
Smartwatches staan op het punt van doorbreken. Deze slimme horloges moeten er (mede) voor zorgen dat de markt van high-end smartphones niet afvlakt. Daarom kijken telefoonfabrikanten verder dan hun smartphones en zoeken ze naar mogelijkheden om de groei op lange termijn vast te houden. Een accessoire als een smartwatch komt daarbij als geroepen.
Sterker nog: dit moet hét jaar van het slimme horloge worden. Het jaar dat het wereldwijd bij iedereen in de aandacht komt. Maar, wat heb je nu precies aan een smartwatch? Is deze goed te combineren met je smartphone en heb je zoiets echt nodig? Androidplanet duikt het Smartwatch Android-aanbod in en zet voor jou op een rijtje welke slimme horloges de moeite waard zijn.
Lees verder na de advertentie.
Hoewel de allereerste smartwatch al in de jaren tachtig het levenslicht zag, staan wearables pas sinds een jaar volop in de schijnwerpers. Massale geruchtenstromen houden de gemoederen al een tijd bezig. Is Apple nu in het diepste geheim bezig aan zijn vermeende iWatch? Kondigt Samsung op het World Mobile Congress eind februari dan eindelijk de opvolger van de Galaxy Gear aan? De aandacht die het Kickstar-project van Pebble genereerde, heeft ook flink bijgedragen aan de toegenomen bekendheid van de slimme horloge.
Wat is een smartwatch nu eigenlijk precies? Vanuit één perspectief bekeken lijkt het op een klassiek horloge. Je hebt natuurlijk het klokje met wijzers en cijfers, de band (van metaal of plastic) en het clipje om hem los of vast aan je pols te maken. Kijk je er langer naar, dan kom je erachter dat het draagbare ding een verlengstuk is van je smartphone. Door middel van nfc of bluetooth zoekt het apparaat contact met je telefoon om er mee te communiceren en relevante meldingen te tonen.
Het geheim van de smartwatch

Zodoende kan je met een smartwatch bijvoorbeeld bellen, muziek luisteren en foto’s schieten. Daardoor zou je veel tijd kunnen besparen. Als je je telefoon wilt pakken moet je hem keer op keer uit je broekzak halen. De smartwatch zit zoals gebruikelijk om je pols en kun je dus zo raadplegen. In het begin zal het horloge vooral in dienst staan van je telefoon, maar in een verre toekomst moet het draagbare ding vooral een eigen leven gaan leiden en bepaalde werkzaamheden versnellen.
Momenteel is de smartwatch vooral bij gadgetfans populair. Eind vorig jaar berichtte marktonderzoeksbureau GfK dat er in Nederland 4300 smartwatches werden verkocht. De meeste daarvan gingen in het laatste kwartaal over de toonbank. Een hoog aantal als je het vergelijkt met voorgaande jaren, maar een peulenschil vergeleken met het aantal verkochte smartphones. Nu bijna alle grote fabrikanten hebben aangegeven flink in te gaan zetten op slimme horloges, lijkt een revolutie nabij.
Ergens is het wel gek. Telefoonfabrikanten die jarenlang massa’s mensen hebben verteld om de tijd af te lezen op een telefoonscherm in plaats van een horloge, willen nu dat wij weer massaal klokken dragen. De vraag is of deze bedrijven wel de expertise hebben om mooie horloges te maken. Want hoe je het nu wendt of keert: veel consumenten zien een horloge meer als een sieraad dan een klok waarop ze kunnen zien hoe laat we op dat moment leven.
Het huidige smartwatch Android-aanbod op een rij
Mensen willen met een horloge gezien worden. Daarom zal het uiterlijk van een smartwatch meer een rol spelen dan bij een smartphone. Hieronder lichten we enkele slimme horloges uit die nu verkrijgbaar zijn. Daarbij hebben we natuurlijk ook gekeken naar het uiterlijk en het design.
Pebble Smartwatch

Het is het meest succesvolle Kickstarter-project tot nu toe: de Pebble smartwatch. Mensen konden investeren om de ontwikkeling van het slimme horloge tot stand te laten komen en dat lukte. De Pebble heeft een e-paper-scherm dat dat je via bluetooth verbindt met je smartphone. Het 1,26 inch-scherm geeft teksten scherp weer. Wel is het watervaste ding nogal aan de dure kant, zeker als we de problemen met de accu meenemen.
Sony SmartWatch 2

De Sony Smartwatch 2 is verre perfect, maar hij is wel de beste die tot nu toe te verkrijgen is. Zo zit het horloge stevig in elkaar, is hij waterdicht en heeft hij – niet onbelangrijk – een batterij die lang meegaat. De bandjes zijn te verwisselen en dat is voor een sieraad natuurlijk een handige bijkomstigheid. Keerzijde van de medaille is dat de resolutie vrij laag is en de schermkwaliteit niet optimaal is. Er liggen nog genoeg verbeterpunten voor zijn opvolger.
Samsung Galaxy Gear 1 & 2

De Galaxy Gear is een van de duurste smartwatches op de markt. Helaas is dat aan weinig zaken af te zien. Ja, het horloge is comfortabel te dragen, heeft een alleraardigst scherm en ziet er stoer uit, maar er mankeert tegelijkertijd veel aan. Zo moet je de Gear regelmatig opladen en werkt hij alleen in combinatie met Samsung-smartphones. Daarmee kan de smartwatch zich maar op weinig klanten richten en dat moet niet de bedoeling zijn. De Galaxy Gear 2 heeft een compacter design van een homeknop en een camera die deel uitmaakt van het uurwerk, waardoor bandjes verwisselbaar zijn. Wel draait het accessoire op Tizen OS in plaats van Android en kan het alleen overweg met Galaxy-toestellen.
Samsung Galaxy Gear Fit

De Gear Fit is een compleet nieuwe sportaccessoire. Het apparaatje heeft een gebogen 1,84 inch amoled-touchscreen (432 bij 128 pixels) waarop notificaties van smartphones zijn te lezen. De armband kan onder andere je hartslag weergeven, telt je stappen en geeft tijdens het sporten motiverende boodschappen. De Gear Fit heeft geen camera, microfoon of speaker, maar is wel waterdicht. Het apparaat is daarmee wel een stuk dunner en lichter dan de Galaxy Gear 2. De Gear Fit kan dus vooral worden gezien als een accessoire die helpt bij het sporten en veel communiceert met de S-Health-app van Samsung. De Fit kan met één acculading ongeveer drie tot vier dagen doen.
Fitbit Zip

De Fitbit activiteitsmeter is niet echt een smartwatch, maar meer een uitgebreide stappenteller. Het apparaatje meet welke afstand je hebt afgelegd, hoeveel calorieën je verbrandt en synchroniseert dit met je FitBit-account. Daar kun je vervolgens terecht voor gedetailleerde grafieken en om fitness- en afvaldoelen te stellen. In de Play Store is een gratis Fitbit-app te vinden waarmee je ook deze informatie kunt inzien en vergelijken met vrienden. Clip je de Fitbit aan je pyjama, dan kan hij ook je slaapritme monitoren. Handig!
MyKronoz ZeWatch

Eén van de goedkoopste, zo niet dé goedkoopste smartwatch op de markt. De ZeWatch ziet er behoorlijk trendy uit, maar daar moet je van houden. Hij kan verbonden worden met alle smartphones, tablets en pc’s die beschikken over bluetooth. Als er iemand belt, kun je de oproep direct beantwoorden vanaf je pols. Verwacht vanwege zijn lage prijskaartje geen hoge specificaties.

I`m Watch
De I`m Watch is een op Android draaiende smartwatch die je beter links kunt laten liggen. Niet alleen vragen de makers een uitzonderlijk hoog bedrag van 350 euro; ook zitten er een hoop haken en ogen aan het draagbare ding. Zo is de smartwatch groot en lom en lijkt de verbinding tussen smartphone en pols onvoldoende te werken, waardoor we geneigd zijn de I`m Watch een laatste plek te geven. Smartwatches moeten en kunnen beter dan dit!
Lees meer en check het huidige Android smartwatch-aanbod!