsung hun smartphoneverkopen laten stijgen

LG’s smartphoneverkopen dalen al jaren, ondanks verwoede pogingen het tij te keren. De fabrikant verwacht dat het volgende kwartaal daadwerkelijk succesvoller wordt omdat er nieuwe betaalbare toestellen uitkomen, waaronder een speciale W-serie in India. Bovendien rekent LG op een grotere vraag naar 5G-smartphones, en dat moet ook geld opleveren. Momenteel verkoopt het bedrijf één 5G-toestel in Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Ook Samsung zet in op de introductie van nieuwe smartphones, en die verschijnen onder andere in de Galaxy A-serie. De fabrikant zegt dat de toestellen later dit jaar uitkomen, maar geeft geen details. Geruchten hebben het al een tijd over de Galaxy A90, een 5G-smartphone met een razendsnelle processor en uitschuifbare selfiecamera.

Samsung presenteert op 7 augustus ook de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus, die volgens gelekte informatie eind augustus wereldwijd te koop zijn. Daarnaast wil het bedrijf in september eindelijk de Galaxy Fold uitbrengen, de opvouwbare smartphone die vanwege kwaliteitsproblemen maanden is uitgesteld.

Denk jij dat de strategieën van LG en Samsung voldoende zijn om meer smartphones te verkopen? Of verwacht je dat merken als Xiaomi en OnePlus steeds groter worden? Discussieer mee in de comments!

Het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu