Zo wordt je smartwatch gebruikt om je pincode te stelen

Erwin Vogelaar
9 juli 2016, 19:08
2 min leestijd
Zo wordt je smartwatch gebruikt om je pincode te stelen

Smartwatches zijn handig, maar ze brengen ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Sommige van deze risico’s komen we nu pas achter. Zo kunnen kwaadwilligen je pincode stelen via je horloge.

Lees verder na de advertentie.

Smartwatch pincodes

Hoewel we graag gebruikmaken van de nieuwste techniek, zijn de gevolgen niet altijd duidelijk. Dat is waarom Google nu bijvoorbeeld al werkt aan beveiliging voor Google Chrome om gebruikers te beschermen tegen de theoretische kwantumcomputer. Dat er meer veiligheidsrisico’s bestaan dan we denken, blijkt nu ook met de smartwatch het geval te zijn. Onderzoekers hebben aangetoond hoe kwaadwilligen je pincode kunnen stelen door je vingerbewegingen te lezen.

smartwatch pincodes

In het  artikel met onze wensen voor de ultieme smartwatch was één van onze grootste wensen een nieuwe vorm van besturing. Het liefst willen we dat subtiele vingerbewegingen geregistreerd worden en we daarmee de wearable volledig kunnen besturen, zonder gebruik van een extra hand. Hoewel smartwatches nog niet zo precies zijn om dit mogelijk te maken, kunnen de horloges onze vingerbewegingen al wel lezen. Onderzoekers van Binghamton University in New York State hebben gedemonstreerd hoe deze vingerbewegingen dermate goed geregistreerd worden, dat de horloge precies kan zien welke toetsen je indrukt bij het invoeren van een pincode.

De onderzoekers wisten met een test, waarbij handbewegingen van twintig volwassenen via een wearable geregistreerd zijn, 80  procent van de pincodes accuraat te bepalen. In de tweede poging waren maar liefst 90  procent van de pincodes correct. Om je pincode te achterhalen, hoeft een hacker niet dichtbij te staan. Er hoeft alleen een apparaatje dichtbij de toetsen geplaatst te worden dat de bluetooth-pakketjes die van de wearable naar de smartphone worden gestuurd, onderschept.

Uiteraard is deze technologie te gebruiken voor allerlei gevoelige informatie die je typt met de hand waar je horloge om bevestigd zit. De meest praktische oplossing om dit te voorkomen? Draag je horloge niet om de hand waarmee je pincodes invoert. Dan weet je zeker dat je veilig bent.

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu